Olimpisme

Boicot diplomàtic, no pas esportiu, als Jocs d’hivern

Olimpisme. Els Estats Units no enviaran representació política a Pequín 2022 i volen que altres països s’hi apuntin. La Xina respon que els EUA en pagaran un preu

Els Jocs Olímpics d’hivern de Pequín 2022, que comencen el 4 de febrer vinent, viuran un boicot diplomàtic, no pas esportiu, promogut pel govern dels Estats Units pels crims contra la humanitat i l’escàs respecte del gegant asiàtic pels drets humans. El govern nord-americà no enviarà cap representació política als Jocs, i espera que altres països decideixin fer el mateix en els pròxims dies. La Xina, l’organitzadora dels Jocs, ha respost que els Estats Units “pagaran un preu” pel boicot i ha negat una vegada més totes les acusacions d’abusos. El boicot diplomàtic és un gest de caire molt polític que no tindrà cap repercussió en el desenvolupament de la competició.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha estat ser l’encarregada d’anunciar que el govern nord-americà no enviarà cap representació diplomàtica ni oficial als Jocs pel “genocidi i els crims contra la humanitat que persisteixen a Xingjian (la regió nord-occidental xinesa), i també per altres abusos de drets humans” a la Xina. Tot i això, Psaki ha especificat que no es prohibeix la participació dels esportistes perquè no volen “penalitzar” els esportistes que fa mesos o anys que es preparen per a aquesta la cita olímpica hivernal.

Protesta oficial

La resposta de la Xina no s’ha fet esperar i ha arribat per boca del portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers de la Xina, Zhao Lijian, amb el to amenaçador habitual: “Els Estats Units pagaran un preu pel seu mal fer”. Lijian també ha anunciat que Pequín ha presentat una protesta oficial a Washington pel boicot. El govern xinès ha negat sistemàticament que els abusos denunciats existeixin i també ha reiterat que no són res més que una campanya de difamació. “Els Estats Units estan intentant trastocar els Jocs prenent com a base el seu biaix ideològic, amb mentides i rumors. Però el boicot només farà que la gent de tot el món vegi encara més clarament les seves intencions sinistres, i erosionarà encara més la seva credibilitat i la seva moralitat”, explica Zhao Lijian.

El govern xinès va comunicar la setmana passada que no tenia previst convidar polítics dels Estats Units als Jocs Olímpics d’hivern, encara que va precisar que el Comitè Olímpic Internacional tenia l’última paraula. Els Jocs d’hivern se celebraran entre el 4 i el 20 de febrer del 2022.

“Quan els EUA parlen, quan els EUA passen a l’acció, el món escolta”, remarca el portaveu del Departament d’Estat nord-americà, Ned Price, que espera que altres països segueixin el seu exemple. De moment, només s’ha sumat a la iniciativa Nova Zelanda, que ha anunciat que tampoc enviarà representants diplomàtics. França es planteja una resposta coordinada amb els altres països d’Europa.

ELS ATLETES, SÍ

Els Estats Units deixaran que els esportistes sí que competeixin per no perjudicar-los
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)