Gols, bogeria i Lamine

El Barça es deixa remuntar un 0-2 però es refà a temps i torna de Vila-real amb un gran botí

Lamine Yamal, amb una assistència i dos pals, brilla de nou, Ferran torna a marcar, Lewandowski s’estrena i debuta Fermín López

VILA-REAL 3 BARÇA 4

BARÇA:Ter Stegen, Sergi Roberto, Kounde, Christensen (Eric, 46’), Marcos Alonso, Gündogan (Fermín, 86’), Oriol Romeu (Ferran, 63’), De Jong, Lamine Yamal (Ansu Fati, 76’), Lewandowski i Gavi. VILA-REAL:Jorgensen, Foyth, Gabbia, Jorge Cuenca, Pedraza, Terrats (Comesaña, 70’), Capoue (Denis Suárez, 70’), Parejo (Brerenton, 86’), Álex Baena (Morales, 77’), Gerard Moreno (Ilias Akhomach, 70’) i Sorloth. GOLS:0-1 (12’) Gavi. 0-2 (15’) De Jong. 1-2 (26’) Foyth. 2-2 (40’) Sorloth. 3-2 (50’) Álex Baena. 3-3 (68’) Ferran Torres. 3-4 (71’) Lewandowski.ÀRBITRE:Hernández Hernández (comitè canari).T.G.:A Gabbia, Foyth, Terrats, Lewandowski, Lamine i Eric.PÚBLIC:21.679 espectadors a la Ceràmica.

La bíblia del cruyffisme està plena de frases cèlebres en cadascuna de les seves pàgines. Dues popularment conegudes: “Prefereixo guanyar per 5-4 que per 1-0” o “El futbol és molt senzill: si marques un gol més que el teu rival, guanyes el partit”. Xavi Hernández i Quique Setién són d’aquesta escola. No sempre ho han sabut aplicar –certament el Barça de Xavi va guanyar infinitat de partits per la mínima la temporada passada en un elogi al pragmatisme i Setién va avorrir les vaques en la seva etapa al Camp Nou–, però tots dos, en efecte, se senten identificats amb aquesta idea de futbol. Partit embriagadorament divertit a l’estadi de la Ceràmica. Set gols, dos pals, dues remuntades i la insolència d’un nano de 16 anys que creix i creix en cada partit. Li és igual Montjuïc que Vila-real. Li és igual el Gamper que la lliga. Segona titularitat consecutiva en partit oficial i segona actuació destacada de Lamine Yamal. La seva aparició és una sensacional notícia per al Barça i un problema per a un Raphinha que tornarà a la llista en el pròxim partit contra l’Osasuna després de complir els dos partits de sanció. Durant l’absència del brasiler, Lamine ha fet feina i mereix continuar en l’onze inicial. Seva va ser l’assistència a Gavi en l’acció del 0-1 i seves van ser les dues rematades al pal del Barça en el partit, en una d’elles, la segona, Lewandowski va recollir el refús i va fer el seu primer gol en aquesta lliga i el gol de la victòria del Barça. Partit excitant, amb el VAR traient fum amb les famoses línies i generant l’habitual controvèrsia per decisions mil·limètriques i absolutament determinants, amb resultat final a favor del Barça per 3-4. Guanya Xavi, perd Setién, gaudeix el públic i enamora Lamine.

El Vila-real va sortir decidit a fer mal. En els primers deu minuts, gol anul·lat pel VAR a Sorloth per fora de joc i dues aproximacions perilloses, amb Ter Stegen evitant amb el genoll, en una d’elles, el gol de l’ex de la Real. I en tres minuts, entre el 12 i el 15, dos gols del Barça en les seves dues primeres arribades a la porteria de Jorgensen. Gavi, de cap i sol al segon pal, va marcar el primer gol de la tarda assistit per Lamine Yamal i De Jong va fer el segon després d’un regal de Pedraza, que li va robar la pilota a Lewandowski però la va donar involuntàriament a un Frenkie que es va quedar sol dins l’àrea i no va perdonar. L’únic error de Pedraza en tot el partit. El capità del Vila-real va ser el millor del seu equip, un malson per a Sergi Roberto en aquella banda. Seva va ser l’assistència en el gol del 2-2 de Sorloth i seva va ser la passada a Baena en l’acció del 3-2. La cavalcada brutal, plena de potència, en l’acció del tercer gol del Vila-real, deixant clavat Oriol Romeu, descriu bé el partidàs de Pedraza. També Sorloth va fer molt mal actuant com a referència i guanyant moltíssims duels directes.

Foyth, pretès pel Barça en els últims dos mercats, va començar a construir la remuntada del Vila-real amb un gran gol de cap a la sortida d’un córner executat per Baena. El Barça havia començat guanyant per 0-2 i al minut 50 perdia per 3-2. Però en va tenir prou amb vuit minuts d’enorme lucidesa. Quatre en la primera part per col·locar-se 0-2 i quatre més en la segona per remuntar de nou i col·locar-se 3-4 (68’ i 71’). Ferran, que venia de marcar contra el Cadis, va tornar a aparèixer per empatar amb un gol ple de fe i Lewandowski va fer el quart caçant el refús d’una pilota que prèviament Lamine Yamal havia enviat al pal. Se li resisteix el gol al nano, però ahir va tornar a ser el millor. La gran jugada del minut 55 que va acabar amb la pilota a la creueta de la porteria de Jorgensen mereixia tenir un final millor.

Important victòria, 7 punts de 9 possibles, i debut oficial de Fermín López. Un altre nom que convé tenir apuntat.

LAMINE, LA FRESCOR

Acabada la sanció, Raphinha tornarà contra l’Osasuna, però Lamine Yamal mereix continuïtat

MINUT A MINUT

5’ El VAR anul·la el gol de Sorloth. Acció de fora de joc. 7’ Jugada personal de Pedraza i xut desviat d’Álex Baena.
10’ Ter Stegen evita amb el genoll el gol de Sorloth.
12’ Centrada de Lamine Yamal i Gavi, sol al segon pal, marca amb el cap.
15’ Pedraza roba la pilota a Lewandowski, però li cau als peus de De Jong, sol dins de l’àrea, que bat Jorgensen amb facilitat.
25’ Ter Stegen amb el peu salva el gol de Pedraza.
26’ Córner servit per Baena, Foyth guanya l’acció a Sergi Roberto i marca amb una rematada de cap inapel·lable.
40’ El VAR valida el gol de Sorloth vorejant el fora de joc en l’inici de l’acció. L’exjugador de la Real marca assistit per Pedraza i menció especial a la passada prèvia de Gerard Moreno.
50’ Álex Baena bat Ter Stegen amb un gran xut col·locat, després d’una cavalcada plena de potència de Pedraza. 55’ Lamine Yamal estavella la pilota a la creueta.
59’ Xut a la mitja volta de Lewandowski i vola Jorgensen.
68’ Gol de Ferran després d’una doble rematada des de l’interior de l’àrea. Acció plena de fe.
71’ Pilota al pal de Lamine Yamal i Lewandowski caça el refús per fer el quart gol del Barça.
91’ Jorgensen evita el gol de Lewandowski en un cara a cara.
92’ Xut de Fermín i bona mà a baix de Jorgensen.