MotoGP

El Circuit aireja emocions

Motor. Espargaró queda a les portes del podi, desbancat per la remuntada de Marc Márquez, mentre Bagnaia es rescabala del zero de dissabte i guanya el GP de Catalunya de MotoGP

“Espero fer més de tres revolts”, havia dit Pecco Bagnaia dijous. El Circuit de Barcelona-Catalunya hi tenia un deute pendent. El traçat li agrada, però fins ahir no havia pujat mai al podi. L’any passat, va tenir una caiguda dramàtica tot just començar. I, dissabte, va anar a terra en la cursa esprint, quan l’empaitava l’heroi del cap de setmana, Aleix Espargaró. Diumenge, el cap de files de Ducati va lluir els galons de vigent campió del món i va guanyar el GP de Catalunya de MotoGP. Amb un avançament decisiu a Jorge Martín en el cinquè revolt, el que dissabte se li havia entravessat. “Estic content, però encara em cou la caiguda de dissabte”, va reconèixer. Se’n va de Montmeló sense haver retallat distàncies amb Martín en la general. Però, ara, el mundial arriba a Itàlia, a casa seva. I el triomf a Catalunya ha estat balsàmic per a Bagnaia.

Aleix, sense pneumàtic

El podi del GP de Catalunya ha estat de campionat; literalment, perquè el tercer classificat, Marc Márquez, també és el tercer de la general de MotoGP. El cerverí no les tenia totes, però, ahir, va reproduir la remuntada de dissabte, fins al segon lloc, i va entrar tercer. Lluny dels dos punters, però cada vegada més adaptat a la Ducati: “La moto ajuda. És relativament fàcil de pilotar. M’hi trobo còmode.”

Ai las, la gran actuació del 93 va deixar Espargaró sense un podi per acomiadar-se del Circuit de Barcelona-Catalunya com a pilot titular de MotoGP. L’Aleix va escollir el pneumàtic del compost mitjà al darrere perquè pensava que el tou que va fer servir dissabte no sobreviuria a una cursa amb el doble de voltes. De bon començament, però, es va trobar sense adherència. “No podia accelerar bé; no podia anar ràpid. Martín i Bagnaia han volat amb el pneumàtic mitjà. Ha estat un xoc que ens esgarrapessin deu segons”, va valorar. De fet, Pecco va completar les 24 voltes al circuit 20 segons més ràpid que Espargaró quan va vèncer l’any passat. “El 2023, va ser un doblet d’Aprilia; el 2024, un triplet de Ducati i la millor Aprilia, quarta. Ells han escollit el Circuit de Barcelona-Catalunya com a circuit de proves i hi han progressat molt. Han trobat alguna cosa en la gestió del pneumàtic mitjà”, va raonar.

Tanmateix, Márquez no va seguir la tàctica de les altres Ducati per enlairar-se fins al podi. El cerverí va calçar el pneumàtic tou, per mirar de tenir un plus d’adherència que li permetés fer avançaments. És la quarta cursa seguida (incloent-hi les esprints) que en Marc remunta des de la segona meitat de la graella fins al podi. “No me n’enorgulleixo, perquè això vol dir que vens de no fer-ho bé els dies anteriors”, va reblar. Ras i curt, té la vista posada a millorar la consistència amb la Ducati i, de retruc, classificar-se més amunt en la graella de sortida.

“Aquí pensava que lluitaria pel cinquè lloc, i quan he vist que podia ser tercer... Em sap greu per l’Aleix, en la seva última cursa”, va asseverar. Mentre Bagnaia s’escapolia de Martín, la lluita entre els dos catalans per l’últim esglaó del podi va escalfar les últimes voltes. Espargaró ho va intentar fins al final i va albirar una darrera oportunitat en l’últim revolt. “Però era molt arriscat i podia haver-la fet bona”, va confessar. Va entrar a tot just cinc centèsimes del podi. Hauria estat l’últim a casa. Però el balanç del cap de setmana és immillorable. “N’he gaudit molt i ha estat complicat no emocionar-me més del compte”.

PROTAGONISTES

Dissabte, estava molt enfadat. Sabia que tenia potencial i volia prendre’m la revenja
Pecco Bagnaia
ducati
Soc molt sentimental i ha estat un cap de setmana molt emotiu, el millor de la meva vida
Aleix Espargaró
aprilia
Hem de millorar els divendres i en el qualificatiu perquè no se’ns compliquin tant les coses

Més públic a Montmeló

Un total de 76.124 espectadors van assistir, diumenge, al GP de Catalunya de MotoGP. Són més de 4.000 més que l’any passat. En el conjunt del cap de setmana, la xifra va ser de 176.684 persones, vora 25.000 més que el 2023. El president del circuit de Barcelona-Catalunya, Roger Torrent, va valorar molt positivament aquesta edició. “L’organització ha funcionat a la perfecció, la mobilitat ha millorat força i, en l’àmbit esportiu, hi ha hagut molta emoció”, va valorar. Ara, el circuit es prepara per al GP de fórmula 1, que se celebra d’aquí a un mes encara no.