Ciclisme

Schultz guanya a Sant Feliu de Guíxols i Pogacar ensenya les urpes

El ciclista australià Nicholas Shultz (Israel-Premier Tech) ha atacat a un quilòmetre de la meta i ha estat el vencedor de la primera etapa de la 103a Volta a Catalunya, amb sortida i arribada a Sant Feliu de Guíxols –174 quilòmetres de recorregut i tres ports de muntanya, dos de segona categoria i un de tercera–, ni més ni menys que per davant del gran favorit, Tadej Pogacar (UAE). L’eslovè, que ha agafat bonificacions i té 8 segons de marge sobre els seus teòrics rivals més directes, s’ha exhibit en els darrers 500 metres però ha arrencat un pèl tard i ja no hi ha sigut a temps. Shultz és el primer líder de la general i Pogacar constata que ha vingut a mossegar. El podi l’ha completat el britànic Stephen Williams (Israel-Premier Tech). Demà, Schultz defensarà el mallot blanc amb franges verdes. La mala notícia de l’esprint final ha estat la caiguda d’un grup de ciclistes entre els quals hi eren el colombià Egan Bernal (Ineos) i el català Pau Miquel (Kern Pharma).

Cinc ciclistes han provat sort de seguida però han estat neutralitzats en un tres i no res, tot i que havien arribat a disposar de 2:30 sobre el pilot. Tot seguit, cinc valents més amb ganes de gresca han saltat a 156 km de meta. El francès Kenny Elissonde (Cofidis) ha coronat primer l’Alt de la Ganga (3a categoria) a 140,6 km de la meta, amb el basc Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) segon i l’italià Simone Petilli (Intermarché), tercer. Els altres dos integrants del grup eren el francès Alex Baudin (AG2r) i el noruec Adne Holter (Uno-X). Bizkarra ha guanyat l’esprint intermedi de la Bisbal en el quilòmetre 40, el primer dels disset previstos enguany en la Volta, el rècord en la cursa. Elissonde també ha coronat, per davant de Bizkarra i Petilli, l’Alt dels Àngels, un port de segona categoria amb rampes que superen el deu per cent de pendent positiva i sis quilòmetres d’ascensió. La UAE, l’equip de Tadej Pogacar, amb gregaris de luxe com Marc Soler i João Almeida, ha retallat diferències. Un cop gestionat el descens, els escapats tenien poc més d’un minut –1:20–i no massa futur amb més de mitja etapa per davant i la gana de Pogacar, tot i que el pilot s’ha adormit i han recuperat els dos minuts. Bizcarra, que havia participat quatre vegades en la Volta i que va ser tercer el 2021 en la cinquena etapa a Manresa, s’ha tornat a imposar en el segon pas per l’esprint intermedi de la Bisbal i s’ha endut de nou la bonificació de 3 segons.

El pilot ha fet la seva feina. Primer ha neutralitzat a Bizkarra i, quan faltaven 31,8 km, ha engolit els altres quatre escapats. El colombià Egan Bernal (Ineos) s’ha apoderat de l’esprint intermedi de Llagostera, per davant de Pogacar. L’olla començava a bullir. El vilanoví Marc Soler, cap de cursa, que protegia el seu lider Pogacar, ha estat primer en l’Alt de Sant Grau, la darrera dificultat orogràfica de la jornada a 18 quilòmetres de la meta. L’equip UAE, però, s’ha disgregat excessivament en els últims quilòmetres i Pogacar s’ha quedat massa sol. L’atac de Schultz, en el marc del domini final de l’Israel-Premier Tech, semblava excessivament prematur perquè els últims 500 metres feien pujada, però ha aconseguit l’objectiu.

Demà es disputarà la segona etapa, la primera de les tres previstes amb final en alt: Mataró-Vallter/Setcases (Vall de Camprodon), amb 186,5 quilòmetres. La meta està situada a l’estació d’esquí ripollesa, amb un port de categoria especial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)