Barça

Europa deixa dues factures

A banda de la de Sergi Roberto, el partit contra l’Olympiacòs també es va cobrar la lesió d’André Gomes

Amb Iniesta encara de baixa, Valverde té poc marge per vestir el mig del camp contra el Sevilla

Les lesions de tots dos són al bíceps femoral de la cuixa dreta

Més enllà d’haver-se de conformar amb un empat sense gols, el partit de dimarts contra l’Olympiacòs a l’estadi Georgios Karaiskakis va deixar dos contratemps en forma de lesió. La primera i ja coneguda va ser la de Sergi Roberto, que va haver de deixar el terreny de joc poc abans d’arribar a la mitja part en sentir una estrebada a la cuixa dreta. La segona i que no s’esperava és la d’André Gomes, que va jugar els últims quinze minuts en substitució de Denis Suárez sense mostrar símptomes visibles de tenir problemes físics.

Va ser ahir al matí quan va transcendir la lesió del migcampista portuguès, coincidint amb els comunicats difosos pel club blaugrana una vegada realitzades les proves mèdiques per saber-ne l’abast. Tal com van avançar les primeres exploracions, es va confirmar que Sergi Roberto té un trencament fibril·lar al bíceps femoral de la cuixa dreta i es va establir com a temps aproximat de baixa cinc setmanes. Pel que fa a André Gomes, també té afectat el bíceps femoral de la cuixa dreta, però el temps d’absència esperat es redueix a tres o quatre setmanes.

Es tracta, doncs, de dos imprevistos per a Ernesto Valverde, que veu limitat els seus moviments, sobretot al mig del camp. De fet, Sergi Roberto ha participat en setze dels disset partits oficials que acumula el Barça aquesta temporada –onze com a titular–, mentre que André Gomes també és un dels habituals al terreny de joc –onze partits jugats–, a pesar de no tenir rol de titular.

El maldecap s’intensifica de cara a la visita del Sevilla de dissabte que ve (20.45 h), quan el tècnic blaugrana tindrà molt poc marge de maniobra, ja que la perspectiva és que Andrés Iniesta no arribi a temps per entrar en la llista de disponibles. El migcampista manxec arrossega una sobrecàrrega al recte intern de la cuixa esquerra que li ha impedit participar en les últimes dues cites de l’equip, a San Mamés i al Pireu, sense que en el comunicat mèdic oficial difós divendres es precisés el temps de baixa. Quan falten dos dies per al duel contra el conjunt andalús, però, el temps sembla massa ajustat perquè faci net del tot i rebi l’alta mèdica.

Amb aquest escenari, a Ernesto Valverde li queden tot just quatre migcampistes de cara al partit de dissabte al Camp Nou: Sergio Busquets, Ivan Rakitic, Denis Suárez i Paulinho. És cert, però, que la plantilla del Barça disposa d’altres jugadors prou versàtils per actuar també a la zona ampla del camp, com ara Gerard Deulofeu i Aleix Vidal. En aquest sentit, Deulofeu ja va ser l’escollit per rellevar Sergi Roberto quan el reusenc va caure lesionat a la gespa del Georgios Karaiskakis. Pel que fa a Aleix Vidal, se li presenta l’opció de sortir de l’ostracisme en què es troba des de fa setmanes. El de Puigpelat no juga des del matx contra Las Palmas (1 d’octubre), afectat també per les petites molèsties que ha arrossegat al turmell intervingut la temporada passada després de la forta luxació a l’articulació que es va fer al camp de l’Alavés. Vidal també podria ajudar al lateral dret, tot i que és Nélson Semedo qui està cridat a refermar la condició de titular en aquesta plaça mentre duri l’absència de Sergi Roberto.

Tot i que el rol d’André Gomes a l’equip no és tan definit, Valverde sí que li ha donat continuïtat, ja que li valora condicions com la “tècnica, la fortalesa i l’estratègia”, segons va exposar dissabte passat després del duel contra l’Athletic. Unes característiques que també pot aportar Denis Suárez. Igual que el portuguès, és com a interior, o bé en el seu vessant d’atacant per la banda, on el gallec s’ha desenvolupat millor fins ara. També Paulinho podria guanyar protagonisme com a interior.

