Opinió

Pressió, la justa

Vaig tenir la sort de ser present al Camp Nou el Gamper del 2005 en què vam descobrir Messi. El dia del Juventus, quan va meravellar Fabio Capello i els espectadors que el vam descobrir, tot i que ja havia debutat amb el primer equip i els companys d’aquest diari ja havien parlat del talent secret que hi havia a la Masia o l’havien pogut veure jugant amb el Barça C a tercera divisió. Ens va meravellar, durant tots els minuts que va estar al camp, però no va sorprendre Frank Rijkaard, que el coneixia i el va saber administrar. Aquell Barça acabaria guanyant dues lligues i la Champions, i el context en què va créixer Messi va ser l’adequat per créixer, però Messi no va ser Messi fins que Guardiola, el 2008 i després de dos anys erràtics perquè Ronaldinho es va cansar de guanyar, el van col·locar com a pal de paller d’un projecte que meravella i que mai més no tornarem a veure. I que es podia haver allargat, tot sigui dit, si Guardiola no s’hagués buidat i l’haguessin convidat a canviar d’aires.

Vull dir que Messi va poder créixer mentre els elogis i les patacades posteriors anaven a parar al Gaúcho, Deco, Eto’o i fins i tot a joves valors com Motta, als quals es va haver d’acomiadar per deixar en el centre Leo Messi. Tot això, és clar, a propòsit de Lamine Yamal. Acaba de fer setze anys, el mes passat en tenia quinze, i ens va meravellar dimarts en el Gamper. Tot el que va fer ho va fer bé. I es mereix continuar en òrbita de primer equip i créixer a l’ombra protectora. No sé ben bé de qui, però no se li pot demanar res més sinó que es cuidi, que tingui seny, que mengi bé i que el cos se li desenvolupi com es mereix un jugador que pot ser diferencial. Però que acaba de fer 16 anys.

O sigui que pressió, la justa, des del meu punt de vista. Aquí Xavi i el club tenen feina. Ja hem vist què va passar amb Bojan o, lesions a part, Ansu. Aquest noi de Mataró té talent, però acaba d’arribar i no se li pot demanar que cada partit, durant noranta minuts, faci el que va fer a Reguilón. Mereix oportunitats? És clar que sí, però pensant en l’edat i que la responsabilitat no és seva. Hem de pensat, i això no tothom ho té clar, que el Barça ve de guanyar la lliga d’una manera per mi sorprenent però absolutament satisfactòria. El Barça està en transformació, i l’any passat no estava obligat a guanyar-ho tot com tampoc no ho està aquest any. Cal competir per tot, això sí, però encara és a anys llum dels grans clubs d’Europa, esportivament parlant. Quan escric això albiro que hi haurà sorpreses. Algú marxarà i algú arribarà. Però no és cap manca d’ambició advertir que aquest és un projecte en construcció i que, per tant, li cal temps. Els grans Barça han estat sempre de gent feta a casa i quatre o cinc fitxatges diferencials, espanyols o estrangers. El Barça ha d’aspirar a tot, ha de competir per tot, però no juga a casa i té problemes per inscriure jugadors, i ja no diguem per fitxar-los. Laporta no hi deu estar d’acord, però és de sentit comú demanar que millorin, que creixin i que en poc temps puguin competir de tu a tu amb els grans d’Europa, cosa que ara mateix no passa. I tant de bo m’equivoqui i em tanquin la boca.

Lamine Yamal és un portent, però encara no ha fet res i se l’ha de guiar, cosa que el seu representant no farà. A mi em va agradar molt Ez Abde, que potser és irregular, però és una perla treballada a Pamplona per fer-la pencar. Alerta, més irregular el senyor Dembélé. I m’agrada molt Fermín, molt. Aquest, amb Pedri i Gavi i algun altre que tenim, és la base del futur. Els que han de donar la cara són les estrelles, els que cobren per ser-ho i fer-ho. I aquesta gent jove és la que ha de créixer i créixer amb seny. Per tant, el Barça ha de competir per tot, però per a alguns d’aquests nois, pressió, la justa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)