Natació

La braça catalana serà present a Budapest

Natació. La barcelonina Jessica Vall, amb la seva experiència, i el tarragoní Carles Coll, amb la seva joventut, intentaran fer una bona actuació en el mundial que comença demà

Els dos catalans, Jessica Vall i Carles Coll, que disputaran a partir de demà el mundial de natació de Budapest (Hongria) tenen en comú que són especialistes en la modalitat de braça, però la seva experiència en un campionat del món és molt diferent. La barcelonina, de 33 anys del CN Sant Andreu, ha disputat força mundials i va guanyar la medalla de bronze en els 200 m braça en el de Kazan (Rússia) l’any 2015. El tarragoní de 21 anys del CN Sabadell farà el seu debut en un campionat del món absolut.

Carles Coll va ser convocat per disputar els 4x100 m estils, però després el seleccionador estatal va ampliar la seva participació i també disputarà els 100 i els 200 m braça. La seva estrena serà demà en la jornada inaugural, en què disputarà els 100 m braça. Jessica Vall farà les tres proves de braça, els 50, els 100 i els 200 m, i la primera serà diumenge, els 100 m braça.

També seran al mundial dos nedadors de clubs catalans, el mallorquí Sergio de Celis (CN Sabadell), que disputarà els 100 i els 200 m lliure i el relleu 4x100 m estils, i el madrileny Alberto Lozano (CE Mediterrani), que farà els 100 i els 200 m papallona i el relleu 4x100 m estils. Completen l’equip la valenciana Ángela Martínez (KZM Swimming), la gallega Paula Otero (CN Arteixo), el granadí Carlos Garach (CN Chrurriana) i el mallorquí Hugo González (NC Madrid).

Dressel i Ledecky

Els nord-americans Caeleb Dressel i Katie Ledecky intentaran ampliar el seu extens palmarès a Budapest i continuar fent història. Caeleb Dressel vol assolir la fita històrica de guanyar vuit ors –en individual i relleus–, en un sol mundial i superar el que va aconseguir en el darrer, l’any 2019, amb sis ors i dues plates. En les proves de papallona tindrà un digne rival en l’hongarès Kristof Milak, que competirà a casa. Katie Ledecky buscarà quatre medalles d’or més i fer una mica més gran la seva llegenda, ja que vol ser la primera nedadora a encadenar cinc títols mundials en una mateixa prova, els 800 m lliure. No tindrà l’oposició de l’australiana Ariarne Titmus, que la va superar en els 400 m lliure de Tòquio i que ha renunciat al mundial. Una altra absència destacada és la de l’anglès Adam Peaty, tot i que és per una lesió al peu.

El rei de la braça dels últims anys no podrà aspirar a guanyar el seu quart títol mundial de manera consecutiva en els 50 i 100 m braça, i hi ha diversos aspirants a ocupar el seu tron, com ara el subcampió olímpic, el neerlandès Arno Kamminga. L’absència dels nedadors russos per la sanció per la invasió d’Ucraïna es notarà en algunes proves en aquest mundial.

Jessica Vall (CN Sant Andreu)
Diumenge 19 de juny 100 m braça
Dimecres 22 de juny 200 m braça
Divendres 24 de juny 50 m braça
Carles Coll (CN Sabadell)
Dissabte 18 de juny 100 m braça
Dimecres 22 de juny 200 m braça
Dissabte 25 de juny 4x100 m estils
La selecció femenina
Les onze catalanes
Laura Ester, Maica Garcia, Judit Forca, Irene González i Nona Pérez (CN Sabadell), Anni Espar i Cristina Nogué (CN Mataró), Paula Leitón, Bea Ortiz, Elena Ruiz (CN Rubí) i Martina Terré (CN Sant Andreu).
Les dues no catalanes
Pili Peña i Paula Camús (CN Terrassa).
La selecció masculina
Els set catalans
Unai Aguirre, Álvaro Granados i Marc Larumbe (CN Atlètic Barceloneta), Roger Tahull i Blai Mallarach (CN Barcelona), Sergi Cabanas i Bernat Sanahuja (CN Sabadell).
Els sis no catalans
Alberto Munárriz, Miguel de Toro, Martin Famera, Felipe Perrone i Álex Bustos (CN Atlètic Barceloneta) i Edu Lorrio (CN Sabadell).

La natació artística s’estrena avui amb el duet mixt tècnic

El mundial de Budapest comença avui amb les competicions de la natació artística, que acabaran el dissabte 25. El combinat estatal, amb nou catalans, vol lluitar per les medalles en un mundial sense Rússia, sancionada, que serà més obert. El primer a competir serà el duet mixt tècnic format per Emma Garcia i Pau Ribes, que avui fa les preliminars. La selecció espanyola no disputarà totes les proves i així Iris Tió farà el solo lliure i no el tècnic, i en el duet Iris Tió i Alisa Ozhogina també faran només el lliure. Per equips es competirà en el lliure i el highlight. El duet mixt d’Emma Garcia i Pau Ribes també farà el lliure. La seleccionadora estatal, Mayuko Fuyiki, ha convocat dotze nedadores, nou catalanes: Iris Tió, Paula Ramírez i Berta Ferreras (Kallípolis), Pau Ribes, Cecilia Jiménez i Txell Mas (Els Franqueses), Abril Conesa i Mireia Hernández (Granollers), Emma Garcia (Sabadell), Cristina Arambula i Paula Toledano (Canoe) i Alisa Ozhogina (Sincro Sevilla).

Onze catalanes i set catalans en el waterpolo

En les seleccions espanyoles femenina i masculina de waterpolo que disputaran el mundial hi ha onze jugadores catalanes i set jugadors catalans entre els tretze de cada combinat. Els seleccionadors Miki Oca i David Martín van fer públiques ahir les llistes de convocats. Els tretze jugadors de cada combinat estatal militen en equips de Catalunya. La competició de waterpolo del mundial s’inicia dilluns vinent amb els primers partits de la fase de grups femenina. La selecció espanyola jugarà en el grup D contra França (dia 20), Grècia (dia 22) i Tailàndia (dia 24) i a partir del dia 26 es disputarà la fase final amb els vuitens. En la categoria masculina Espanya jugarà en el grup C contra el Canadà (dia 21), Sud-àfrica (dia 23) i Itàlia (dia 25). El títol mundial es decidirà el dissabte 2 en la categoria femenina i el diumenge 3 en la masculina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)