Barça

LUIS SUÁREZ MIRAMONTES

EXJUGADOR DEL BARÇA I ÚNIC GUANYADOR ESPANYOL DE LA PILOTA D'OR (1960)

“Amb Iniesta tornarà el bon joc”

Luis Suárez, Pilota d'Or el 1960, recorda com es vivien els duels entre el Barça i el Madrid fa més de mig segle i, a banda dels punts, no veu gaires diferències en l'estat de forma amb què arriben els dos equips al duel de demà

El millor record d'un clàssic és una remuntada allà en la copa, després que ells assolissin la copa d'Europa
Iniesta és un jugador d'aquells que quan no hi és t'adones més de la importància que té
El partit s'ha de guanyar a partir del col·lectiu, no d'un únic jugador. I el Barça patirà, però guanyarà: 2-1

Luis Suárez Miramontes (2 de maig del 1935 a la Corunya), l'únic guanyador espanyol de la Pilota d'Or, el 1960, veurà el clàssic de demà des de casa seva, a Milà. I, com és habitual amb els partits del Barça, el comentarà per la cadena SER. Blaugrana entre els anys 1954 i 1961, el migcampista gallec es va enfrontar amb el millor Madrid de la història i va disputar més d'una desena de partits contra l'etern rival, en uns temps en què, com explica per a L'Esportiu, les coses eren molt diferents. El que no ha canviat, però, és la rivalitat.

Vostè que va tenir una àmplia experiència en partits contra el Madrid, digui'm què fa que aquesta setmana sigui diferent?
Tot és diferent, i se'n parla no ja la mateixa setmana, sinó abans. La rivalitat és molt gran i tothom espera que arribi aquest partit, i et recorda que s'ha de guanyar com sigui.
Com han canviat els clàssics respecte a quan jugava vostè?
Han passat molts anys i és clar que les coses han canviat molt. Nosaltres ho vivíem més amb la gent. Per exemple, jo fins als 22 o 23 anys no vaig tenir cotxe, i per anar a entrenar-me a les Corts agafava el tramvia, com un ciutadà més. I, a més, Franco encara vivia i la rivalitat sobrepassava el tema esportiu molt més que ara. Per encabir tothom que volia veure aquells partits haurien fet falta cinc estadis com el de les Corts, i recordo que tothom també et demanava entrades. Ara els jugadors estan més aïllats i protegits; i, tot i que no ho puc assegurar, potser ho senten menys.
Recorda algun clàssic de manera especial?
Un dels millors va ser l'any 1959, si no recordo malament. El Madrid havia guanyat la copa d'Europa, i el mes de maig vam jugar al Bernabéu l'anada de les semifinals de copa contra aquell Madrid de Di Stéfano, Gento, Puskas... En el descans perdíem 2-0 i vam remuntar en la segona part amb dos gols meus i dos més de Kocsis. Va ser un partit meravellós, vam guanyar també en la tornada i vam acabar guanyant la copa.
Tornant al clàssic de demà, la pressió és per al Barça. Com ho veu?
El Barça no pot perdre, ja que aleshores, una distància de 9 punts amb el Madrid seria molt difícil de recuperar. Independentment de la classificació, és un partit d'aquells que tothom vol guanyar, però el Barça ho ha d'aconseguir tant sí com no.
Creu que arriba en un bon moment, sobretot per allunyar dubtes després de les últimes ensopegades?
Tot i que el Barça s'ha deixat punts darrerament, no crec que el Madrid arribi gaire allunyat pel que fa a joc. Cap dels dos equips arriba en el seu millor moment, tot i que és cert que el Madrid està fent més gols, i amb això ja en fa prou per no perdre punts.
Passaran factura les baixes que té el Madrid?
Són absències que es poden notar, però igualment el Madrid té una gran plantilla. Si faltés Cristiano Ronaldo, que al final és qui fa els gols, crec que es podria notar més.
I el Barça recupera Iniesta. El moment no podia ser millor, oi?
Encara sort, perquè feia molta falta. És indispensable per a la creació.
Creu que la seva baixa és la raó principal de la davallada del joc del Barça?
Sempre ens ve al cap el trident, perquè són els que fan els gols, però sense un mig del camp que els nodreixi de pilotes, els costa més brillar. I en això, en portar la pilota cap als últims metres, Iniesta és un mestre. És un jugador d'aquells que quan no hi és t'adones més de la importància que té. I en els últims partits, en què el mig del camp ha estat molt fluix, s'ha trobat a faltar molt.
Què haurà de fer el Barça per poder guanyar?
Sobretot, recuperar el bon joc. I crec que amb Iniesta el recuperarà. Amb ell i amb Busquets, que ha patit molt últimament i se l'ha vist perdut, se sentirà més protegit i tindrà més ajudes. També serà un dels que jugarà millor.
Què és el que s'ha de témer d'aquest Madrid?
A banda del potencial golejador de Cristiano, Modric també és vital, amb la seva qualitat i visió de joc. Però, al cap i a la fi, a banda de les individualitats, que han de definir la feina que fa la resta, tot l'equip ha de jugar bé. Veig difícil que aquest partit el guanyi un jugador sol.
Un dels jugadors que debutarà en un clàssic és Ter Stegen. Vostè que en va jugar un munt, creu que el pot afectar?
No ho crec, perquè des de fora se'l veu sempre molt tranquil. Fins i tot diria que massa. Tot i que no se sap mai... De vegades la processó va per dins.
Deixant això de banda, creu que el fet de sortir al camp a 6 punts del Madrid pot provocar nerviosisme en els jugadors del Barça si les coses no surten bé de seguida?
És una cosa que no dubto que tindran al cap, perquè saben que si el Madrid guanya s'escaparà. Però aquests jugadors estan acostumats de sobres a aquest tipus de situacions, i són en moments de dificultats com aquest quan es veuen realment aquells jugadors importants. Quan les coses van bé tothom juga bé, però ara és quan toca donar el millor de cadascú.
Amb un triomf blaugrana, creu que tot quedaria més o menys igual?
Sens dubte. El Barça es posaria a només tres punts i, a banda de ser una distància mínima, un triomf també serviria per recuperar la tranquil·litat per tal d'afrontar tot el que queda per disputar, que no és poc.
Per acabar, s'atreveix a fer un pronòstic?
Victòria per 2-1. El Barça patirà, però guanyarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)