Olimpisme

Milà-Cortina d’Ampezzo 2026 o els Jocs multiseu

Jocs d’hivern. El projecte del Nord d’Itàlia porta fins a l’extrem els nous designis del COI amb dues ciutats separades per 420 km, multitud d’escenaris de competició i quatre viles olímpiques

En consonància amb l’Agenda Olímpica 2020+5, els Jocs d’hivern del 2026 no estaran vinculats a una sola ciutat amfitriona. El gran teatre dels Jocs, un dels lemes de la pròxima edició, abastarà un extens territori, des de Milà fins a Cortina d’Ampezzo, al bell mig dels Alps Dolomites i situada a 420 km de la capital de la Llombardia.

La intenció del COI quan va aprovar els Jocs multiseu era aprofitar les instal·lacions existents i estalviar costos als organitzadors. En tot cas, el projecte del Nord d’Itàlia haurà de demostrar que aquest estalvi no suposa despeses de transport, infraestructura, allotjament i comunicacions. D’entrada, tretze de les catorze instal·lacions de competició per al 2026 ja existeixen o seran temporals. L’única pendent de construir és l’estadi d’hoquei sobre gel a Milà, que ja estava previst abans de l’adjudicació dels Jocs.

L’estadi de San Siro a Milà serà la seu de la cerimònia d’inauguració el 6 de febrer de 2026 i l’impressionant amfiteatre romà de l’Arena de Verona servirà de marc per a la clausura. Les disciplines d’esquí alpí no tindran tampoc una única seu, ja que les proves masculines es disputaran a Bornio i les femenines, a Cortina. Milà, la gran ciutat que ha liderat la candidatura, amb prou feines acollirà l’hoquei, el patinatge artístic i la pista curta. A Cortina, a més de l’esquí alpí, s’hi organitzaran les proves de trineu i el cúrling; a Val di Fiemme s’hi farà el patinatge de velocitat, els salts, la combinada nòrdica i l’esquí de fons; a Livigno, el surf de neu i l’esquí acrobàtic; a Bormio, una part de l’esquí alpí i l’skimo, que s’inclourà en el programa olímpic, i a Anterselva, el biatló. Com els Jocs de Milà i Cortina, el projecte de la candidatura catalana ja fa anys que treballa també amb aquests paràmetres de sostenibilitat, en consonància amb el nou tauler de joc aprovat pel COI.

De totes maneres, la dispersió de les seus també pot tenir inconvenients, com ha remarcat la medallista olímpica d’esquí alpí Federica Brignone. “No hi haurà esperit olímpic en uns Jocs on les dues seus del projecte estan separades per 420 km”, ha etzibat. A més de la inauguració a Milà i la clausura a Verona, en el projecte italià hi ha fins a quatre viles olímpiques, a la mateixa capital de la Llombardia, a Cortina d’Ampezzo, a Predazzo i a Livigno.

LA XIFRA

13
de les 14 instal·lacions
de competició ja existeixen o seran temporals. Només hi ha pendent l’estadi d’hoquei sobre gel a Milà
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)