Gimnàstica

Renunciar també és guanyar

Gimnàstica artística. Simone Biles, la gran figura mediàtica dels Jocs, no disputarà la final individual, dos dies després de retirar-se de la prova per equips, per prioritzar la seva salut mental

Simone Biles és la gran protagonista d’avui en la final individual femenina de gimnàstica artística, en què aspirava a revalidar la medalla d’or, per la seva absència. Ho confirmava ahir a primera hora la federació nord-americana en un comunicat: “Després d’una posterior avaluació mèdica, es retira del concurs complet dels Jocs de Tòquio per centrar-se en la seva salut mental.” Un anunci que tractant-se de la figura més mediàtica d’aquests Jocs, l’endemà de demanar ser substituïda en la final per equips després de fer la pitjor nota dels EUA en la primera rotació, perquè no estava psicològicament preparada per continuar, donava encara més notorietat al cas. Biles té encara les finals dels aparells des de diumenge, però de moment s’erigeix en la gran triomfadora de la cita pel seu gest de saber reconèixer l’angoixa, fer un pas al costat i prioritzar la seva salut mental als resultats.

Salt i barres asimètriques diumenge, terra dilluns i barra dimarts són les proves en què Simone Biles pot competir si els exàmens als quals serà sotmesa ho determinen, afirma la federació dels EUA, que li fa costat: “Donem suport de tot cor a la decisió de Simone i aplaudim la seva valentia en prioritzar el seu benestar. El seu coratge ens ensenya, una vegada més, per què és una referent.” Jade Carey serà qui ocuparà avui el lloc de la guanyadora de cinc medalles a Rio –quatre d’or–. Era la novena millor nota en la fase de classificació però havia quedat fora de la final perquè no hi pot haver més de dues gimnastes de la mateixa federació. L’altra nord-americana és Sunisa Lee, que, juntament amb la brasilera Rebeca Andrade i la russa Angelina Melnikova, va seguir Biles en les puntuacions dels quatre aparells.

“Després de la meva actuació no volia continuar. M’he de centrar en la meva salut mental, crec que està més present en l’esport ara mateix”, argumentava Biles a la sala de premsa, en una compareixença tant o més destacada que el seu gest de fer un pas al costat en no sentir-se preparada. “Ja no confio tant en mi, potser és perquè em faig gran; no som només atletes. Som persones, al cap i a la fi, i a vegades s’ha de fer aquest pas”, exposava en referència a la pressió afegida que suposen les xarxes socials, amb milions de missatges rebuts cada dia: “És una llosa per a la concentració.”

EL MÈRIT

Saber reconèixer l’angoixa i fer un pas al costat, el gran triomf de Biles a Tòquio

Hashimoto, el més jove a guanyar l’or individual

El japonès Daiki Hashimoto (88.465), el xinès Xiao Ruoteng (88.065) i el rus Nikita Nagornyy (88.033) formen el podi del concurs individual masculí de gimnàstica artística. El japonès, de 19 anys, és el més jove de la història, a deu dies de complir els 20, a guanyar l’or en el concurs individual. El seu títol olímpic és el tercer seguit del Japó en aquesta modalitat, després dels de King Kohei Uchimura a Londres i Rio. Hashimoto s’havia situat primer en la primera rotació (14.833), en l’exercici de terra, amb Xiao Ruoteng (14.700) segon. La igualtat era màxima abans de la darrera, amb els quatre primers separats per només 0.401 –el xinès Wei Sun va acabar quart amb 87.798–. La millor puntuació de Hashimoto va ser la darrera, en paral·leles (15.300), i li va permetre assegurar-se la medalla d’or.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)