Preparades
La Federació Internacional de Futbol (FIFA) ha anunciat aquesta setmana un seguit de novetats aprovades en el consell de l’organisme. La primera: que amplia el nombre de participants de cara al mundial del 2031, passant de 32 a 48. D’aquesta manera s’equipararà la competició a la dels homònims masculins, passant de 64 a 104 partits i fent que el torneig s’allargui una setmana més. Una decisió que, si bé ha tardat notablement a ser considerada, esdevé un pas més cap al creixement exponencial d’aquest esport. Potser l’onada social que es va generar amb el missatge del #SeAcabó que les jugadores d’Espanya van usar per denunciar els abusos de l’expresident de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, just després d’aconseguir la copa del món ha fet veure a la institució que s’ha de posar les piles en certs capítols.
No només això, en la mateixa trobada la FIFA va aprovar la creació de l’equip de refugiades afganeses. Cal recordar que, d’ençà de la tornada dels talibans al poder, el país viu sotmès en una situació d’infern a la terra. L’Afganistan, segons recull Amnistia Internacional, s’ha convertit en una presó per als 21 milions de dones que habiten el país: sense dret a l’educació, amb la seva llibertat de moviment coartada, obligades a tenir un tutor masculí que les acompanyi o sense dret a la participació. Les dones han vist com els han robat el futur. Aquest equip de nova creació que s’ha aprovat estarà format per refugiades afganeses i podrà competir a escala internacional. Segons va indicar la FIFA, la iniciativa esdevé una prova pilot d’un any de durada que servirà, a la vegada, per veure la viabilitat de replicar aquest model en altres països en situacions similars.
La normativa de la FIFA requereix reconeixement d’una federació internacional per tal que un equip pugui competir, ara bé, la Federació Afganesa de Futbol (AFF) està controlada pel règim talibà, que no reconeix l’equip femení perquè prohibeix la pràctica de l’esport a les dones. De fet, l’equip femení de futbol no juga un torneig des de l’any 2018. Per tant, tot i que aquest equip de nova creació podrà competir de manera segura en competicions internacionals, els seus resultats no podran comptar en el rànquing. Sí, ho heu llegit bé. Les imposicions d’aquest grup que potser s’ha quedat a l’escala evolutiva dels Homo neanderthalensis han impedit que les dones puguin ser persones amb plenitud de drets.
Per contextualitzar-ho, el reconeixement de l’equip de dones afganeses no neix perquè un dia els dirigents de la FIFA s’hagin despertat i hagin decidit advocar pels drets humans de les esportistes afganeses. Més aviat és fruit de l’entitat Sport and Rights Alliance, una organització que aglutina ens no governamentals que treballa per la promoció de l’educació a través de l’esport. L’entitat va reclamar a la FIFA que reconegués el dret de les dones a jugar a futbol a través d’un informe titulat It’s not just a game, it’s part of who I am (no és només un joc, és part de qui soc, 2025), que recull testimonis de dones que literalment posen en risc la seva vida per poder fer una cosa tan senzilla com jugar a futbol. L’informe posava de manifest la necessitat de la FIFA d’actuar seguint un dels seus principis fonamentals escrits en els seus estatuts: prohibir la discriminació de gènere. Elles estan preparades, només faltava que la FIFA ho estigués.