Barça

Protegits per les estrelles

Messi i Cristiano s'enfrontaran demà per 26è cop en un clàssic, partits en què tots dos acostumen a brillar, per engrandir encara més una confrontació individual llegendària

Prost-Senna, Ali-Frazier, Magic Johnson-Bird, Karpov-Kaspàrov, Evert-Navratilova, Borg-McEnroe o Nadal-Federer. Aquesta és només una petita llista d'alguns dels duels més llegendaris de la història de l'esport, lluites entre dos mites del moment que han fet córrer rius de tinta i que formen part de la memòria col·lectiva. I serà així fins al final dels temps. I és clar, dins d'aquest selecte grup de confrontacions s'ha guanyat un lloc en l'Olimp la que fa vuit anys que protagonitzen Messi i Cristiano, el millor jugador de la història i el que hauria estat el dominador de la seva era si no hagués coincidit en el temps amb l'argentí. Dos futbolistes tan majúsculs com diferents, i comparats tant pels uns com pels altres en infinitat d'ocasions, fins a convertir els seus duels en una rivalitat llegendària, extrapolable col·lectivament a tot un Barça-Madrid. Tot un clàssic dels clàssics. Perquè és evident que el futbol és un esport d'equip i que demà hi haurà un munt d'estrelles a la gespa del Camp Nou. El món, però, mirarà ineludiblement amb més atenció Messi i Cristiano, els fars que tot ho il·luminen, i que, a més, com a grans estrelles que són, s'han especialitzat a brillar amb llum pròpia contra l'etern rival. Perquè demà serà el vint-i-sisè cop que es veuran les cares en el partit més mediàtic i important del planeta.

Perquè ja ha plogut, i molt, des d'aquella inoblidable final de la lliga de campions del 2009, a Roma. Aquella nit, Messi es va erigir definitivament en el líder del millor Barça de tots els temps, i tot just contra el United de Cristiano, que feia uns mesos que havia rebut la seva primera Pilota d'Or. Només faltava que el portuguès fitxés pel Madrid, i aclamat com la nova carta anti-Messi, per completar el cercle. Ronaldo i el seu ego, però, no ho van tenir gens fàcil, ja que mentre el 10 blaugrana va aixecar en només dos cursos una altra Champions, dues lligues, un mundial de clubs, una supercopa d'Europa i dues d'Espanya, títols que individualment li van valdre tres Pilotes d'Or –en va guanyar quatre de seguides–, el 7 dels blancs només va poder aixecar una copa del Rei. En els clàssics, a més, Messi també va brillar molt més que Cristiano, que no es va poder treure l'espina fins al Barça-Madrid de la temporada 2011/12, en què un gol seu al Camp Nou va certificar la seva primera lliga espanyola. Després, a més, va venir la Champions de Lisboa, fita que li va suposar la tercera Pilota d'Or, a la qual el Barça i Messi van respondre amb el segon triplet de la història del Barça i, òbviament, amb la cinquena Pilota d'Or de l'argentí. I ara, és clar, torna a ser el portuguès el gran favorit per endur-se la distinció individual més important, malgrat que no va brillar gaire ni en la darrera final de la Champions ni en la de l'Eurocopa. Enguany, però, cal recordar que la Pilota d'Or torna a ser cosa només de France Football, mentre que la FIFA entregarà un premi de nova creació, The Best, i del qual curiosament avui mateix es coneixeran els tres finalistes, cosa que provocarà que ni Messi ni Cristiano puguin afegir o perdre vots en el clàssic.

Dos flagells

Vint-i-un gols de Messi contra setze de Cristiano. Aquest és el bagatge de les estrelles del Barça i del Madrid en els clàssics, unes xifres que certifiquen que tots dos acostumen a aparèixer en els duels que encimbellen els mites. I l'argentí no només domina el duel individual amb el portuguès, ja que col·lectivament el Barça ha guanyat 15 dels 31 clàssics en què ha comptat amb Messi, mentre que Cristiano només ha pogut celebrar 7 triomfs de 25 intents. I això que darrerament el 7 del Madrid ha escurçat la distància, ja que ha guanyat quatre dels set darrers clàssics, duels en què ha marcat quatre gols. Messi, en canvi, encadena quatre partits contra el Madrid sense veure porteria, una dada sorprenent si es té en compte que és el màxim golejador històric dels clàssics, amb 21 dianes. Això no vol dir, però, que l'argentí no hagi aparegut en els últims partits contra l'etern rival, sinó que sembla més el fruit del seu canvi de posició. Perquè aquest aspecte, l'evolució que han experimentat els dos futbolistes, s'intueix com un punt clau per mantenir actualitzada l'eterna comparativa entre Messi i Cristiano. I és que cap dels dos té res a veure amb els futbolistes que es van veure les cares per primera vegada en un Barça-Madrid de lliga. Va ser en el clàssic del curs 2009/10, i els blaugrana es van imposar 1-0 gràcies a un gol d'Ibra. Llavors, Messi encara jugava d'extrem, però estava a les portes de passar a ser el millor 9 de la història del Barça, un canvi de posició que va catapultar la seva carrera. La reinvenció engegada per Guardiola va durar quatre anys, el temps que van trigar els rivals a trobar la fórmula per aïllar Messi, que amb l'arribada de Suárez va tornar a l'extrem per, a poc a poc, erigir-se en el futbolista total que és avui, un jugador capaç de crear al mig del camp, de combinar, regatejar, assistir i marcar. Enguany, de fet, tot i el canvi de posició i la lesió contra l'Atlético, Messi suma ja dinou gols i set assistències en setze partits, prova evident que arriba en plena forma al clàssic.

