Olimpisme

A gaudir de l’espectacle

Comencen a mostrar la seva qualitat i a buscar els seus objectius des del primer dia, i entre ells hi ha un bon grapat de catalans

Belmonte és una de les primeres a entrar en acció

Malgrat les restriccions, la incertesa i fins i tot la por per la pandèmia de la Covid-19, l’espectacle esportiu dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 comença amb tota la seva magnitud aquesta propera matinada, després de la inauguració oficial de la competició, que es farà avui al migdia. És l’hora dels esportistes, que començaran a mostrar la seva qualitat i a buscar els seus objectius, des del primer dia, i entre ells hi ha un bon grapat d’atletes catalans que entren en acció. Una de les primeres a debutar a Tòquio serà la campiona olímpica Mireia Belmonte, que disputarà els 400 m estils en el primer dia de la natació. Les lesions han fet que tingui un programa de proves més curt i no disputarà els 200 m papallona, en què va guanyar la medalla d’or a Rio.

Els catalans de rem també començaran avui, i Aina Cid i la cantàbrica Virginia Díaz, bronze en el darrer europeu, disputaran el primer dia les eliminatòries de dos sense, mentre que Manel Balastegui i el gallec Caetano Horta ho faran en el doble scull lleuger. L’amazona Breatriz Ferrer-Salat inicia les proves de doma, i també entraran en acció els components de l’equip estatal de gimnàstica artística en la classificació per equips.

En la competició per equips, amb un bon nombre de catalans en les seleccions espanyoles, el conjunt més matiner serà el d’hoquei sobre herba masculí. Jugarà el seu primer partit del grup demà contra la campiona olímpica de Rio 2016, l’Argentina. L’equip, segon en l’últim europeu del 2019, vol tornar a brillar a escala mundial. L’equip d’hoquei sobre herba femení s’estrenarà diumenge contra Austràlia en la repetició del partit pel tercer i quart lloc del darrer mundial del 2018, en què es va imposar Espanya i va guanyar el bronze.

La selecció d’handbol de Jordi Ribera debutarà contra Alemanya –tercera a Rio–, amb ganes d’oblidar que no va poder ser al Brasil. L’equip espanyol, campió europeu i bronze en l’últim mundial, aspira a lluitar per les medalles, el mateix que la selecció femenina. Les actuals subcampiones mundials, el 2019, començaran el viatge contra Suècia –setenes en aquest mundial–, i que com elles es van quedar en els quarts a Rio el 2016.

Els dos equips de waterpolo volen tornar a lluitar per les medalles a Tòquio, després de no fer-ho en els Jocs del Brasil. Les dues seleccions són les actuals subcampiones mundials i volen ser al podi. El combinat femení debuta aquesta matinada contra Sud-àfrica, que es el primer cop que disputa uns Jocs, i el conjunt masculí ho farà diumenge contra Sèrbia, la campiona olímpica el 2016, i cinquena en l’últim mundial.

En els pròxims dies

La vela, disciplina en què tradicionalment l’equip olímpic estatal ha guanyat moltes medalles, comença diumenge amb algunes classes, però la resta aniran entrant en acció al llarg de la setmana que ve. Després de no pujar al podi en cap classe a Rio 2016, hi ha moltes possibilitats de fer-ho a Tòquio. En la classe 470 femenina, Sílvia Mas i la canària Patricia Cantero són les actuals campiones mundials i aspiren a les medalles, mentre que Jordi Xammar i el gallec Nicolás Rodríguez en 470 masculí –tercers en l’últim mundial–, i Florián Trittel i la canària Tara Pacheco en Nacra 17 ocupen la primera posició del rànquing mundial.

La competició de bàsquet començarà diumenge, però les seleccions estatals no jugaran el seu primer partit fins dilluns. En la categoria masculina els actuals campions mundials han pujat al podi olímpic en les tres darreres edicions, amb dues medalles de plata i una bronze a Rio. S’entrenaran contra el conjunt amfitrió, el Japó. La selecció femenina, medalla de plata a Rio i tercera en el darrer mundial, vol deixar enrere l’últim europeu, en què no va ser al podi, i tornar a lluitar per les medalles. El seu primer rival serà Corea.

Altres esports en què els catalans poden tenir un paper destacat començaran més endavant. L’atletisme ho farà el 30 de juliol, i fins al darrer dia dels Jocs, el 8 d’agost, i la natació artística o el piragüisme començaran la competició el 2 d’agost.

Sortejats els quadres de tennis i de tennis de taula

Els quadres de la competició de tennis i de tennis de taula van quedar determinats ahir, i les dues catalanes, Paula Badosa i Gàlia Dvorak, respectivament, debutaran el primer dia. Paula Badosa va quedar emparellada amb la francesa Kristina Mldenovic en la primera eliminatòria. Només han jugat una vegada, aquest mateix any, i va guanyar l’empordanesa. En els dobles, Paula Badosa i la castellonenca Sara Sorribes jugaran el seu primer partit contra les mexicanes Giuliana Olmos i Renata Zarazua. El primer partit de tennis a Tòquio el disputarà l’ídol local Naomi Osaka, segona favorita, que jugarà contra la xinesa Saisai Zheng. També s’estrenarà el primer dia el primer cap de sèrie del quadre masculí, el serbi Novak Djokovic, que s’enfrontarà al bolivià Hugo Dellien. En tennis de taula, Gàlia Dvorak encara no sap qui serà la seva rival de la primera eliminatòria, ja que sortirà del partit preliminar entre la nigeriana Olufunke Oshonaike i la nord-americana Juan Liu.

El primer títol de campió serà en el tir

La primera prova que decidirà el campió, les tres medalles i els diplomes de finalistes serà els 10 m rifle d’aire femení, que tindrà la seva final a tres quarts de quatre de la matinada. Durant la jornada hi haurà altres esports –esgrima, halterofília, judo, taekwondo i tir amb arc–, amb campions, però el més mediàtic serà el del ciclisme, amb la disputa de la cursa en ruta a partir de les quatre de la matinada. Hi seran la majoria dels més destacats del recent Tour, entre d’altres els eslovens Tadej Pogacar i Primoz Roglic, l’equatorià Richard Carapaz o els belgues Wout van Aert i Remco Evenepoel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)