Esports de muntanya

ESPORTS

Mor als 52 anys Lluís Breitfuss, un dels líders de la candidatura olímpica dels Jocs d’Hivern

El president de la federació catalana, David Samper, el defineix com el “Johan Cruyff” de l’esquí a Catalunya

Un dels personatges claus per entendre l’evolució de l’esquí i els esports d’hivern a Catalunya, Lluís Breitfuss, va morir el dissabte als 54 anys després d’una llarga malaltia que s'havia complicat en els últims mesos. Era el vicepresident de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i el director esportiu des de l’arribada a la presidència d’Òscar Cruz, el juny del 2011. El van mantenir en el càrrec Mònica Bosch i l’actual president, David Samper, que defineix Breitfuss, pel llegat que deixa, com el ”Johan Cruyff’ de l’equí català. “Era apassionat, estricte i treballador. Tot i que alguns el trobaven poc sociable s’ha de dir que si els Jocs Olímpics d’Hivern s’acaben fent algun dia al Pirineu i a Catalunya serà en bona part per la seva increïble feina.”

Breitfuss, reconegut internacionalment també per la seva tasca d’entrenador, és el dissenyador de l’única pista de descens homologada que hi ha al Pirineu català, la de la Molina, coneguda com a Barcelona, i que i que s’ha rebatejat amb el seu nom. Ell mateix havia estat el líder en l’obtenció de la primera copa del món que es va fer a la Molina i tot el programa esportiu que la federació ha presentat el govern per fer currículum de cara als Jocs porta el seu segell, incloent la primera cita de la copa del món (2024) en la “seva” pista de descens.

Abans de fer el salt a la direcció esportiva de la catalana –també ho va ser de l’espanyola (2004-2008), Breifuss va entrenar alguns dels esquiadors de l’equip més poderós del planeta, Àustria, i va ser entrenador també dels equips nacionals de Nova Zelanda i Austràlia. Va formar entrenadors a Catalunya i alguna de les figures de l’equí catalana, com Albert Rovira. La passió de l’esquí li venia de família ja que el seu pare, Hans, va ser un dels pioners de l’ensenyament d’aquest esport a Catalunya.

El Consell Superior d’Esports (CSD) va atorgar-li el 2014 la Reial Ordre del Mèrit Esportiu. A més, el 22 d’abril passat la Reial Federació Espanyola d’Esports d’Hivern el va reconèixer amb la Medalla al Mèrit Esportiu. Dissabte passat, quan la seva malaltia era ja terminal, es va casar amb la seva parella i aquesta tarda es farà una última cerimònia de comiat al tanatori de Puigcerdà.

En la seva etapa d’esportista va formar part de l’equip espanyol júnior d’esquí alpí

Des del 2011, a banda de ser un vicepresident de la catalana gairebé amb “més poder”, segons admet Samper, que el president també va ser el responsable de competicions i esdeveniments de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. A la federació també va ser el director de les múltiples disciplines, no només l’esquí alpí, que hi ha en el centre d’Alt Rendiment Català. “Tot el programa previst per als Jocs d’esports de neu el va pensar ell; el dia que els inaugurem serà el moment de recordar-lo”, hi afegeix. Entre el seu llegat, hi ha la presència a la federació del tècnic italià, Maurizio Marcacci, “un dels cinc millors entrenadors del món.” “Per nosaltres és una figura insustituïble. Ens haurem de repartir entre tots la seva feina i aprofitar tot el que ens va ensenyar.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)