Barça

L’orgull de Hyogo

El Vissel Kobe lluita des del 1994, quan va canviar de seu, per fer-se un lloc en l’elit del futbol japonès, un repte de moment incomplert

El 2003, l’aparició de Rakuten va evitar que l’entitat entrés en fallida econòmica

‘Vissel’ sorgeix de la unió de ‘victory’ (victòria) i ‘vessel’ (vaixell), pel port de Kobe

La cosmopolita Osaka i la llegendària i preciosa Kyoto es troben a menys de 80 quilòmetres de Kobe, una ciutat encarada al mar que des de fa molt de temps ha estat eclipsada per les altres dues metròpolis, amb els quals comparteix regió, Kansai. Per això, el 1994 els dirigents de la ciutat van arribar a un acord amb el Kawasaki Steel Mizushima Football per traslladar el club de Kurashiki a Kobe, amb l’objectiu de formar un potent equip de futbol que donés visibilitat a la capital de la prefectura de Hyogo. El somni, però, va rebre un dur revés només uns mesos després, el 17 de gener de 1995, quan un terratrèmol de 6,9 graus en l’escala de Richter, amb l’epicentre a només 20 quilòmetres al sud de Kobe, va provocar les destrosses més grans al Japó des del sisme de Kanto de 1923, amb 6.400 morts, 310.000 persones sense casa i uns terribles danys en les infraestructures de tota la regió, amb l’importantíssim port de Kobe com a gran damnificat. De fet, no és cap casualitat que el nou Kawasaki Steel passés a anomenar-se Vissel, una paraula formada per la unió de victory (victòria) i vessel (vaixell). La catàstrofe va provocar que Daiei, cadena de supermercats que liderava el projecte del Vissel, hagués d’abandonar, però els dirigents de la ciutat van decidir continuar amb el somni, capficats a aconseguir un equip fort del qual els habitants de Hyogo es poguessin sentir orgullosos. I només un any després del sisme el Vissel va assolir l’ascens a la Japan League, la màxima categoria del futbol nipó, en què llavors jugaven futbolistes del renom de Dunga, Mazinho o Nakata. Malauradament, els resultats del Vissel no van ser els esperats, i després de tornar a la segona divisió es va quedar a les portes de la bancarrota, en perdre bona part dels seus patrocinadors principals. El 2003, de fet, es va donar per fet que el club desapareixeria, fins que va entrar en escena Hiroshi Mikitani, un empresari d’èxit nadiu de Kobe que estava fent fortuna amb Rakuten, l’empresa de venda en línia més gran del Japó.

No es donen per vençuts

Els nous dirigents van modernitzar el funcionament del club, van fitxar algun jugador de cert renom i van variar els colors de l’entitat, passant del blanc-i-negre al grana, per mirar de canviar el rumb, però tots els intents van quedar en un no res, i encara més en una lliga japonesa cada cop més minvada de caixet internacional. Des de llavors, els ushi (“vaques”, en referència a la mundialment coneguda carn de vedella de Kobe) han baixat dos cops a segona i mai han passat de la meitat de la taula a primera. Hiroshi Mikitani, però, continua capficat a aconseguir que el club de la seva ciutat sigui l’orgull de Hyogo i que la gent sàpiga situar la ciutat al mapa com es fa amb Osaka i Kyoto. Per això, la primavera passada va convèncer l’alemany Lukas Podolski per liderar l’equip, que després de 15 jornades és el 6è classificat, a només sis punts del 2n, el FC Tokyo. La gran esperança, és clar, és que amb Iniesta es produeixi, una vegada per totes, el salt de qualitat definitiu.

3
gols
en 11 partits ha marcat aquesta temporada l’alemany Podolski, l’actual màxima estrella del Vissel Kobe.
6.400
morts
va provocar el 1995 el “gran terratrèmol de Hanshin”, en què Kobe va ser la ciutat més castigada.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)