Ciclisme

Pogacar replica l’atac de Landa i sentencia la Volta a Catalunya a Port Ainé

L’eslovè Tadej Pogacar (UAE) s’ha tornat a exhibir amb una altra demostració de força i ha estat el vencedor, amb 4h34:25, de la tercera etapa de la 103a Volta a Catalunya, la segona de les tres amb final en alt, que s’ha disputat entre Sant Joan de les Abadesses i Port Ainé, de categoria especial, amb un recorregut de 176,5 quilòmetres que han transcorregut amb bon temps després de la tempesta de dimarts. Pogacar, tot un espectacle que va ser segon dilluns esgarrapant bonificacions i primer dimarts en la segona etapa apoderant-se del mallot blanc amb franges verdes, ha entrat tot sol a Port Ainé deixant clavats els seus rivals amb un atac a 7,4 km de la meta amb què ha neutralitzat l’agressivitat del basc Mikel Landa (Soudal Quick-Step). L’atre eslovè incrementa el seu lideratge de la general amb ma de ferro i deixa la cursa pràcticament sentenciada si no hi ha res de nou. També lidera les classificacions de la muntanya i la regularitat. Mikel Landa, que fa camí cap al podi final, ha estat segon a 48 segons i és a 2:27 en la general. El podi de l’etapa l’ha completat Antonio Tiberi (Bahrain), a 1:03 del vencedor. El rus Aleksandr Vlasov (Bora) és tercer en la general a 2:55.

Sant Joan de les Abadesses ha tornat a la Volta 50 anys després. En aquella ocasió, va ser la seu del final del segon sector de la quarta etapa, amb triomf de l’italià Wladimiro Panizza i la sortida de la cinquena, que va guanyar el basc Txomin Perurena, vencedor d’aquella edició del 1973. Port Ainé ha estat final per quart cop: Dan Martin (2013), Thomas de Gendt (2016) i Esteban Chaves (2021).

El colombià Harold Tejada (Astana) ha coronat en primer lloc el port de Tosses–1a categoria–liderant un grup de 20 corredors escapats que tenia un minut sobre el pilot encara amb 105 quilòmetres per davant i que ha incrementat el marge. El pilot, liderat per l’equip del líder, però, ha anat menjant el terreny als fugats, que han estat engolits a 53 quilòmetres de la meta durant l’ascens al port del Cantó, de categoria especial amb 25,4 km i rampes amb una pendent màxima del 12 per cent. El Visma, amb ganes de redempció després del mal dia a Vallter, apujava el ritme del pilot.

Les primeres rampes, duríssimes, de l’ascensió a Port Ainé –18,7 km amb un desnivell màxim del 12 per cent–, han establert una selecció natural de 20 escollits. Marc Soler ha treballat pel líder en el primer tram i després s’ha despenjat, cedint el relleu al seu company Almeida. El Soudal Quick -Step ha augmentat el ritme. Tampoc no ha aguantat Chaves (EF Education-Easy-post). A 7,4 quilòmetres de la meta, el basc Mikel Landa, segon en aquell moment en la general a1:35 de Pogacar, ha atacat amb valentia però el seu intent, absolutament lògic i legítim, ha estat un suïcidi de cara a optar al mallot blanc amb franges verdes. No només li ha agafat la roda de seguida. L’eslovè ha replicat amb virulència, s’ha acomiadat del basc i ha marxat tot sol esperitat guanyant amb una gran solvència.

Quarta etapa

El Port d’Ager, de segona categoria i situat al mig del recorregut –en el quilòmetres 73–, serà demà dijous l’única dificultat orogràfica de la quarta etapa de la Volta a Catalunya que es disputarà amb sortida a Sort i arribada a Lleida, amb 169 quilòmetres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)