Barça

VÍCTOR FONT

CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DEL FC BARCELONA

“Si Xavi diu que no té res a veure amb mi, no hi haurà la meva papereta diumenge”

“Messi prioritza un projecte esportiu, no pas tenir una relació passada amb un expresident. Qui té més credibilitat des d’un punt de vista esportiu? Laporta o Xavi?”

“Estem com el 2003. Encarnem el que Laporta va ser llavors, foc nou. Ara ell és passat i nosaltres, futur”

Víctor Font (Granollers, 1972), soci del Barça número 67970, sabrà diumenge si el seu projecte, Sí al futur, guanya les eleccions a la presidència del Barça. Els últims dies de campanya tenen per a ell 30 hores. Actes, debats i entrevistes com aquesta per arribar al màxim nombre de socis possible.

Com ha viscut aquests últims dies, amb la detenció de Josep Maria Bartomeu?
Dilluns va ser un altre dia trist per al barcelonisme, lògicament respectant la presumpció d’innocència. Va ser una altra taca important per a la imatge institucional del club, amb portades arreu del món, i no per un èxit. Per a nosaltres, reforça moltíssim el que fa anys que expliquem. La urgència, la necessitat, de canviar el model de club. En teoria, el Barça és un club propietat dels seus socis, amb uns òrgans de governança i uns mecanismes de control, però no funciona. La realitat és aquesta. Els d’ara han fet això, els d’abans espiaven directius. Qui governa el club actua com a propietari. No hi ha transparència. Cal canviar el model de club.
Creu que pot influir en les eleccions?
Si hi influeix, espero que sigui perquè es faci la reflexió de com ha estat el Barça de les darreres dècades i que en aquesta cruïlla històrica girem full per construir el Barça del futur.
Se li ha fet llarga, la campanya?
Tinc moltes ganes que arribi diumenge, perquè serà el final d’un procés llarg, que en el nostre cas ve de molts anys i molta feina. Tenim molta il·lusió per reconstruir el club, i no només en els aspectes de governança, sinó també per donar solucions a la situació econòmica, perquè el tren continua anant a 200 contra una paret. Estem molt il·lusionats també per construir un projecte esportiu i retornar la il·lusió al barcelonisme.
Tenia ganes de debatre.
És una llàstima que més de 20.000 socis hagin votat sense veure cap debat. Ens hem trobat molta gent que ens diu que ja havia votat per correu i que si hagués vist els debats ho hauria fet per nosaltres. Que hi hagi contrast de projectes i que no votem amb el record del passat és fonamental ara.
Com creu que li han anat?
Per a mi, en cada debat queda claríssim que hi ha un projecte que fa uns anys va decidir començar a treballar per construir un pla de govern contra dues candidatures molt improvisades. Ho veig en cada debat, en què les propostes es van ajustant. En el cas dels bons Laporta, és claríssim. Primer estaven regulats i serien 200 o 300 milions, ara ja no cal que estiguin regulats i potser en són 100. L’altre gran contrast és que tant Laporta com Freixa són solucions del passat. És aquest presidencialisme, un lideratge de mascle alfa de tota la vida del món del futbol contra una altra manera de fer que és la nostra.
Xavi és el pal de paller del seu projecte esportiu. Què donarà Xavi al Barça?
Donarà capacitat de lideratge, visió, coherència en totes les decisions que es prenguin en l’àrea esportiva. Des de dalt de tot fins al futbol de base, més les àrees de suport, direcció esportiva i secretaria tècnica. Donarà confiança i capacitat de treballar en equip.
Li hauria agradat que hagués fet algun missatge de suport?
No, perquè això és prendre partit. I no té sentit que ho faci. Ell té relació amb Laporta i ell ara fa això de “si no vas amb mi, estàs contra mi”. Xavi és un actiu únic i crec que tot el barcelonisme té clar que després de Pep ha de venir Xavi. Jo puc explicar amb més detall el projecte de Xavi, perquè l’he treballat amb ell. Laporta genera la necessitat de desacreditar-nos. I això perjudica el Barça. Tenim el permís de Xavi per explicar tot el que hem treballat amb ell. Si algú troba unes declaracions en què Xavi digui que això no és veritat, me’n vaig a casa.
Florentino va prometre que si Figo no anava al Madrid pagaria el carnet a tots els socis. Si Xavi no ve al Barça amb vostè de president, què promet?
El que vulguin els socis. Si avui Xavi diu que no té res a veure amb el senyor Font, diumenge no hi haurà ni la meva papereta.
Vostè va admetre que una de les seves errades va ser dir que Koeman no continuaria.
Va ser una errada per haver-ho dit amb aquella contundència, però el que volia dir és que per tenir èxit hem de posar els llums llargs i prioritzar un projecte ben estructurat. No podem pensar a curt termini i decidir la continuïtat de Koeman en funció de dos partits bons o dos de dolents. Cal tenir una estructura per sobre de tot. Per això demano a les altres candidatures que expliquin el seu projecte. Estem a punt de decidir qui ha de governar el club i no exigim que s’expliqui qui farà què i qui prendrà les decisions. Això és votar a cegues. Nosaltres hem explicat amb detall com es prendran les decisions. Qui fitxarà si guanya Laporta? Amb la situació econòmica que tenim, no es poden cometre errades perquè ens n’anem encara més avall.
Li van saber greu les declaracions de Jordi Cruyff?
Em van sorprendre, i després de parlar amb ell vaig entendre que estan en el marc aquest de la necessitat de desmarcar-se més per Laporta. És una mica això d’“amb mi o contra mi”. És molt perjudicial per al Barça, perquè aquests actius no han d’estar al servei del club en funció de dinàmiques electorals.
Què va passar amb Benaiges?
Li van trucar de la candidatura del Jan i li van dir: “Si vols treballar al Barça, has de venir demà a fer-te la foto; si no, no comptarem amb tu.” Va trucar al Joan Vilà desconsolat. Nosaltres, lògicament, li vam dir que no passava res i que comptàvem amb ell. Nosaltres no el posarem entre l’espasa i la paret.
