Olimpisme

Grans restriccions per als esportistes

Les mesures. És un model de Jocs nou, no tenen llibertat de moviments, han d’anar de la vila olímpica a entrenar-se o competir, i han de passar tests diaris

La immensa majoria d’esportistes que han participant en uns Jocs Olímpics destaquen per sobre de tot l’ambient que es viu a la vila olímpica i a la ciutat organitzadora, les trobades amb atletes d’altres cultures i poder conviure amb grans estrelles d’un esport diferent en qualsevol lloc. Tot això serà molt diferent en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 per les grans restriccions i els protocols de seguretat imposats als esportistes. La mateixa presidenta del comitè organitzador, Seiko Hashimoto, va dir davant la sessió plenària del COI que s’està fent a Tòquio que s’està davant un nou model de Jocs, i el va anomenar “el model de Tòquio”.

Per tal de poder celebrar els Jocs Olímpics el comitè organitzador i les autoritats japoneses, amb la benedicció del COI, van crear tot un seguit de protocols de seguretat que estan intentant aplicar a consciència per evitar més contagis i la propagació de la Covid-19 entre els esportistes i tots els implicats en l’organització i disputa de la competició.

Tot just arribar al Japó els esportistes, entrenadors i responsables dels equips olímpics han de passar un test PCR, i després els esportistes hauran de passar controls diaris. També han de tenir instal·lades en els seus mòbils unes aplicacions on han d’anar posant el seu estat de salut, temperatura o possibles símptomes de Covid. També serveixen per controlar a través de GPS els seus moviments i els possibles contactes propers en cas de contagi.

La vila olímpica on estan allotjats s’ha convertit en una bombolla d’on només poden sortir per anar als seus llocs d’entrenament o de competició, o a un indret que hagi estat comunicat anteriorment i aprovat. Els esportistes no tenen la llibertat de sortir a passejar per Tòquio, anar a comprar o a menjar fora de la vila olímpica.

Entres les fortes mesures preventives hi ha la recomanació que els esportistes mengin sols o separats per mampares protectores als menjadors de la vila, i que evitin el contacte físic entre ells i portin la mascareta en tot moment.

El fet de no respectar aquests estrictes protocols i saltar-se les normes de seguretat imposades comportarà sancions als atletes, que poden anar des de multes fins a la desqualificació de la competició o l’expulsió immediata del Japó.

Sense públic a les graderies dels estadis

Les competicions es disputaran sense la presencia de públic a les graderies dels estadis i les instal·lacions. Aquesta mesura radical per evitar contagis estarà present en totes les seus més en tres prefectures, on es disputen alguns partits de futbol i proves de ciclisme, on es permetrà un nombre limitat d’espectadors. Les autoritats japoneses van prohibir fa mesos l’arribada d’aficionats estrangers i la idea era permetre públic local, que després es va veure reduït a un màxim de 10.000 persones i ara amb el rebrot de contagis al Japó, a zero.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)