Ciclisme

Qui no s’arrisca, no pisca

Jungels estrena el seu palmarès al Tour amb una escapada en solitari de 60 quilòmetres coincidint amb els dos primers ports de 1a categoria enllaçats

Pogacar arrenca al final i, amb Vingegaard, suma 3 segons més d’avantatge

“És dur dir com em sento, estic una mica aclaparat, la veritat”, reconeixia Bob Jungels (Rollingen, 1992) després d’aconseguir la seva primera victòria al Tour. Ho feia, el luxemburguès –l’anterior triomf del petit país és d’Andy Schleck, fa onze anys–, després d’haver entrat en una sala d’operacions la temporada passada, la primera després de marxar del Deceuninck.

El sis cops campió de Luxemburg de ruta i vuit de contrarellotge, la seva especialitat, sabia que en una escapada de nivell en la primera etapa als Alps, amb dos ports de primera enllaçats per primer cop en aquest 109è Tour, les possibilitats se centraven a jugar-se-la en solitari. Dit i fet: el seu contraatac a l’intent de Pierre Latour (TotalEnergies) a l’inici del coll de la Croix, amb el pilot controlant sempre que la diferència no superés la que tenia Tadej Pogacar sobre Rigoberto Urán (EF) en la general (16è a 3:24), amb una constància mil·limètrica en el pedaleig, una molt bona tècnica en el descens –va arribar als 96,8 km/h–, i uns nervis d’acer, permetien al gegant (1,89 m) luxemburguès mantenir-se ferm en l’aposta malgrat que Simon Geschke (Cofidis) el superés abans de coronar el primer dels dos ports, a la recerca d’uns punts que finalment permetrien a l’alemany ser el líder de la muntanya per la mínima.

La principal amenaça de Jungels va ser Thibaut Pinot (Groupama). El francès va arribar a veure el cap de cursa en l’ascensió al pas de Morgins (1a), a només 20 segons. Però en no superar-lo quan la carretera picava cap a amunt, un cop coronat el port a 10 quilòmetres de l’arribada, es mantenia el frec a frec entre els dos aspirants a l’anhelat triomf. Derrotat Pinot, Jonathan Castroviejo (Ineos) i Carlos Verona (Movistar) creuaven la línia d’arribada segon i tercer després de ser els únics de la nombrosa escapada a mantenir-se al davant del pilot.

Solidesa

Tadej Pogacar (UAE) va ser cinquè en l’etapa després d’arrencar en els últims metres. Un moviment al qual només Jonas Vingegaard (Jumbo) reaccionava a temps –i amb força suficient– i que deixava els dos primers de la classificació general amb tres segons de premi respecte a la resta. El conjunt dels Emirats es va mostrar sòlid, amb Brandon McNulty (UAE), el penúltim de portar el mallot groc a la Planche des Belles Filles; entrant en l’escapada i despenjant-se a temps en l’últim port per donar un cop de mà a George Bennett i Rafal Majka. Abans era Marc Soler qui mantenia el ritme reduint molt el grup de favorits en el primer dia en què el vilanoví tenia verdader protagonisme en la cursa, amb un ritme molt dur en el segon –coll de les Mosses (2a)– i tercer –coll de la Croix (1a)– port de la jornada. Al principi, rodadors com ara el suís Marc Hirschi o el danès Mikkel Bjerg havien permès que la diferència respecte als escapats –hi havia Wout van Aert, que s’enduia els 20 punts de l’esprint intermedi– es mantingués sempre a ratlla. Una mostra de solidesa que consolida encara més les possibilitats de Tadej Pogacar, que si per exemple en l’etapa de les llambordes es quedava sol de seguida i acabava atacant en un terreny que no li és gens propici, desmentia la teoria –més vàlida en les seves anteriors victòries– segons la qual no té un equip potent al seu voltant ara que venen, des de demà, les grans etapes alpines, amb dos Hors Categorie (Galibier i Serre Chevalier) demà passat i dos més dijous (Croix de Fer i Aup d’Uès).

Etapa 9 (193 km)
1r B. Jungels (Ag2r) 4h46:39
2n J. Castroviejo (Ineos) a 0:22
3r C. Verona (Movistar) a 0:26
4t T. Pinot (Groupama) a 0:40
5è T. Pogacar (UAE) a 0:49
6è J. Vingegaard (Jumbo) m. t.
7è G. Thomas (Ineos) a 0:52
8è A. Yates (Ineos) m. t.
9è E. Mas (Movistar) m. t.
10è N. Quintana (Arkea) m. t.
81è M. Soler (UAE) a 21:38
General (1.498,3 km)
1r T. Pogacar (UAE) 33h43:44
2n J. Vingegaard (Jumbo) a 0:39
3r G. Thomas (Ineos) a 1:17
4t A. Yates (Ineos) a 1:25
5è D. Gaudu (Groupama) a 1:38
6è R. Bardet (DSM) a 1:39
7è T. Pidcock (Ineos) a 1:46
8è E. Mas (Movistar) a 1:50
9è N. Powless (EF Education) a 1:55
10è N. Quintana (Arkea) a 2:13
11è P. Roglic (Jumbo) a 2:52
12è A. Vlasov (Bora) a 3:12
70è M. Soler (UAE) a 45:55
Muntanya
1r S. Geschke (Cofidis) 19 punts
2n B. Jungels (Ag2r) 18
3r T. Pinot (Groupama) 14
Regularitat
1r W. van Aert (Jumbo) 284 punts
2n F. Jakobsen (Quick-Step) 149
3r T. Pogacar (UAE) 139
Joves
1r T. Pogacar (UAE) 33h43:44
2n T. Pidcock (Ineos) a 1:46
3r B. McNulty (UAE) a 7:25
Equips
1r Ineos-Grenadiers 101h14:36
2n Jumbo-Visma a 1:04
3r UAE Team Emirates a 9:55

Positiu per covid-19 abans de començar el Tour

Bob Jungels va ser un dels protagonistes en les hores prèvies a l’inici, a Copenhaguen, per haver donat positiu per covid-19. Com que presentava una càrrega viral molt baixa i no es considerava contagiós, el protocol del Tour li permetia prendre la sortida. El coronavirus va colpejar amb duresa el pilot internacional en el Tour de Suïssa la cursa prèvia al calendari i, abans-d’ahir, Vegard Stake Laengen (UAE) i Geoffrey Bouchard (Ag2R) abandonaven per haver donat positiu en els controls que fan els mateixos equips. Kasper Asgreen (Quick-Step), per una lesió al genoll que arrossega des del Tour de Suïssa i de la qual no feia net; Ruben Guerreiro (EF Education), per una malaltia que segons el conjunt nord-americà no té res a veure amb el coronavirus, i Guillaume Martin (Cofidis), que sí que donava positiu per covid-19 dissabte, quan era catorzè en la general darrere de Primoz Roglic, plegaven ahir. Gianni Moscon (Astana) ho feia dissabte per covid persistent i Kevin Vermaerke (DSM) per fractura de clavícula en la caiguda de l’inici de l’etapa. El Tour sí que farà aquest dilluns, en la segona jornada de descans –dilluns passat va ser pel trasllat de Dinamarca a Calais–, tests PCR a tots els participants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)