Si és president, Eric Garcia jugarà al Barça?
Sí, segur.
Sí al futur... amb Leo Messi?
També, segur. No podem confondre el soci. Per sobre de tot, el Leo prioritza el projecte esportiu, no prioritza tenir una relació passada amb un president. Ell el que vol és guanyar. I en un projecte esportiu, la màxima credibilitat la té qui lidera el projecte. Guardiola sempre ho diu, que si tens la capacitat de convèncer els jugadors, que et creguin, ja hi tens molt de guanyat perquè l’equip després rutlli. I aquesta tasca la pot fer molt bé Xavi amb Messi. No m’imagino cap altre entrenador que ho pugui fer millor. I és aquí on som una garantia perquè Messi es quedi. Qui té més credibilitat des d’un punt de vista esportiu? Laporta o Xavi? A més, tenim la solució en el vessant econòmic i en l’institucional per fer-li una oferta molt engrescadora.
Què va passar amb Jordi Majó?
Improvisar. És l’única improvisació que hem fet. Mentre que en les altres candidatures tot són improvisacions. Si una improvisació et pot fer mal, imagini’s tantes. Són candidatures o directives en què els membres fa mesos que es coneixen. Això sempre ha estat una bomba de rellotgeria. Mirin el 2003. Eren tres grups diferents, que es coneixen durant el període electoral. Al cap de dos anys, un dels tres salta. I al cap de tres anys, salta el segon.
Creu que ha explicat bé el seu projecte, que ha arribat al soci?
A tothom que l’ha volgut escoltar, he arribat. Si tots els socis veiessin les trobades que fem, el documental que vam fer, guanyaríem les eleccions per golejada. Perquè som els únics que tenim la capacitat d’explicar de manera molt concreta com resoldrem els problemes del club, com retornarem la il·lusió al barcelonisme i amb quines persones. Ningú sap qui són els directius de Laporta. Per això vull confrontar projectes. Estem en un moment molt important per al club i no podem votar com el 2015, per un triplet. Ara no podem votar pel record d’un sextet, perquè no hi ha ningú d’aquells anys. Només el president. Ni per l’experiència. L’any 2015 va donar la responsabilitat esportiva a algú que després es va demostrar que no estava preparat. Estem com el 2003. Allà el soci va votar foc nou, no volia res del passat. Ara estem en la mateixa situació i nosaltres encarnem el que Laporta va ser llavors.
No creu que ha criticat massa Laporta en aquesta campanya i ha explicat poc el seu projecte?
No hi estic d’acord. Criticar hauria estat anar a buscar errades o moments foscos del seu mandat. Però si estem en una campanya electoral, hem de contrastar projectes perquè el soci decideixi. Ell mateix ha dit que el projecte és ell. Això és el que jo he estat explicant i després el laportisme m’ha criticat, quan ell mateix ho reconeix.
Vostè feia molts anys que treballava en un projecte. Quan Laporta va decidir presentar-se, va ser un problema per a vostè?
És cert que tenim un projecte molt treballat. Diria que és l’únic projecte treballat. No sé si va ser un problema per a nosaltres. Diumenge sabrem si és un problema per al Barça.
Però vostè havia parlat amb ell.
El nostre projecte sempre ha estat integrador i Laporta té actius que poden ser molt vàlids per al club, però no per liderar-lo. Per liderar el club has de ser capaç de retenir talent, de tenir idees innovadores, i això Laporta ja no ho té. Pot ser vàlid per a altres coses i ja li he dit que quan guanyem comptarem amb ell perquè ens ajudi.
Com a solució del problema econòmic, proposen anar a vendre entre els 400 milions de seguidors que té el Barça al món. Com es fa, això?
Amb el model tradicional no ens en sortirem. El Barça no és una empresa, però necessitem gestionar la part econòmica com si ho fos. Hem de mantenir el que es feia i innovar en noves línies de negoci. Per monetitzar aquests milions de seguidors, tenim tres àrees: el món dels continguts, el del marxandatge i el dels jocs, que ens permetrà connectar amb els més joves.
Sandro Rosell va dir que influiria en aquestes eleccions, però ha estat callat. L’ha sorprès?
Potser el silenci ha estat la seva manera d’influir.
Com definiria Toni Freixa?
Com un bon extrem.
I Joan Laporta?
Com un bon cigalero.
Faria seu algun punt dels programes dels altres candidats?
És que no he vist cap novetat, cap tema innovador, en cap de les altres dues candidatures. Laporta parla del vot electrònic i quan governava el club no va fer res per implantar-lo, tot i que el senyor Majó l’any 2003 ja el va posar sobre la taula. No va fer res per canviar les comissions de control, ni el funcionament de les assemblees. Es fa difícil, quan vols construir el futur, agafar alguna cosa de dos programes que són del passat.
Si és president, què farà el dia 8?
Trucar a Messi, planificar el traspàs de poders...
Com espera el dia 7?
És una llàstima que no pugui ser un dia com han estat sempre les eleccions. Jo m’hauré de quedar a casa de ma mare a Barcelona el cap de setmana per poder anar a votar. Hi ha socis que no podran votar pel confinament comarcal. Una mostra més que s’ha d’implantar el vot electrònic.
El president el decidiran els indecisos?
Segur. N’hi havia 35.000 fa pocs dies. Per això els debats són importants. Ajuden a obrir els ulls. Passat contra futur. Improvisació contra projecte. I això els socis ho estan veient.
Per què els socis han de votar Víctor Font?
Perquè si volem sortir d’aquesta situació pràcticament de fallida econòmica i continuar sent competitius, necessitem recuperar la il·lusió. I qui més il·lusiona és Xavi. Perquè construir els fonaments del Barça del futur només es pot fer amb foc nou. Perquè amb records del passat no es construeix el futur. Perquè no pensin que ens hem tornat a equivocar com va passar l’any 2015.

