Olimpisme

Vint més tres a Tòquio

La vintena d’atletes i els tres esportistes de suport catalans competiran en nou esports a partir del proper dimarts

Catorze han disputat uns Jocs, onze han guanyat medalles i només sis hi debutaran

Els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020 inclouran la presència de vint atletes i tres esportistes de suport catalans que formen part de la selecció del Comitè Paralímpic Espanyol, que envia 126 atletes i 15 guies a la capital japonesa. Dels vint seleccionats catalans, catorze són homes i sis, dones. Tòquio acollirà del 24 d’agost al 5 de setembre la competició paralímpica després que fa dues setmanes van finalitzar els Jocs Olímpics a les mateixes instal·lacions. Els esportistes catalans competiran en nou esports diferents: l’atletisme, la natació, el bàsquet en cadira de rodes, el ciclisme, el futbol a 5, el rem, el tennis, el tennis de taula i l’halterofília.

Dels vint atletes catalans que aniran a Tòquio, sis debutaran ens uns jocs olímpics, mentre que els altres catorze ja han tingut aquesta experiència i onze d’ells han aconseguit alguna medalla. Per al fondista Yassine Ouhdadi, els ciclistes Sergio Garrote i Israel Rider, l’aixecadora de pesos Montse Alcoba i els jugadors de bàsquet en cadira de rodes Òscar Onrúbia i Judith Núñez, aquesta serà la seva primera participació en uns Jocs. En la part oposada hi ha tres esportistes amb una gran experiència olímpica i per a qui Tòquio representarà la seva sisena cita olímpica. El nedador Miguel Luque, el ciclista Christian Venge i el jugador de tennis de taula Jordi Morales van debutar en uns jocs olímpics a Sydney 2000 i des de llavors han estat presents en totes les edicions fins a arribar a Tòquio 2020. L’atleta Xavier Porras i el tennista Quico Tur disputaran els seus cinquens Jocs.

Cinc campions

La majoria dels esportistes catalans que seran a la capital japonesa ja saben el que és guanyar una medalla, onze dels vint, i fins i tot cinc han aconseguit l’or olímpic. El nedador Miguel Luque va ser campió a Sydney i a Atenes; el ciclista Christian Venge, a Pequín i a Londres, i l’atleta Gerard Descarrega i els nedadors Òscar Salguero i Núria Marquès van guanyar la medalla d’or olímpica a Rio. Els nedadors Miquel Luque i Sarai Gascón són, dels esportistes que seran a Tòquio, els que han aconseguit un millor botí de medalles en anteriors edicions dels Jocs, amb un total de sis per a cada un. Miguel Luque en té dues d’or, dues de plata i dues de bronze, mentre que Sarai Gascón encara no n’ha guanyat cap d’or i en suma cinc de plata –tres a Rio, el 2016– i una de bronze.

Els tres esportistes de suport catalans que seran presents a la capital japonesa ajudaran en la categoria de discapacitat visual. Sara Loehr guiarà la gallega Susana Rodríguez en el triatló i Lorenzo Sánchez acompanyarà la seva esposa, Mari Carmen Paredes, en la marató, i Enric Ismael Marín serà el guia de la madrilenya Sara Martínez en els 400 m.

Atletisme
Nom Any Lloc naixement Discapacitat
Gerard Descarrega 1994 Reus Visual Yassine Ouhdadi 1994 Ouarzazate (Marroc) Visual Xavier Porras 1981 Olot Visual Mari Carmen Paredes 1963 Badajoz Visual
Natació
Nom Any Lloc naixement Discapacitat
Miguel Luque 1976 Granollers Física Toni Ponce 1987 Vilafranca del Penedès Física Òscar Salguero 1998 Sabadell Física Sarai Gascón 1992 Terrassa Física Núria Marquès 1999 Barcelona Física
Bàsquet en cadira de rodes
Nom Any Lloc naixement Discapacitat
Jordi Ruiz 1990 Terrassa Física Òscar Onrúbia 2000 Barcelona Física Judith Núñez 1986 Burgos Física
Ciclisme
Nom Any Lloc naixement Discapacitat
Sergio Garrote 1979 Barcelona Física Israel Rider 1971 Barcelona Física Christian Venge 1972 Barcelona Visual
Futbol-5
Nom Any Lloc naixement Discapacitat
Yousef El Haddaoui 1988 Rehiyine (Marroc) Visual
Rem
Nom Any Lloc naixement Discapacitat
Josefa Benítez 1969 Barcelona Visual
Tennis
Nom Any Lloc naixement Discapacitat
Quico Tur 1977 Barcelona Física
Tennis de taula
Nom Any Lloc naixement Discapacitat
Jordi Morales 1985 Esparreguera Física
Halterofília
Nom Any Lloc naixement Discapacitat
Montse Alcoba 1981 Sabadell Física
Esportistes de suport
Lorenzo Sánchez (1959/Miranda del Castañar - Atletisme). Enric Marín (1980/Barcelona - Atletisme) i Sara Loehr (1989/Vilafranca del Penedès - Triatló).

Josefa Benítez, ara en rem

La polivalent Josefa Benítez disputarà a Tòquio els seus tercers Jocs Olímpics i en aquesta ocasió participarà en les proves de rem. En les seves dues anteriors experiències olímpiques, la barcelonina de 51 anys havia competit en ciclisme i havia pujat un cop al podi. En els Jocs de Londres del 2012 va guanyar la medalla de plata en la prova de ruta de la classe B de discapacitat visual i va ser sisena en la contrarellotge. En els Jocs de Rio, el 2016, també hi va ser present en ciclisme, i el seu millor resultat va ser el vuitè lloc en ruta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)