Ciclisme

Jornada sobre rodes

Jocs Paralímpics. Sergio Garrote guanya la medalla d’or en la contrarellotge H2, Christian Venge la de bronze en el tàndem B i Sarai Gascón la de plata en els 100 m lliure S9

El focus de la delegació catalana en els Jocs Paralímpics de Tòquio es va traslladar durant unes hores al circuit internacional de Fuji, on van arribar les dues primeres alegries de la jornada amb la victòria del ciclista de Viladecans Sergio Garrote (1979) en la contrarellotge de la classe Handbiker 2 (H2) i el tercer lloc del barceloní Christian Venge (1972), formant tàndem amb Noel Martín, també en contrarellotge. La sessió començava sobre rodes i acabava amb un altre èxit al centre aquàtic de Tòquio, en què la nedadora terrassenca Sarai Gascón tampoc va fallar en la seva cita amb el podi i va ocupar la segona posició en els 100 m lliure S9 (1:02.77). Tot i que encara no es pot comptabilitzar, també s’ha assegurat una medalla el palista d’Esparreguera Jordi Morales, que, amb l’andalús Álvaro Valera, va certificar l’accés a les semifinals de dobles de tennis de taula després de vèncer Egipte (3-0) i, per tant, ja tenen com a mínim un lloc entre els tres primers del torneig.

Garrote, que va tenir una lesió medul·lar el 2001 quan va caure en una obra, ha culminat a Tòquio una carrera farcida d’èxits des que va apostar pel handbike (ciclisme impulsat amb les mans). El ciclista del CC Sant Boi va protagonitzar al circuit de Fuji un altre capítol de la pugna amb l’italià Luca Mazzone. En el mundial de Cascais del mes de juny, el català es va quedar a 36 centèsimes del mallot irisat, que va guanyar el corredor transalpí, però en la seva estrena en la cita paralímpica la glòria va ser per a Garrote, que amb un registre de 31:23.53 en els 16 km de la prova va superar per només 26 centèsimes el seu gran rival. “Ni en el millor dels somnis podia imaginar aconseguir això aquí. Reconec que quan vaig veure el circuit alguna cosa se’m va remoure per dins. És el terreny que més m’agrada. Soc escalador i m’agrada pujar, però no m’ho imaginava. Fa un mes i mig lluitava pel mundial i no va poder ser, però aquí venia a rescabalar-me de tot perquè això és el zenit, el final d’una feina, i més en aquesta prova reina, en la qual es coronen els més grans”, va sentenciar. Garrote, amb estudis de medicina i criminologia, no va poder reprimir les llàgrimes i va dedicar l’or a la seva família: “No hauria estat capaç d’aconseguir aquesta medalla ni aquest triomf sense ells.”

Si Garrote feia el seu debut paralímpic amb 42 anys, el barceloní Christian Venge, de 47, sumava en el tàndem formant equip amb el pilot Noel Martín el seu sisè podi en cinc edicions dels Jocs. Venge i Martín van cobrir els 32 km de contrarellotge en 42:52.12, a menys d’un minut dels guanyadors, la parella francesa formada per Alexandre Lloveras i Corentin Ermenault (41:54.02). En la contrarellotge H3, Israel Rider (Barcelona, 1971) es va classificar catorzè.

Més podis en natació

Tot i la seva joventut, Sarai Gascón (Terrassa, 1992) és també tot un referent del moviment paralímpic català i a Tòquio, amb la plata en els 100 m lliure S9, va segellar la seva setena medalla en quatre edicions dels Jocs. Gascón, que havia estat cinquena en les sèries (1:03.89), es guardava la seva millor versió per a la gran final de la prova, on tenia dipositades més esperances. Va cobrir els primers 50 metres en tercer lloc (30.31), però va ser la més ràpida en el segon parcial i finalment va acabar segona, amb el seu millor registre del curs (1:02.77). La vallesana només va cedir contra la recordista mundial, la neozelandesa Sophie Pascoe (1:02.37). Gascón va sumar la sisena medalla, totes de plata, de la natació catalana a Tòquio.

ELS PROTAGONISTES

Ni en el millor dels somnis podia imaginar aconseguir això aquí. Volia rescabalar-me del mundial
Sergio Garrote

LA XIFRA

El fet de ser una contrarellotge llarga ens ha afavorit en la tercera i quarta volta, on es demostrava qui tenia més fons
Christian Venge
7
medalles
ha aconseguit la nedadora terrassenca Sarai Gascón en quatre edicions dels Jocs Paralímpics

L’equip espanyol de futbol 5, sense semifinals

La selecció espanyola de futbol 5 i la femenina de bàsquet amb cadira de rodes van quedar fora de la pugna per les medalles. L’equip de futbol, amb el català Youssef el Haddaoui, va empatar amb el Marroc (1-1) i amb el tercer lloc de grup va quedar fora de les semifinals. Ara els tocarà lluitar per la cinquena plaça contra el Japó. La selecció de bàsquet, amb la presència de Judith Núñez, també va veure estroncat el seu camí cap al podi amb la clara derrota contra Alemanya (57-33) en els quarts de final. La pugna per la setena plaça serà contra la Gran Bretanya. En atletisme, el flamant campió de 5.000 m T12, el tortosí Yassine Ouhdadi, es va haver de conformar amb el sisè lloc en els 1.500 m (3:56.73).