Ciclisme

El Tour parla euskara

Triomf d’etapa per a Ion Izaguirre (Cofidis), la segona d’un basc aquesta setmana, i després de fer 31 quilòmetres en solitari. Els Alps, protagonistes des d’avui fins demà passat

L’edició del 120è aniversari del Tour és, en espera de com es resolgui el frec a frec per la classificació general entre Jonas Vingegaard i Tadej Pogacar, la del País Basc. Territori de llarga i consolidada tradició ciclista, va ser el marc de les tres primeres etapes i, en aquesta segona setmana, si Pello Bilbao aconseguia la seva primera victòria en la cursa més important del món dimarts, ahir era Ion Izaguirre qui tastava la glòria creuant la línia d’arribada després de 31 quilòmetres en solitari i emocionat per poder celebrar el quart aniversari de la seva filla. És la segona del corredor guipuscoà (1989), que també ha guanyat al Giro i a la Vuelta. La primera, el 2016, el dia abans d’arribar a París, també en solitari.

Els dos dies en què el Tour va parlar euskara tenien 3.100 metres de desnivell acumulat i, si el primer es resolia en un esprint en què Antonio Pedrero era sisè, ahir Izaguirre aconseguia marxar en solitari pujant l’últim port del dia. En les dues etapes, per això, que s’escapessin va ser una quimera. Fins que no havia passat mitja etapa, ahir, un grup de 15 aconseguia formar l’escapada en què Thibaut Pinot (Groupama), 15è a 9:36, era el millor a la general, ara desè. Mads Pedersen (Lidl), Mathieu van der Poel (Alpecin) o Andrey Amador (EF) eren alguns dels destacats, amb Izaguirre en un primer moment havent d’ajudar el seu cap de files, Guillaume Martin, que coronava quart el primer port de 2a del dia, el penúltim –els tres anteriors eren de 3a–, el coll de la Croix Montmain amb MVDP sol al davant. Pinot i Matteo Jorgenson (Movistar), que diumenge es va quedar amb la mel a la boca, atrapaven Van der Poel a 4 quilòmetres de coronar-lo i cinc corredors més s’hi afegien abans que Ion Izaguirre fos qui provés l’aventura en solitari a 31 quilòmetres de meta. El guipuscoà coronava amb 25 segons de coixí sobre els perseguidors i més de 4 minuts respecte del grup del mallot groc. La baixada li permetia ampliar el forat i afrontar els últims 10 quilòmetres amb 45 segons i acostar-se al minut en la pancarta dels últims 5 quilòmetres.

El final al Grand Colombier, de categoria especial (HC) amb 17,4 quilòmetres al 7% de mitjana, és, al Jura, l’aperitiu per a les etapes cent per cent alpines del cap de setmana, en què Vingegaard i Pogacar han de recuperar el seu torcebraç, favorable de moment al danès perquè en l’únic dia que ha tret temps a l’eslovè –ho ha fet més cops– la diferència va ser d’un minut. Demà són cinc ports, amb tres de 1a i un HC amb bonificació (Joux Plane) però amb la meta 13 quilòmetres després de coronar-lo. Diumenge, de nou final en alt, aquest cop a Saint-Gervais Mont Blanc (1a) en el cinquè port del dia.

EL PROTAGONISTA

Cada dia es va a un ritme molt alt durant tota l’etapa. Suposo que la gent que la segueix s’ho deu passar molt bé
Jonas Vingegaard
Etapa 12 (168,8 km)
1r I. Izaguirre (Cofidis) 3h51:42
2n M. Burgaudeau (TotalEn.) a 0:58
3r M. Jorgenson (Movistar) m. t.
4t T. Benoot (Jumbo) a 1:06
5è T. Johannessen (Uno-X) a 1:11
6è T. Pinot (Groupama) a 1:13
12è T. Pogacar (UAE) a 4:14
16è J. Vingegaard (Jumbo) m. t.
26è J. Hindley (Bora) m. t.
71è M. Soler (UAE) a 11:25
73è A. Pedrero (Movistar) m. t.
General (2.139,7km)
1r J. Vingegaard (Jumbo) 50h30:23
2n T. Pogacar (UAE) a 0:17
3r J. Hindley (Bora) a 2:40
4t C. Rodríguez (Ineos) a 4:22
5è P. Bilbao (Bahrain) a 4:34
6è A. Yates (UAE) a 4:39
7è S. Yates (Jayco) a 4:44
8è T. Pidcock (Ineos) a 5:26
9è D. Gaudu (Groupama) a 6:01
10è T. Pinot (Groupama) a 6:33
11 S. Kuss (Jumbo) a 6:45
12è R. Bardet (DSM) a 6:58
50è A. Pedrero (Movistar) a 1h14:25
87è M. Soler (UAE) a 1h50:07
Muntanya
1r N. Powless (EF) 46 punts
2n T. Johannessen (Uno-X) 30
3r F. Gall (Ag2r) 28
Regularitat
1r J. Philipsen (Alpecin) 323 punts
Joves
1r T. Pogacar (UAE) 50h30:40
Equips
1r Bahrain Victorius 151h46:08
Feia dies que ho provava i m’he vist amb forces, ho he intentat i ha sortit perfecte. És molt emocionant
Ion Izaguirre

David de la Cruz ha d’abandonar, com en el 2014

“Anàvem a tota velocitat i hi ha hagut una caiguda davant meu que no he pogut esquivar. M’he donat un cop fort al colze i he vist que no podia agafar la bicicleta”, deia David de la Cruz (Astana), que queia en el quilòmetre 26 quan anava en la que podia ser la gènesi de l’escapada. Tenia cops i contusions al colze i l’espatlla dreta i al maluc esquerre. Avaluat a l’hospital de Roanne, no s’hi van trobar fractures. Era la tercera participació de David de la Cruz al Tour, que només ha pogut arribar a París en l’edició del 2020. Quan va debutar-hi el 2014 també va haver d’abandonar per una caiguda, llavors amb la clavícula trencada a només 30 quilòmetres d’on va caure ahir. El sabadellenc (1989), que va ser desè diumenge en l’etapa amb final al Puèi Domat, quan a 22 quilòmetres un problema mecànic el va obligar a canviar de bicicleta quan rodava en el grup de quatre seguint Matteo Jorgenson (Movistar), amb Michael Woods encara al darrere, vol córrer la Vuelta: “Vull tenir possibilitats d’arribar-hi en condicions.” L’Astana ha perdut tres homes en aquest Tour, tots tres per caiguda: Luis León Sánchez, en l’etapa 5, i Mark Cavendish, en la 8.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)