Ciclisme

Dos galls al mateix galliner

Ciclisme. Volta a Catalunya. Evenepoel tiba la corda amb un atac brutal a la Molina, guanya l’etapa amb dos segons sobre Roglic i tots dos manen en la general amb el mateix temps

El campió del món, el belga Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), va donar espectacle i va ser el vencedor de la tercera etapa de la 102a Volta a Catalunya, entre Olost i la Molina, la segona consecutiva de muntanya. La seva exhibició el manté segon de la general, però ara empatat a temps –12h42:17– amb l’eslovè Primoz Roglic (Jumbo-Visma), que va entrar a dos segons, aguantant l’atac ferotge del vencedor en els darrers quilòmetres de l’ascens a la Molina. El podi el va completar l’italià Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), vencedor dimarts, que va entrar a 13 segons i és tercer en la general a 19 segons. Marc Soler (UAE Emirates), tretzè a 22 segons, va ser el millor català. És desè a 1:12.

Seguint un mètode similar al de l’etapa de dimarts, quatre corredors, entre els quals hi havia l’equatorià Richard Carapaz (EF Education-Easypost) –a 3:36 del líder i que va acabar fos–, van iniciar una aventura matinera, no fos cas que els favorits tinguessin mandra i per exhibir amb minuts de glòria televisius les seves firmes comercials. Se’ls van afegir tres elements més. El grup de set, entre els quals hi havia Simone Petilli (Intermarché), que va ser un dels gran animadors el dia anterior, va arribar a disposar de 4:54 a 137 km de la meta. Evenepoel deia en to premonitori abans de l’inici de l’etapa que si algun grup insurrecte volia guanyar a la Molina hauria d’adquirir un marge de sis o set minuts, que en cas contrari, “si ens apropem més, tenim un pla per guanyar l’etapa”. Dit i fet.

Amb tot, l’escapada va arribar al peu del coll de Coubet, que dimarts ja es va pujar, amb 4:33. Petilli el va tornar a coronar primer. El grup capdavanter, ja amb només tres elements –Guillaume Martin (Cofidis), Maxim van Gils (Lotto Dstny) i el mateix Richard Carapaz–, va conquerir el coll de la Creueta, de categoria especial, amb Martin líder amb 1:30 sobre un pilot selecte de trenta unitats cada cop més encès liderat pel Soudal Quick-Step i que va finalitzar el procés d’absorció a 8,2 km de la meta. Amb els favorits en estat d’alerta màxima, Evenepoel, exuberant, va tibar la corda amb un atac descomunal a 4,4 quilòmetres de l’arribada. Només va tenir esma per seguir-lo el líder, Roglic, que no li va donar relleu, però que tampoc no va poder rendibilitzar el seu estalvi de forces en l’esprint final.