Ciclisme

El Tormalet corona Jonas Vingegaard i els Jumbo

Remco Evenepoel es queda a l’Aubisca i Marc Soler a l'última pujada. Els tres primers de la general, de l’equip neerlandès

Jonas Vingegaard en particular i el Jumbo Visma en general són els grans triomfador sde la 13a etapa de la Vuelta, 134,7 quilòmetres amb sortida a Formigal i final al Tormalet (HC), després d’haver superat el Portalet (3a), Aubisca (HC) i Spandelles (1a). La creu és per a Remco Evenepoel, que es quedava a l’Aubisca i passa de ser tercer a 1:09 a perdre totes les opcions per revalidar la victòria en la Vuelta. Despenjat en la pujada al Tormalet Marc Soler (UAE), que era segon en la general, l’equip neerlandès té els tres primers de la classificació després de l’etapa reina.

Romain Bardet (DSM) era el primer a dalt del Portalet, en el descens del qual Eduardo Sepúlveda (Lotto) agafava distància en la gènesi d’una escapada de sis que no arribaria a l’Aubisca, en l’inici del qual Joao Almeida (UAE, 6è en la general a 2:16, el primer aspirant a passar-les magres. Remco Evenepoel (Soudal) també feia figa i a 2,5 km per arribar a dalt el portuguès el deixava quan la diferència amb els favorits era de mig minut. El belga coronava a poc més d’un minut i a baix la diferència era 1:24.

El Bahrain passava a l’atac amb Mikel Landa (11è a 3:21) i Santiago Buitrago (16è a 6:37), els UAE es refeien i camí d’Espandelles Sepp Kuss i Jonas Vingegaard (Jumbo) o Damiano Caruso i Wout Poels (Bahrain) també es mostraven ofensius en un grup que trencaria Landa. El campió dels dos últims Tours també volia guerra i Soler, Kuss, Roglic i Mas es mostraven amb cames per entrar-hi, a 60 km de meta i 7,5 de coronar el penúltim port, amb Evenepoel cedint dos minuts i mig.

Michel Storer (Groupama) presentava candidatura a la muntanya coronant primer l’Aubisca i Spandelles. Quan el grup de favorits –de 21, eren cinc homes del Jumbo, Soler i Ayuso (UAE) o David de la Cruz (Astana)– superava el penúltim port el guanyador de la darrera Vuelta ja perdia 5 minuts i mig. Vingegaard i Ayuso, segon i tercer, s’apuntaven 4 i 2 segons de bonificació i, baixant, Gesink i Kelderman conduïen el grup cap al peu del Tormalet, amb la calor (30 graus) endurint encara més la jornada.

Lenny Martínez, anterior mallot vermell a Sepp Kuss, era el primer damnificat a l’entrada de relleu de Wilco Kelderman al davant del grup, quan Juan Ayuso perdia més de 3 minuts i Evenepoel superava els 7.

Vingegaard, Ayuso, Kuss, Mas, Landa, Buitrago, Buchmann, Vlasov, Uijtdebroeks, Soler, Roglic, Carthy, Cras i López eren el seguici del neerlandès del Jumbo a 12 km de meta. Emanuel Buchmann (Bora) i Hugh Carthy (EF) deixaven en 11 el grup a 11 km.

Vingegaard a 8 quilòmetres obria la veda i en un segon intent feia que Marc Soler es despengés del grup de perseguidors del danès, a 7,5. Juan Ayuso era el primer en mirar de tapar el forat, amb Mas, Kuss, Uijtdebroeks, Landa i Roglic, sempre en un segon terme, enganxats a la seva roda.

La diferència era de mig minut a 6 km i era Enric Mas el que volia anar a buscar Vingegaard, a 5,5. El balera s’enduia Kuss enganxati, Roglic, es quedava amb Ayuso. El mallot vermell feia un pas en fals mirant d’anar a buscar el seu company, perquè veient que Mas el seguia al cap de poc aixecava el peu i el guanyador dels dos últims Tours superava els 40 segons a 3 km i el minut a 1,6. Kuss tot sol marxava disparat i Roglic era el tercer i últim en deixar la resta de corredors perquè el nord-americà entrés a 30 segons i l’eslovè a 33 amb Juan Ayuso quart a 38 i Marc Soler desè a 3:08.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)