Atletisme

Polònia dona asil polític a la bielorussa Tsimanuskaia

Atletisme. El seu comitè olímpic nacional, dirigit per Víktor Lukaixenko, fill del president del país, l’havia retirat de la competició i l’obligava a tornar

Kristsina Tsimanuskaia no ha volgut tornar a Minsk per por de les represàlies. La velocista es va negar a pujar a l’avió després que el Comitè Olímpic de Bielorússia la retirés de la prova dels 200 metres que havia de córrer ahir, al·legant problemes psicològics. Tsimanuskaia, de 24 anys, s’havia queixat públicament que l’haguessin inclòs en el 4x400 m sense avisar-la. Una distància per a la qual ni tan sols s’havia entrenat. La premsa bielorussa, que compara el cas amb el del vol de Ryanair segrestat, va interpretar la queixa com una crítica al govern, perquè el comitè olímpic el dirigeix Víktor Lukaixenko, fill del president del país, Aleksandr Lukaixenko.

“No m’ha vist cap metge, ni tan sols n’he tingut cap a prop. El meu estat emocional és bo, tot i el que m’està passant”, deia l’atleta a Zerkalo.io. La seva convocatòria per als relleus la va provocar el fet que una de les que havien de córrer no havia passat controls de dopatge. El COB l’acusa de no tenir esperit d’equip. “A Bielorússia em poden posar a la presó. No tinc por que em facin fora de l’equip nacional. Temo per la meva seguretat”, denunciava Tsimanuskaia.

La corredora va arribar a l’aeroport amb escorta i va demanar ajuda al COI. Polònia, estat fronterer amb Bielorússia i que sol acollir els crítics amb el règim d’Aleksandr Lukaixenkoi, li ha ofert asil. També la República Txeca. “Està en contacte directe amb diplomàtics polonesos a Tòquio. Ha rebut un visat humanitari. Polònia farà el que sigui necessari per ajudar-la a continuar amb la seva carrera esportiva” indicava a Twitter Marcin Przydacz, el ministre d’Afers Estrangers polonès. El marit de Tsimanuskaia afirmava haver creuat la frontera i la líder de l’oposició bielorussa a l’exili, Svetlana Tijanóvskaia, acusava el règim de Lukaixenko de voler segrestar l’atleta. “A hores d’ara cap ciutadà del país està segur”, afirmava.

Em poden posar a la presó. No tinc por que em facin fora de l’equip. Temo per la meva seguretat
Kristsina Tsimanuskaia
velocista
Polònia farà el que sigui necessari per ajudar-la a continuar amb la seva carrera esportiva
Marcin Przydacz
MINISTRE EXTERIORS de POLÒNIA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)