Natació

Palma i l’última via olímpica

Natació. El campionat d’Espanya Open és l’última prova selectiva per als Jocs, amb Àfrica Zamorano, Emma Carrasco i Carles Coll entre els aspirants a engrossir la llista de París

Marcat en vermell des de principi de curs, avui alça el teló a les piscines Son Hugo de Palma el campionat d’Espanya Open Astralpool Trials Olímpics, que fins al dissabte 22 de juny ha d’acabar de definir la selecció per als Jocs de París. Els singulars criteris de selecció olímpica han fet que fins ara només tres nedadors de la federació espanyola hagin complert els requisits per ser convocats en una prova individual: el mallorquí Hugo González (100 i 200 m esquena, i 200 m estils), l’andalús Carlos Garach (800 m lliure) i el català Mario Mollá (100 m papallona).

Prescindint del que passi aquests dies a Palma, la llista olímpica serà de ben segur més extensa, ja que la federació espanyola té classificats els relleus masculins de 4x100 m i 4x200 m lliure, i 4x100 m estils, i el femení de 4x200 m lliure i, per tant, hi entraran en joc diversos nedadors més. En aquest sentit, seran especialment valorats els que van competir en aquestes proves individuals en els mundials de Fukuoka i Doha, i en segon lloc els que van integrar els relleus en aquestes dues competicions. Així, entre altres, seran tinguts en compte el nedador tarragoní del CN Sabadell Carles Coll (4x100 m lliure i 4x100 m estils); el seu company de club, el mallorquí Sergio de Celis, i l’extremeny del CN Terrassa César Castro (4x100 i 4x200 m lliure). En dones, es valorarà la participació d’Ainhoa Campabadal (CN Sant Andreu) i de Paula Juste (CN Lleida), en els 4x200 m lliure.

Més enllà de les càbales dels relleus, els focus a Palma es concentraran en algunes nedadores que sí que han certificat la mínima però no tenen la plaça assegurada perquè no han complert els requisits establerts per la federació espanyola. La barcelonina Àfrica Zamorano va obtenir la mínima de 200 m esquena tant al mundial de Fukuoka –l’havia d’aconseguir a la final i la va fer en les eliminatòries– com en el Mare Nostrum de Barcelona, que no era una de les proves selectives fixades per la direcció tècnica. “El fet d’haver-la aconseguit anteriorment no em pressiona sinó que em dona confiança amb vista a aconseguir el nostre objectiu”, deia la nedadora del CN Sant Andreu durant el Mare Nostrum de Barcelona. La jove lleidatana del CN Sant Andreu Emma Carrasco també va fer la marca requerida en 400 m estils, tot i que a Palma s’ha inscrit en 200 m braça i 200 m estils. També estarien en aquesta situació l’asturià Arbidel González (CN Barcelona), en 200 m papallona, i el mallorquí Sergio de Celis (CN Sabadell), en els 100 m lliure. Tot i no haver-la aconseguit fins ara, Carles Coll també és un dels aspirants a obtenir el bitllet olímpic en els 200 m estils després d’haver rebaixat la plusmarca estatal en 100 m braça (1:00.39) a Atlanta.

Mireia Belmonte, inscrita

La badalonina Mireia Belmonte (CN Barcelona) també figura entre els inscrits (400 m lliure, 200 i 400 m estils) en l’Open de Palma, però pels seus registres precedents no sembla en disposició de lluitar per cap mínima individual. El campionat estatal també servirà per homenatjar la mallorquina Melani Costa, que posarà el punt final a la seva carrera competint a casa.

Paral·lelament a l’Open estatal, ahir van començar les proves de natació de l’europeu de Belgrad, sense presència de nedadors de la federació espanyola, que abans que se sabés quina seria la nova seu i les dates d’aquest campionat ja havia fixat la cita de Palma com l’última per confeccionar la selecció olímpica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció