Opinió

Què veuen els cecs?

El món, per anar bé, és millor entendre'l com el cervell que som

Una de les pràctiques més exemplars de l'escola inclusiva és l'experiència de córrer una estona amb una cadira de rodes. Tothom s'adona de seguida que no anem bé i que només superen els obstacles els especialistes; en aquest cas, l'abnegada persona impedida de caminar que sol riure's amb complicitat de la mala traça dels neòfits. No tan estesa com aquesta, però, també recorre els passadissos de les nostres escoles i instituts l'experiència d'anar d'un lloc a l'altre a les palpentes, procurant de no topar amb graons, bancs, extintors i portes traïdorament obertes. És aleshores que el professorat obert de mires (que és l'humanista) pot, faci ciències o lletres o educació física, explicar el significat d'allò que aquests dies els paralímpics fan amb tots nosaltres: demostrar-nos que la plasticitat cerebral és capaç de reorganitzar les connexions sinàptiques errònies o malmeses, per tal de superar una dificultat o mancança.

Pot semblar molt complicat, però per als descreguts de mena la qüestió és força senzilla si posem en dubte que la distància més curta entre dos punts hagi de ser sempre la línia recta. Ho saben els especialistes en neurorobòtica i els investigadors de l'Alzheimer: com més desenvolupada i teixida sigui una xarxa de canals de comunicació, més vies alternatives.

A través de la televisió, veure a Rio aquests dies com els cecs competeixen solidàriament a futbol o en bicicleta ens posa davant de la disjuntiva de preguntar-nos si, bornis pagats de nosaltres mateixos, no veuen alguna cosa més que nosaltres; perquè alguna cosa no devem haver après bé, si devem anar endavant amb una bena als ulls, amb tantes trompades.

Potser és que hem de passar de la dialèctica històrica hegeliana a la visió dels cecs per adonar-nos que el món, per anar bé, és millor entendre'l com el cervell que som que no pas com el planeta que posseïm.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)