Novembre en blanc

Més enllà del duel contra el Sevilla, l’abast de les lesions de Sergi Robert i André Gomes obligarà Valverde a remenar l’equip al llarg de les setmanes de novembre. En aquest context, i si es compleixen les cinc setmanes de baixa previstes, el migcampista reusenc es perdria fins a set partits oficials (vegeu la peça adjunta) entre lliga (4), Champions (2) i copa (1). El nombre d’absències, però, podria haver estat més elevat. En aquest aspecte, ha ajudat el fet que part del temps de baixa coincideix amb l’aturada de seleccions, que s’iniciarà dilluns i que aturarà la competició de clubs fins al cap de setmana del 18 i 19 de novembre. Entre les cites que el reusenc es perdrà destaca la visita al Juventus Stadium (22 de novembre), coincidint amb la penúltima jornada de la fase de grups de la Champions League. En la lliga, no podrà estar a Mestalla per enfrontar-se amb el València (26 de novembre), a hores d’ara segon classificat, a quatre punts dels blaugrana. Pel que fa a la reaparició, podria coincidir amb el Vila-real-Barça programat per al cap de setmana del 10 i 11 desembre.

Pel que fa a André Gomes, en cas que es recuperés en el termini més breu –tres setmanes– podria reaparèixer en el partit contra el València a Mestalla. En cas que rebi l’alta en quatre setmanes, estaria disponible per a la vista del Múrcia al Camp Nou (29 de novembre), corresponent al duel de tornada dels setzens de la copa.

ALTERNATIVES

L’escenari pot atorgar més protagonisme a Denis, a Deulofeu o a Aleix Vidal

TEMPS DE BAIXA

Sergi Roberto
Barça - Sevilla (j. 11) (4 de novembre)
Leganés - Barça (j. 12) (18 de novembre)
Juve - Barça (Champions) (22 de novembre)
València - Barça (j. 13) (26 de novembre)
Barça - Múrcia (copa) (29 de novembre)
Barça - Celta (j. 14) (3 de desembre)
Barça - Sporting (Champions) (5 de desembre)
André Gomes
Barça -Sevilla (j. 11) (4 de novembre)
Leganés - Barça (j. 12) (18 de novembre)
Juve - Barça (Champions) (22 de novembre)
València - Barça
(*)
(j. 13) (26 de novembre) (*) podria estar disponible si rep l’alta en tres setmanes.

REAPARICIÓ

La previsió per a Sergi Roberto és de cinc setmanes i per a André Gomés, entre tres i quatre
El reusenc es podria perdre set partits i tornar contra el Vila-real (9-10 de desembre)

Aleñá, un bon comodí a la recambra de Valverde

Amb Sergi Roberto i André Gomes fora de circulació durant el novembre, Valverde també té l’opció d’obrir el focus al filial blaugrana, i en especial a un jugador: Carles Aleñá. No seria gens estrany que el jove migcampista mataroní (19 anys) estigués en la convocatòria per al partit contra el Sevilla de dissabte, com ja ho ha estat en altres ocasions recents. Sense anar més lluny, va formar part de l’expedició blaugrana que dilluns va viatjar a Atenes. “No només tinc la primera plantilla, sinó també la del filial”, ja va recordar Ernesto Valverde, que va quedar satisfet del paper que va fer Aleñá, així com també la resta de jugadors del Barça B, que la setmana passada van disputar l’anada dels setzens de la copa contra el Múrcia (0-3). De fet, Valverde va fer sortir Aleñá a l’onze titular després de valorar el seu gran rendiment amb el filial a segona divisió (titular en els dotze partits disputats i amb cinc gols). Van ser els seus primers minuts del curs amb el primer equip i va actuar com a interior dret.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)