El tercer grau de LuIS Martín

Quin va ser el seu primer partit al Camp Nou?
No el recordo, però en recordo un de ben petit contra el Leeds.
On estiuejava de petit?
A Caldes d’Estrac.
Què volia ser de gran?
Futbolista del Barça.
De quin color era la seva primera pilota?
Marró.
De qui era el pòster que tenia a l’habitació
De Hansi Krankl.
De què jugava?
De davanter centre, però vaig anar baixant i vaig acabar de central.
Qui va escriure ‘Oda a Platko’?
Passa paraula.
Qui va estar a un pam de la glòria?
Antoni Bassas.
Qui va ser el capità a Wembley 92?
Qui va aixecar la copa va ser Alexanko.
On va néixer Lluís Carreras?
Al Maresme.
Qui va ser el primer internacional espanyol del Barça?
No ho sé.
A quin poble de Catalunya té un carrer Johan Cruyff?
Al Garraf?
Què fumava Cruyff?
Tabac.
De què jugava Landáburu?
De mig.
Per què Guardiola portava el 28 al Brescia?
Ni idea.
On va dormir el dia que el Barça va guanyar el primer mundial de clubs?
Molt a prop de l’estadi on el va guanyar.
Quants carnets paga?
Quatre abonaments.
De què fan olor els núvols?
De sucre.
Quin és el bar de la seva vida?
El Messi, un bar de Granollers.
Què esmorza?
Ara, granola amb fruits vermells i un iogurt. I un cafè.
Com li agraden els ous?
De tot tipus.
Peix o carn?
Les dues coses, depèn del dia.
Dorm amb pijama?
Sí.
Eslip o bòxers?
Bòxers.
Des de quan no va a missa?
Fa molt, en el bateig d’algun dels meus nebots.
Recorda la seva primera moto?
Una Vespino atrotinada.
I la seva primera ressaca?
No la recordo perquè era massa jove.
Com es guanya els euros?
Treballant i havent posat en marxa una empresa pròpia.
Té massatgista?
No.
Passadís o finestra?
Passadís, però quan volo de nit prefereixo finestra per poder recolzar-hi el cap per dormir.
Canta a la dutxa?
No.
Qui li fa el llit?
Normalment la noia de casa. Hi ha dies que jo.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)