Olimpisme

Les etapes del camí cap a París

Jocs Olímpics. Sis catalans tenen el bitllet nominal per als Jocs, una trentena van ajudar a classificar la seva selecció estatal o tenen la mínima, i hauran de ser convocats

Amb l’any olímpic 2024 a tocar, el camí dels esportistes catalans cap a París per poder disputar els XXXIII Jocs Olímpics d’estiu, del 26 de juliol a l’11 d’agost, està en diferents fases. De moment n’hi ha sis que ja tenen la plaça assegurada de manera nominal, mentre que vint-i-cinc van guanyar individualment o amb la seva selecció una plaça per a Espanya que no era nominal i durant el 2024 hauran de ser seleccionats pels responsables tècnics de les seves federacions. En el cas de l’atletisme, sis atletes han fet la mínima que demana la World Athletics i la federació estatal, però també han de ser seleccionats pels criteris establerts. Finament, en molts esports en què hi pot haver diversos catalans, encara s’han de disputar els preolímpics, en què s’acabaran de repartir les places per ser a París.

La gimnasta Alba Petisco va aconseguir el bitllet cap a París per la seva actuació en el concurs complet del mundial d’Anvers a l’octubre, en què va ser 36a. Segons els criteris establerts per la federació internacional, obtenen el bitllet les catorze primeres del concurs complet un cop descomptades les gimnastes ja classificades per equips. També es va guanyar la plaça per als Jocs la pentatleta Laura Heredia en passar a la final dels Jocs Europeus de Cracòvia al juliol, on va guanyar la medalla de plata. El mundial de classes olímpiques de vela, que es va fer a la Haia al mes d’agost, va repartir places olímpiques, i diversos catalans les van aconseguir. Jordi Xammar i Nora Brugman en el 470 mixt, en què van ser subcampions del món, i Florien Trittel i el cantàbric Diego Botín en 49er, en què van acabar tercers. Gisela Pulido no va aconseguir el bitllet per a París en el mundial en la Fórmula Kite de surf d’estel, però ho va fer al setembre quedant sisena en l’europeu.

Esports d’equip

En els esports per equips, força catalans van contribuir a classificar Espanya per a París en el waterpolo femení i el futbol masculí. Dotze catalanes van formar part de les catorze jugadores que van ser segones en el mundial de Fukuoka disputat al juliol i van aconseguir el bitllet olímpic. En el campionat d’Europa sub-21 de futbol, Espanya va ser segona i també es va guanyar el viatge a París. Sis jugadors catalans figuraven entre els vint-i-tres seleccionats que van disputar l’europeu a Geòrgia i Romania entre els mesos de juny i juliol. En els dos casos, el nom dels esportistes que disputaran els Jocs dependrà de la convocatòria que facin els seleccionadors respectius unes setmanes abans de la competició.

Aquest 2024 es disputaran diferents preolímpics i campionats europeus i mundials d’esports individuals i per equips que atorgaran places per a París. En un altre esport en què hi pot haver un bon nombre de catalans amb aspiracions d’anar als Jocs, l’hoquei sobre herba, el preolímpic masculí i femení es farà a València del 13 al 21 de gener, amb vuit equips i tres places en joc per categoria. En handbol femení, el preolímpic serà de l’11 al 14 d’abril en un lloc per determinar.

Els casos de l’atletisme i la natació tenen la peculiaritat que s’han de fer unes mínimes establertes per les federacions internacionals i les estatals. Fer aquests registres no és garantia de res, ja que primer hi ha un nombre màxim de places –tres en atletisme i dues en natació–, per país i si hi ha més esportistes amb mínima els responsables tècnics hauran de decidir. Malgrat la mínima, també s’haurà de demostrar que està en forma poc abans dels Jocs.

Classificats
Gimnàstica artística: Alba Petisco (Concurs complet)
Pentatló modern: Laura Heredia
Vela: Florian Trittel (49er); Jordi Xammar i Nora Brugman (470x) i Gisela Pulido (Fórmula Kite de surf d’estel).
Van guanyar la plaça per a Espanya i han de ser seleccionats
Gimnàstica artística: Thierno Diallo i Joel Plata (equips)
Piragüisme: Saúl Craviotto (K4 500).
Rem: Dennis Carracedo (doble escull lleuger); Aleix Garcia (doble escull) i Aina Cid (dos sense).
Tir amb arc: Elia Canales (Individual i equip mixt).
Waterpolo: Paula Crespi, Anni Espar, Laura Ester, Judith Forca, Maica García, Paula Leitón, Cristina Nogué, Bea Ortiz, Nona Pérez, Ariadna Ruiz, Elena Ruiz i Martina Terré (equip femení).
Futbol: Arnau Tenas, Víctor Gómez, Arnau Martínez, Mario Gila, Adrián Bernabé i Sergio Gómez (equip masculí)
Tenen mínima i han de ser seleccionats
Atletisme: Esther Guerrero (1.500 m); Adel Mechaal (1.500 m); Marta Galimany (Marató); Meritxell Soler (Marató); Ayad Lamdassem (Marató) i Abdelaziz Merzougui (Marató).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)