Trial

L’últim gran heroi

Toni Bou engrandeix la seva llegenda amb un nou triomf a Barcelona, que li dona el seu 30è títol mundial, el 15è ‘indoor’

El campió comença amb un fiasco però acaba oferint una exhibició total en la final

El trial ha viscut temps millors, però si hi ha algú disposat a mantenir-ne ben viva la flama, tots en sabem el nom. No perquè sigui sempre esperat té menys mèrit el que fa o es treu del barret Toni Bou, el gran mag del motociclisme mundial. El Palau Sant Jordi va ser testimoni ahir de la seva enèsima exhibició, una de ben especial. La festa va acabar amb victòria i un nou títol mundial, no un qualsevol, aquest té números rodons: 30. Per als que tenen dificultats amb les matemàtiques, cap problema. Són 15 títols indoor –oficialment X-Trial– i 15 a l’aire lliure del trial de tota la vida. Bou va celebrar el triomf en el 44è trial Ciutat de Barcelona, que de rebot li donava el campionat, a la seva manera. Va encarar la Montesa a la maleïda zona 2, on tots els pilots es van estavellar, ell el primer de tots, i la va superar amb un zero catedralici. Ídol.

No va ser un trial de bufar i fer ampolles com molts altres. Hi havia pressió. Un campionat amb només dues proves el deixava sense marge d’error tot i la victòria a Andorra. Al final es va decidir en un duel desigual entre el campió i una de les joves promeses del campionat, el gallec Gabriel Marcelli (21 anys, Montesa), que es va veure superat no només per Bou, que en la final ja sabia que era el campió, sinó també per les circumstàncies. Adam Raga (TRRS) era l’home que aspirava a desbancar Bou, però en la segona volta va quedar emparellat amb Bou mateix. El campió havia començat nerviós i amb cara de pocs amics, sobretot després de fer un fiasco en la primera zona, fet que va catapultar un altre dels joves del campionat, el basc Jaime Busto, al primer lloc provisional.

Emoció i èxtasi

En la segona volta, doncs, Bou va haver d’oblidar les penes perquè un altre error podia obrir les portes al títol i a la final al seu gran rival, però ja no va deixar cap marge a la sorpresa, tot i topar amb el maleït mur de la segona zona. Els 7 punts li donaven virtualment el títol i obria les portes a una final inèdita contra Marcelli, qui sap si company seu a l’equip Repsol el curs vinent. No hi va haver color i el campió va poder celebrar el títol demostrant per què és invencible, amb tot el Sant Jordi corejant el seu nom mentre saltava de joia sobre l’última zona, la que el va conduir cap al cel dels escollits.

La celebració tampoc va ser com la de qualsevol altre gran premi del mundial. Bou, conscient del rol que té en el motociclisme català i en el trial mundial, va aprofitar les càmeres i el momentum per fer una exhibició més que merescuda amb l’afició dempeus. Mentre celebrava el títol, el número 30 s’il·luminava en un costat del palau i el campió, abans de pujar al podi, feia la seva última exhibició sobre la moto.

Bou va estrenar ahir un nou motxiller, Carles Barneda, fins aquesta última temporada un dels col·laboradors més estrets d’una altra llegenda del trial mundial, Takahisa Fujinami, retirat aquest 2021.

El campió va aixecar el seu primer títol el 2007 i des de llavors ha guanyat tots els que se li han posat al davant, una trajectòria gairebé impossible de veure en cap altra especialitat del motociclisme o de l’esport en general.

LA DADA

70
Victòries
que ha aconseguit Bou des del seu debut en el mundial, la temporada 2007.

Més de sis mil seguidors en la gran festa

La temporada del trial indoor s’ha retallat sobretot per les restriccions a causa de la pandèmia de la Covid-19, que ja va provocar canvis rellevants en el campionat del 2020 i també en el de l’aire lliure del 2021. El Sant Jordi, ja sense restriccions, va acollir més de sis mil seguidors. Una de les novetats va ser el debut en la 44a del trial femení, encara en format d’exhibició, ja que no hi ha un campionat del món d’X-Trial de la categoria. La d’ahir va ser la 14a victòria en 15 participacions de Bou a Barcelona i el 70è triomf en el mundial.