Editorial

L’EDITORIAL

L’escac del futbol basc a l’Estat espanyol

La sol·licitud d’ingrés a la UEFA i a la FIFA de la federació de futbol del País Basc ha passat una mica de puntetes per portades i informatius, però és un pas que, si bé és probable que no aconsegueixi l’objectiu perseguit, sí que haurà de generar una sèrie de respostes que posaran en compromís seriós l’Estat espanyol en la seva política de persecució dels plantejaments sobiranistes.

És segur que la federació espanyola de futbol i el CSD aixecaran el dit per recordar que només poden tenir accés a la UEFA territoris amb estat propi reconegut (prou que s’han protegit les grans federacions després dels intents de Catalunya en la primera dècada del segle...) però la invocació del cas de Kosova que ha fet la federació basca, lluny de ser un error com s’ha afanyat a replicar l’unionisme caspós, és un ham que s’han empassat. Al·lega la caverna que no són casos comparables perquè Kosova té un estat propi –reconegut per 23 dels 27 membres de la UE i per més de la meitat dels membres de l’ONU–, a diferència del País Basc. Però aquest argument obvia que l’Estat espanyol és un dels que no reconeix Kosova. Per tant, si per Espanya Kosova no és un estat, la RFEF no hauria d’haver admès que ingressés a la UEFA. Però la realitat és ben diferent: no només Kosova és membre de ple dret de la UEFA, sinó que jugarà contra Espanya en la fase de classificació per al mundial 2022. Per tant, si segons la lògica diplomàtica espanyola Kosova no és un estat i en canvi forma part de la UEFA, l’argument de la falta d’estat reconegut no hauria de servir per oposar-se a l’admissió del País Basc ni de Catalunya.

L’alternativa raonable per sortir de l’atzucac i frenar les aspiracions basques seria reconèixer l’estat de Kosova. Però Espanya no s’ho pot permetre perquè reconèixer Kosova com a estat seria tant com admetre que les declaracions d’independència dels parlaments autonòmics són legítimes, perquè justament aquest va ser el camí triat pels kosovars per assolir la independència de Sèrbia. I al Parlament de Catalunya hi ha una declaració en termes semblants... de moment suspesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)