Editorial

L’EDITORIAL

Sense vacuna, ni jugues ni t’entrenes

Els Brooklyn Nets són un dels aspirants a guanyar l’NBA, que començarà dimecres vinent. Però el seu big three, format per Kyrie Irving, James Harden i Kevin Durant, trontolla perquè el base Irving no s’ha vacunat de la Covid-19 i, després d’uns dies de reflexió, els Nets han decidit que l’aparten de l’equip –també dels entrenaments, és a dir, no el deixen treballar– mentre no compleixi el protocol de vacunació. A Nova York i a alguns estats més està prohibit accedir als recintes esportius sense el certificat de vacunació. Irving podria jugar en algunes pistes però la franquícia no accepta una dedicació a temps parcial i parla de la necessitat de “construir química d’equip amb els valors d’unitat i sacrifici, amb tots els membres de l’organització remant en la mateixa direcció”. En definitiva, un clatellot sonor a la seva estrella tot just després de reconèixer-li que té tot el dret a mantenir la decisió que ha pres.

De vegades, governs, tribunals i cadascú de nosaltres passem setmanes fent voltes a la necessitat de preservar els drets individuals i la privacitat, quan només ens cal aixecar la vista i veure com s’ho fan al món per encarrilar decisions que afecten a la ciutadania i a la salut pública i fer-les compatibles amb aquests drets universals. Certament, no es pot obligar ningú a vacunar-se i no se’l pot privar dels seus drets per aquesta decisió, per insolidària que sigui amb la salut pública. Però com que accedir a locals d’oci, restauració, activitats culturals, espectacles esportius... no constitueix cap dret fonamental i com que totes aquestes activitats se solen reservar el dret d’admissió, la solució és senzilla: no es pot obligar a vacunar-se per anar a l’escola, al metge o a votar, però sí per entrar a la discoteca, al restaurant, al museu o al pavelló. I amb aquesta senzilla fórmula, en la qual França ha estat capdavantera, no només es respecten els drets fonamentals sinó que s’aconseguirà de facto vèncer reticències dels mandrosos, hipocondríacs i fins i tot dels negacionistes i el percentatge de vacunats rebrà una empenta que ens aproparà a la immunitat de grup.

I Kyrie Irving –el seu cas és diferent perquè sí que afecta un dret fonamental, el del treball– acabarà claudicant i si ell, Durant, Harden, el tècnic Steve Nash i la resta ho fan bé, lluitaran per guanyar l’NBA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)