Ciclisme

Roglic, com a cal sogre

Ciclisme. El guanyador de les dues darreres edicions de la Vuelta lidera la general amb el seu triomf en la contrarellotge inicial, la mateixa especialitat en què va guanyar l’or en els Jocs

24a victòria com a professional de Primoz Roglic (Jumbo), que en la cerimònia del repartiment de premis, amb la catedral de Burgos al fons, es mostrava exultant, com si fos a cal sogre. En té motius, l’eslovè, eliminat de primer moment per les caigudes en el darrer Tour, la seva gran assignatura pendent, sobretot des del setembre de l’any passat. L’or olímpic en la contrarellotge li va servir per recuperar el camí dels èxits, i ara afronta les tres setmanes de la Vuelta amb l’objectiu de guanyar-la per tercer cop seguit. “Mai saps què pot passar i estic molt content de com ha sortit. Hi ha grans etapes en l’horitzó”, assenyalava el primer mallot vermell, després del cop d’autoritat amb què va guanyar la contrarellotge de 7,1 quilòmetres amb sortida i arribada a la catedral de Burgos i el pas pel castell de la ciutat castellana –3a categoria, amb Sepp Kuss primer líder de la muntanya– a 4,6 per meta. L’últim a sortir rebaixava en 6 segons el temps que havia fet Alex Aranburu (Astana) una hora després que Adam Yates (Ineos) marqués una referència. Una hora i mitja va estar el basc a la cadira calenta...

Diu Rogla que hi ha grans etapes, i la primera amb un final en pujada de les vuit que hi ha és demà al Picón Blanco, habitual en la Volta a Burgos i que es pujarà en el sentit contrari al de la cursa per etapes que va guanyar el cap de setmana passat Mikel Landa (Bahrain), que ahir sortia molt d’hora i ja té el líder a 39 segons. “Serà una pujada molt dura, pensada per a poques tàctiques”, advertia Kuss.

Els 166,7 quilòmetres d’avui en la primera etapa en línia han d’acabar amb un final per als esprintadors, amb els focus sobre Fabio Jackobsen (Deceuninck) per la seva presència en una gran volta des de la seva brutal caiguda en el Tour de Polònia l’any passat, ja amb dues victòries al sarró aquest 2021.

La mel a la boca

Yates (Ineos) era el primer corredor a tenir en compte per a la general en sortir –el 22è dels 184 que hi ha– i després de fer el millor parcial en el quilòmetre 2,5 (3:47) feia 8:52, 3 menys que Omar Fraile (Astana). El neerlandès Dylan van Baarle, també de l’Ineos, rebaixava el temps del seu company amb una millor segona meitat –12 segons menys–, de baixada: 8:43. Alex Aranburu (Astana), amb dos segons més que Yates en l’intermedi, establia el 8:38, i Sepp Kuss (Jumbo), amb 3:42, el millor temps a dalt.

Bernal i Roglic eren els dos últims a sortir, com la resta amb un minut de diferència. Temps suficient perquè el campió eslovè de contrarellotge, Jan Tratnik (Bahrain), amenacés el temps d’Aranburu; perquè el de la República Txeca de l’especialitat, Josef Cerny (Deceuninck), s’hi acostés, i perquè el recentment guanyador de l’or olímpic el fes miques.

km/h
de velocitat mitjana va fer l’eslovè, segons el qual gestionar els revolts va ser determinant.