Esport i política

La crisi posa en perill la federació d'esports d'hivern

Esports d'hivern. Entrarà aquesta setmana en un preconcurs de creditors per assumir un deute d'uns 300.000 euros i per salvar el pla de viabilitat aprovat l'any passat per la nova junta

Les federacions i els clubs catalans hauran de fer mans i mànigues per subsistir en un marc en què tot hi juga en contra: la crisi, les retallades i la pujada de l'IVA en els serveis d'esports del 8% al 21%. La primera federació que presentarà aquesta setmana un preconcurs de creditors és la d'esports d'hivern, amb un deute reconegut d'uns 290.000 euros. El vicepresident econòmic de l'entitat, David Samper, ho justifica al·ludint als problemes puntuals de tresoreria en què es trobaran a partir del gener: “Quan aquesta directiva va entrar a la federació, ens vam trobar un deute de 400.000 euros; vam fer un pla de viabilitat, que hem anat seguint fil per randa, però tenim subvencions concedides i no cobrades del 2011 i preferim negociar amb els creditors que no pas posar en perill tota l'activitat esportiva de l'hivern per falta de tresoreria, que és el que passarà si no fem res.”

La situació hauria de permetre a l'entitat organitzar el deute acumulat per garantir-ne la viabilitat econòmica. Abans d'arribar a aquest punt també s'havia aprovat un expedient de regulació d'ocupació que afecta l'horari de tota la plantilla i que permetrà a la federació estalviar 60.000 euros anuals. Ara s'obrirà un procés de quatre mesos en què la federació podrà negociar amb els creditors els pagaments pendents. Si després d'aquest període la federació no ha arribat a un acord amb els creditors s'entrarà en la fase de concurs, amb un administrador judicial. “La gent ha de saber que si no actuem seriosament la federació pot desaparèixer. Des de la nostra arribada a la junta la idea ha estat gestionar la federació com una entitat privada, optimitzar els recursos i de fet amb el nostre pla de viabilitat vam ser dels primers a avançar-nos a calcular els efectes de la crisi”, explica Samper. La retallada en les subvencions a la federació ha estat d'un 30% des del 2011. “Però això –hi afegeix el vicepresident–, ho hem de tenir assumit; si tanquen les sales d'operacions, com podem queixar-nos que ens rebaixen les ajudes? L'única solució per a les federacions és l'autosuficiència i això implica una gestió professional.” Samper admet que el futur de l'entitat seria la gestió de la mateixa corredoria d'assegurances: “Les llicències baixen una mitjana d'un 15% l'any; el que hem de fer és oferir un producte d'assegurança atractiu per a tot tipus d'esquiadors.”

La candidatura olímpica

La federació entra en aquest procés en un moment, si més no, paradoxal, ja que Catalunya aspira a organitzar el 2022 els primers Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu i Barcelona. Per aquest motiu, l'oficina de la candidatura, la mateixa federació i la secretaria general de l'Esport tenen en marxa un pla estratègic d'esports d'hivern a Catalunya que presenta dinou línies estratègiques i 51 plans d'actuació. “Com a federació, volem donar la imatge que ens adeqüem a la realitat social, i això a la llarga ens donarà credibilitat”, manté el vicepresident, que es mostra convençut que sortiran d'aquest mal pas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)