Cristiano, per la seva banda, s'ha mantingut durant tot aquest temps inabolible, a l'extrem, un lloc on durant força temps va enlluernar. La principal virtut de Ronaldo, però, és la potència física, així que el seu rendiment ha anat disminuint a mesura que ha anat sumant anys, lesions i esforços. Per això, i després d'uns mesos en què ha estat una ombra d'aquell portent inaturable, Zidane ha decidit acostar-lo a l'àrea, fins al punt que ara s'assembla més que mai al clàssic davanter. I ha estat com a 9 des que s'ha pogut retrobar amb els gols i les càmeres, per arribar un altre cop al clàssic com a principal perill del Madrid, ja que ha marcat cinc dianes en els últims tres duels. Serà el vint-i-sisè capítol d'una confrontació llegendària, un duel que d'aquí a un munt d'anys seguirà ben present en el record col·lectiu de tots els amants del futbol.

Cristiano hauria pagat impostos a Irlanda

Multisports & Image Management (MIM) Limited. Aquest és el nom de l'empresa irlandesa que, presumptament, hauria usat els darrers quatre anys Cristiano Ronaldo per cobrar els multimilionaris ingressos dels acords signats amb diverses empreses per explotar la seva imatge. Així ho va revelar ahir el diari digital El Confidencial, que ha accedit a uns documents publicats el 2015 per Football Leaks. Segons aquestes informacions, Ronaldo hauria estat tributant els darrers anys un 12,5% dels seus ingressos, el que es demana a Irlanda, mentre que a Espanya la taxa augmenta fins al 43,5%. MIM Limited es va constituir l'any 2004, sense cap relació aparent amb Cristiano Ronaldo. L'any 2012, però, l'empresa va arribar a un acord amb el jugador portuguès, quan es va confirmar que MIM Limited estava “autoritzada a explotar i concedir drets sobre la imatge, el nom, les paraules (parlades i escrites), la signatura, la informació biogràfica, fotografies... que identifiquessin el jugador”. Segons El Confidencial, Ronaldo ha declarat que és el propietari de les accions de MIM Limited, per la qual cosa Hisenda només el podria investigar per la via administrativa i, com a molt, imposar-li una multa econòmica. En el cas que aquesta relació no existís, però, l'assumpte ja seria molt més greu, ja que aniria per la via penal.

L'onze tipus del Barça del curs passat, finalista del FIFPro

S'acosta la tradicional gala de la FIFA del gener i, a poc a poc, es van coneixent els noms dels finalistes dels diversos guardons que s'entregaran a Zuric. Ahir va ser el torn dels 50 futbolistes que aspiren a aparèixer en l'habitual 11 FIFPro, que distingirà per posicions la millor alineació del 2016. Entre els escollits hi ha a nou jugadors del Barça actual, que són Jordi Alba, Piqué, Mascherano, Sergio Busquets, Andrés Iniesta, Rakitic, Luis Suárez, Neymar i Leo Messi, als quals es podrien afegir també Claudio Bravo i Dani Alves, que van disputar com a blaugrana la meitat de l'any. El Real Madrid, per la seva part, està representat per onze jugadors, que són Keylor Navas, Dani Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Varane, Marcelo, Kroos, Modric, Cristiano Ronaldo, Benzema i Gareth Bale. Pel que fa a la resta de nominats, destaca la forta presència de jugadors del Bayern de Munic, amb nou –Manuel Neuer, Alaba, Hummels, Boateng, Lahm, Xabi Alonso, Arturo Vidal, Lewandowski i Thomas Müller–, i els sis nominats de la Juventus –Buffon, Bonucci, Chiellini, Dani Alves, Dybala i Gonzalo Higuaín–. Avui es coneixeran el nom dels tres finalistes del premi The Best, el nou guardó que entregarà la FIFA com a substitut de l'antic FIFA World Player, després que France Football decidís fa uns mesos tornar a entregar la mítica Pilota d'Or en solitari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)