Atletisme

Triple immortal

Usain Bolt repeteix en els 4x100 m amb el quartet de Jamaica el triplet de Pequín i Londres, i es confirma com el més gran velocista de tots els temps

L'atleta confirma que els de Rio han estat els seus últims Jocs Olímpics

Usain Gold. Amb aquest sobrenom es podria acomiadar el mite de la competició d'atletisme dels Jocs de Rio, que seran els últims per al velocista més gran del segle XXI. L'extraordinari atleta jamaicà es va acomiadar del Brasil amb el tercer or, el del 4x100, el novè de la seva carrera. Això són tres de tres: triplet olímpic en 100, 200 i relleus 4x100 en dotze anys a Pequín, Londres i Rio. Va igualar també els nou ors que va aconseguir un altre velocista ja llegendari, el nord-americà Carl Lewis. Les mateixes també que Paavo Nurmi, un altre nom sagrat d'aquest esport. En creuar la meta, el prodigi jamaicà va besar la pista blava de l'estadi i va imitar el Crist Redemptor de Corcovado amb els braços en creu mentre els fotògrafs el perseguien per tota la pista.

Tot i que no va arribar a Rio en el seu millor moment, el quartet jamaicà no va decebre i, sense errors en els canvis de testimoni, van fer la marca més ràpida de l'any i una de les millors de la història: 37.27. Asafa Powell, Johan Blake i Nickel Ashmeade van ser els seus companys de malifeta en aquest darrer ball del velocista. “M'estic fent vell”, havia comentat després de la victòria en els 200 m. A Tòquio, amb 34 anys, considera que ja no estarà en condicions de mantenir la seva gambada imperial.

La victòria no va ser un passeig militar. Pel carrer quatre, l'equip caribeny va patir fins al darrer relleu, el de Bolt, que va arrencar els darrers 100 metres amb el Japó i els Estats Units molt a sobre. A partir d'aquí, festival. Superioritat. Glòria. I l'habitual celebració, amb balls inclosos en la volta d'honor, l'última en el seu gran escenari, els Jocs.

La plata va ser per al Japó, que rere els jamaicans va fer rècord d'Àsia. Els Estats Units van entrar en el tercer lloc, però van ser desqualificats. El bronze se'l va endur al Canadà Andre de Grasse, que també acumula un triplet en velocitat en aquests Jocs i se suma a la llista d'aspirants a succeir el gran Bolt. Amb tot, els nord-americans van posar un recurs contra la suspensió.

Pendent de Carter

El tercer triplet podria acabar sent el segon si es confirma el positiu del primer rellevista de Jamaica a Pequín 2008, Nesta Carter. Jamaica va guanyar en aquella ocasió l'or amb rècord del món inclòs (37.10).

Sorprenent doblet kenyà

La millor fondista en l'actualitat i gran favorita en els 5.000 m, l'etíop Almaz Ayana –campiona en els 10.000 m–, va ser superada de manera sorprenent en la final per les kenyanes Vivian Jepkemoi Cheruiyot i Hellen Obiri, or i plata, respectivament. Cheruiyot va fer, a més, rècord olímpic (14:26.17) en una cursa, dominada amb suficiència els primers 4.300 metres per Ayana. Va ser aquí quan Cheruiyot va superar amb facilitat i un ritme molt superior a l'atleta etíop, així com Obiri –va fer la millor marca personal–, per fer finalment una darrera volta triomfadora al costat de la seva compatriota.

En el salt de perxa, la grega Ekaterini Stefanidi va assolir l'or amb 4.85, la mateixa altura que ha superat Sandi Morris, però amb un pitjor concurs. En homes, en la final de llançament de martell, l'atleta abanderat del seu país, el Tadjikistan, Dilshod Nazarov, que va ser el banderer del seu país en la cerimònia d'inauguració, va superar tots els seus rivals amb 78.68.

REACCIÓ

Espero que ara pugui estar en el grup dels més grans, al costat d'Ali i de Pelé
Usain Bolt
ATLETISME
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)