Atletisme

Saba nova per a Torí

Atletisme. La vilafranquina Naima Ait Alibou estrena internacionalitat en l’europeu de cros, on també hi serà el reusenc Abdessamad Oukhelfen

La vilafranquina Naima Ait Alibou (Mlal, Zagora, 1999) és un dels nous referents del cros català. Avui s’estrenarà en l’europeu de Torí després d’haver-se guanyat la plaça amb una actuació estel·lar en el cros d’Atapuerca, on va superar les millors especialistes del camp a través espanyol. La irrupció de la corredora nascuda a la regió de Zagora (Marroc), però establerta a Vilafranca del Penedès amb poc més de dos anys, ha sorprès més d’un, però no tant la mateixa atleta. “Quan vam acabar la temporada d’estiu, teníem claríssim que volíem preparar la campanya de cros. L’any passat, encara en categoria sub-23, ens vam quedar a les portes de l’europeu, i jo tenia clar que no em podia permetre tornar-me quedar a fora. He treballat moltíssim per estar entre les millors i la veritat és que a Atapuerca em vaig trobar molt bé, vaig ser valenta i al final vam aconseguir el que buscàvem; la classificació directa per a l’europeu”, explica la corredora del Pamplona Atlético.

Naima és la germana petita de Lahcen –ell és dos anys i nou mesos més gran–, un altre consumat especialista de cros. Tots dos van signar el curs passat el subcampionat català de l’especialitat a Santa Cristina d’Aro. Es van iniciar en l’atletisme en l’escola de l’Esportiu Penedès, de la mà de Toni Santiesteban, i en les últimes temporades havien continuat creixent sota el guiatge de Maria Carbó. La trajectòria de Lahcen, que ja havia estat internacional en el mundial juvenil de Donetsk 2013 i en diversos campionats sub-23 el 2016, ha estat sovint estroncada per les lesions. Ara ha arribat el torn de Naima, que en l’últim curs ha fet un notable salt de qualitat. “Vaig estar uns quants anys estancada. No millorava les marques personals i vaig decidir canviar d’entrenador. Des de fa un any m’entreno amb Fernando García [Phondy], de Montsó, tot i que jo continuo a Vilafranca. Phondy m’ha fet una atleta professional en tots els sentits. No és només qüestió d’entrenaments, també hi ha altres factors que hi influeixen com la nutrició, el descans i sobretot l’aspecte mental. El nou entrenador m’ha ajudat també a visualitzar l’esport des d’un altre punt de vista”, sentencia.

La condició de novell farà que Naima competeixi a Torí sense cap expectativa clara. “És la meva primera internacionalitat, es tracta d’un europeu de cros, així que l’objectiu final és arribar a meta amb la sensació d’haver-ho donat tot. Amb això em donaré per satisfeta”, remarca. La corredora vilafranquina agafa el relleu de la vallesana Lídia Rodríguez, l’última catalana a competir en la prova absoluta d’un europeu de cros, a Ièras 2015.

En la prova masculina, el representant català serà el reusenc Abdessamad Oukhelfen, un altre atleta sorgit del nucli d’entrenament de Maria Carbó. Tot i la seva joventut –23 anys–, el fondista del Nike ja disposa d’experiència en l’europeu de cros. El 2019 va ser el tercer sub-23 a Lisboa i el curs passat va acabar dotzè a Dublín, i va ser decisiu perquè la selecció espanyola signés el subcampionat per equips.

LA PROTAGONISTA

L’objectiu final és arribar a meta amb la sensació d’haver-ho donat tot; amb això em donaré per satisfeta
Naima Ait Alibou

Cinc catalans més

Més enllà de Naima Ait Alibou i Abdessamad Oukhelfen en les curses absolutes, la representació catalana al Piamonte-La Mandria Park, que és la denominació oficial del campionat, la completen Aaron las Heras, Adam Maijó i Laura Rodríguez, en la categoria sub-23; i Eric Loré i Aleix Vives, en la sub-20.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)