Barça

Xavi, l’home i Sergi, el comodí

Xavi, el capità del millor Barça de la història, serà el substitut de Koeman i tornarà al club sis anys després per intentar liderar un Barça ara sense ànima

Mentre no es desvincula de l’Al-Sadd, Sergi Barjuan entrenarà l’equip i Capellas, el filial

El 22 de maig del 2015, Xavi Hernández tancava una etapa de disset temporades en el primer equip del Barça i un total de vint-i-cinc anys a la casa. Ho feia amb llàgrimes als ulls i el convenciment que allò no era un adeu, sinó senzillament un a reveure. Ara, sis anys després, les paraules del dia del seu comiat agafen força i més vigència que mai, i val la pena fer una ullada a l’hemeroteca per recordar part del seu discurs: “Són molts anys, i marxo feliç per haver disfrutat des del primer dia. El meu sentiment envers aquest escut sempre ha estat molt bèstia. Estic feliç per com ha anat. La felicitat és completa. Segur que si ara tornés a començar no sortirà tan bé. M’he sentit útil, però ara és el moment de canviar d’aires. M’ho diu el cap i el cos, no tant el cor. Necessito un canvi.” “L’objectiu és tornar. Del que sigui. D’entrenador o de director esportiu. Ja ho vaig dir en el comiat de Puyol, el meu objectiu és tornar per treballar per al Barça”, explicava. Serà així. Xavi tornarà a casa. Aquest sempre ha estat el seu desig i ara és també l’objectiu de Laporta. El cap, el cos i el cor conflueixen ara en la decisió. El Barça l’espera.

Xavi serà el substitut de Ronald Koeman. És l’escollit. Hi ha acord entre el Barça i Xavi, i entesa entre Xavi i l’Al-Sadd per gestionar la seva sortida de Qatar. El de Terrassa va renovar recentment el seu contracte fins al 2023, i en la nova redacció va desaparèixer la clàusula que l’alliberava de les seves obligacions amb l’Al-Sadd si el Barça venia a buscar-lo, però això no serà cap obstacle per veure’l novament al Camp Nou. L’emir propietari de l’Al-Sadd i Xavi tenien un pacte de cavallers que consistia en no posar gaires impediments al seu retorn. No hi haurà cap problema econòmic. L’única petita fissura és la divergència en els tempos. Laporta vol que Xavi dirigeixi l’equip a Kíev el dimarts dia 2 i l’Al-Sadd no es vol desprendre de Xavi abans del dia 3. S’entenen els motius de tots dos clubs: el Barça es jugarà la vida en la Champions contra el Dinamo la pròxima setmana i l’Al-Sadd jugarà dimecres contra l’Al-Duhail, el segon classificat de la lliga i el màxim rival de l’Al-Sadd en la lluita pel títol. Després, l’Al-Sadd tindrà una aturada de la lliga de gairebé dos mesos perquè es jugarà l’Arab Cup, i això donaria marge de maniobra als seus dirigents per buscar un nou entrenador.

Xavi i l’Al-Sadd van reunir-se ahir per acordar els termes de la futura rescissió del contracte, un cop Xavi va haver rebut la trucada del Barça després que Laporta fulminés Ronald Koeman en el vol de tornada de Madrid a Barcelona. La derrota a Vallecas ho ha precipitat tot, però el pollastre feia estona que era al forn.

Xavi Hernández ha guanyat set títols en tres temporades amb l’Al-Sadd (una lliga, una supercopa, dues copes de l’Emir, dues copes Príncep i una copa de la lliga). L’últim títol va ser fa uns dies, després de superar l’Al-Rayyan en la tanda de penals. Dimarts va complir just 100 partits amb l’Al-Sadd en l’enfrontament de la Qatar Star League contra l’Umm Salal.

Ell considera que està preparat. També ho creu ara Laporta, tot i que recentment digués que Xavi encara estava “verd” per entrenar el Barça. Hi ha fruites que maduren en pocs dies... Laporta i Xavi han establert ponts de diàleg en les últimes setmanes i tot torna a fluir. Xavi ja va ser temptat per Bartomeu després de les destitucions de Valverde i Setién, i va ser la figura del projecte electoral de Víctor Font, i ara és també l’home de Laporta. Xavi Hernández genera consens.

