A vuitens per la via ràpida

El Barça serà un any més en els vuitens de final de la Champions després de la contundent victòria a Kíev i de fer el 12 de 12

Ronald Koeman l’encerta amb la seva sacsejada en l’alineació i els joves i els menys habituals es reivindiquen amb una bona actuació

Ronald Koeman va apostar ahir a Kíev per un onze inicial amb una mitjana d’edat de només 24 anys. Atreviment i exigències del guió. El Barça no jugava un partit de Champions amb un equip tan jove des del 6 de desembre del 2011. Aquell dia Guardiola va sortir amb un equip amb una mitjana d’edat fins i tot inferior (23) contra el Bate Borisov (4-0). Eren altres temps. Era el Barça de Pep, era el Barça de Xavi, Iniesta i Messi, era el Barça del sextet. Aquell Barça arribava a l’última jornada de la fase de grups ja classificat i Guardiola va allargar la mà als joves. Pinto, Fontàs, Maxwell, Thiago i Pedro van ser els únics futbolistes amb fitxa del primer equip que van ser titulars aquell dia. Guardiola va fer jugar fins a deu futbolistes nascuts als anys noranta. Nou d’ells, fets al filial. Noms com Sergi Roberto, Bartra, Muniesa, Riverola, Montoya, Deulofeu, Rafinha, Cuenca van acceptar el repte.

Nou anys després, va ser el torn de noms com Óscar Mingueza, Konrad, Matheus i Riqui Puig. Quàdruple debut en la Champions amb el primer equip del Barça. Guardiola i Koeman comparteixen filosofia i pare espiritual, però els contextos d’un partit i de l’altre no tenen res a veure. Aquell era el millor Barça de la història i Guardiola es podia permetre certes llicències. Aquest Barça de Koeman és un Barça en construcció, fràgil, fill del trauma del 2-8 a Lisboa. La baixa per lesió d’homes com Piqué, Roberto, Busquets i Ansu Fati, i la decisió de donar descans a Messi, De Jong, Jordi Alba i Griezmann per tenir-los frescos per a la lliga, obligaven a prendre decisions. Koeman les va prendre, la va encertar i la canalla i els suplents van respondre. Mateix resultat que el 2011 (4-0) i bitllet per a vuitens de final.

El Barça va saber madurar el partit. Cocció a foc lent durant la primera meitat, amb molta possessió i domini del joc, però sense crear perill real. I en la segona part, els gols. El primer va ser obra d’un Sergiño Dest que sembla del tot disposat a aprofitar el buit deixat per Sergi Roberto durant els pròxims dos mesos. Koeman pot estar tranquil en aquesta posició. Dest va combinar amb Pedri, i Pedri ho va fer amb Braithwaite dins l’àrea, i llavors va aparèixer en el joc interior com un coet Dest, que es va endur la pilota i va acabar definint amb un xut encreuat davant Bushchan (52’).

Els dos gols posteriors van dur el segell de Braithwaite. En la lliga no havia jugat més de 44 minuts en total, repartits en cinc estonetes. Ahir, titularitat i doblet. El primer gol va arribar des de la pissarra: córner executat per Carles Aleñá des de la dreta, pilota prolongada amb el cap per Mingueza des del primer pal i rematada del danès al segon pal (57’). Va tornar a marcar des dels onze metres en el minut 70, després d’un penal que Popov havia comès sobre el mateix Braithwaite. Griezmann, gentil, va deixar que fos el danès qui xutés. Antoine acabava d’entrar feia pocs minuts. També ell necessita gols per créixer anímicament, però no va ser egoista i el karma el va premiar. Gol de Griezmann en el minut 91, victòria per 4-0 i classificació matemàtica per a la fase següent.

Bon partit de Pedri, el seu últim com a menor d’edat –avui compleix 18 anys–. Partit reivindicatiu d’Aleñá, bona posada en escena d’Óscar Mingueza com a alternativa a l’eix, partidàs de Dest i llum al final del túnel per a Riqui Puig. Mal partit de Lenglet i oportunitat desaprofitada per Trincão. Koeman, content pel resultat. Contra el Ferencváros i la Juve podrà repetir la fórmula i centrar esforços en la lliga. Allà la guerra és una altra guerra. Diumenge contra l’Osasuna torna tota la patum i l’equip està obligat a sumar els tres punts.