El capità del millor Barça de la història tornarà a casa per liderar un Barça sense ànima. Xavi és un mite del club. Va jugar 767 partits, va marcar 85 gols i va aixecar 25 títols, però ara el repte de liderar un Barça sense rumb el posarà davant del mirall. La banqueta del Barça és una devoradora de mites. Que ho preguntin a l’heroi de Wembley. A Xavi li caldrà personalitat, però amb la seva arribada Laporta s’assegura un guardià de l’estil.

El 6 de juny del 2015, Xavi va jugar el seu últim partit amb el Barça el dia que l’equip va aixecar la Champions de Berlín. Pocs dies abans, el 30 de maig del 2015, va jugar el seu últim partit al Camp Nou, en la final de copa guanyada contra l’Athletic. Ara l’espera la banqueta d’un estadi que coneix bé. Arribarà acompanyat del seu germà Òscar i Sergio Alegre com a ajudants. Ivan Torres serà el seu preparador físic i David Prats i Toni Lobo formaran part de l’equip d’analistes.

Barjuan i Capellas

Abans, però, Xavi encara dirigirà demà, dissabte el seu actual equip en el partit contra l’Al -Ahli (18.30 h). I aquí és on entren a escena dos altres personatges: Sergi Barjuan dirigirà el Barça com a interí i Albert Capellas agafarà de forma interina les regnes del Barça B.

Sergi és el comodí de Laporta. El rol que ha refusat Jordi Cruyff. El de les Franqueses del Vallès s’asseurà demà a la banqueta en el partit contra l’Alavés (21 h). El club ho va fer oficial ahir al migdia, i a la tarda Laporta ja va presentar Sergi a la plantilla. Barjuan va traslladar als jugadors un missatge d’unitat en un moment de dificultat i va dirigir el seu primer entrenament. Avui al matí dirigirà el segon entrenament i posteriorment, a la una del migdia, farà la seva primera roda de premsa com a tècnic del primer equip, acompanyat de Laporta.

Segons la normativa de la FEF, en l’article 162, un entrenador pot entrenar el filial, després el primer equip i després tornar al filial sense impediments dins d’una mateixa temporada.

El 22 de juliol, en una entrevista a L’Esportiu, a Sergi se li va preguntar per si assumiria la banqueta del primer equip en cas d’una destitució de Koeman, i ell deia això: “Per què li ha d’anar malament, a en Ronald? Anirà bé. És el que tots volem. Soc el mister del B i la resta és parlar per parlar.” Ara serà una realitat. Sergi ha entrenat el juvenil B del Barça (2009), el Recreativo de Huelva (2012), l’Almeria (2015), el Mallorca (2017), el Hangzhou Greentown xinès (2017) i el Barça B (2021), i ara assumirà provisionalment el repte del Barça. No serà el primer cop que entreni a primera divisió. Ho va fer durant nou partits amb l’Almeria. Precisament el seu debut va ser el Camp Nou, amb una derrota per 4-0. Amb el Barça B aquesta temporada ha sumat tres victòries, quatre empats i dues derrotes en nou jornades. Amb el filial sempre s’ha mostrat fidel al 4-3-3 i serà aquest el sistema que utilitzarà demà contra l’Alavés.

Sergi arriba i Koeman se’n va. El neerlandès s’ha acomiadat de la plantilla en les últimes hores i també ho ha fet el seu segon, Alfred Schreuder. Jugadors com Piqué, Busquets, Pedri, Nico i fins i tot Ilaix, ara al Leipzig, han tingut bones paraules de comiat per a Koeman a les xarxes socials. També Pjanic, tot i que en el seu cas no en la mateixa línia.

Dins d’aquest moviment de peces, Albert Capellas, que també havia sonat com a entrenador interí del primer equip durant el dia d’ahir, serà finalment el nou entrenador del Barça B, mentre no torni Sergi Barjuan. Nascut a Avinyó, Capellas va tornar al Barça aquest estiu –hi havia estat entre el 1999 i el 2010– i avui dirigirà l’equip en la visita al camp del Linares.

AVUI, DIA SERGI

Barjuan parlarà a les 13 h en roda de premsa, amb Laporta, i demà, cita amb l’Alavés

DEBUT DE CAPELLAS

Capellas dirigirà aquesta nit (21 h) el Barça B en la seva visita al camp del Linares
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)