Barça

El gran dia d’Aitana

Aitana Bonmatí i Leo Messi tornaran a situar avui La Masia en el focus, en la 67a Gala de la Pilota d’Or. La de Sant Pere de Ribes agafa el relleu d’Alèxia i Leo sumarà el vuitè guardó

El món torna a mirar cap a La Masia. Aitana Bonmatí i Leo Messi seran coronats avui (20 h, DAZN, Esport3 i TDP) al Théâtre du Châtelet de París en la seixanta-setena edició de la Gala de la Pilota d’Or que atorga anualment la prestigiosa revista France Football. No s’espera cap canvi de guió d’última hora pel que fa al nom dels guanyadors. Serà la vuitena Pilota d’Or per a Leo i la primera per a Aitana, que recollirà el testimoni d’Alèxia Putellas, la guanyadora en les dues últimes edicions. Messi canviarà d’acompanyant damunt l’escenari i en la fotografia oficial, però el Barça continuarà regnant sota el cel de París. Serà la tercera Pilota d’Or per a una jugadora del Barça en cinc edicions que fa que s’entrega el guardó en la categoria femenina. Abans que Alèxia i Aitana, Ada Hegerberg i Megan Rapinoe van fer els honors.

Aitana i Messi tornaran a situar La Masia en portada, com ja va succeir fa anys, el 10 de gener del 2011, quan Leo Messi, Andrés Iniesta i Xavi Hernández van ser reconeguts a Zuric com els tres millors futbolistes del món. Un podi blaugrana històric i per a l’eternitat. Ara, els dos guanyadors tornaran a tenir ADN Barça. Messi sempre serà patrimoni del club, tot i que ara jugui a l’Inter de Miami i la ferida encara no hagi cicatritzat, i Aitana és ara mateix la millor ambaixadora dels valors i el model Barça. Ambaixadora de la Fundació Cruyff i garant d’un estil i un model de joc genuí, que els equips femenins del club ja fa anys que han adoptat com a propis.

En el cas d’Aitana Bonmatí no hi ha debat ni marge per a la sorpresa. Serà ella qui recollirà el guardó. El 2023 ha estat el seu gran any. Any de Pilota. La greu lesió de genoll d’Alèxia li va brindar l’espai necessari per lluir amb llum pròpia i Aitana no ha defugit aquesta responsabilitat de liderar el Barça i la selecció espanyola. Ho ha guanyat tot a nivell de clubs i també a nivell individual. Amb el Barça va guanyar la lliga, la supercopa i la Champions d’Eindhoven, i amb la selecció espanyola va abraçar l’èxit en el mundial d’Austràlia i Nova Zelanda, abans que el cas Rubiales ho dinamités tot. A títol individual Aitana va ser escollida recentment com la millor jugadora del mundial i com la millor jugadora de l’any de la UEFA, en un premi concedit al Fòrum Grimaldi de Mònaco en una gala on tot el món del futbol va aplaudir el seu parlament reivindicatiu en defensa de la dona després del ja famós petó no consentit de Rubiales a Jenni Hermoso en la celebració de la copa del món.

La madridista Olga Carmona –autora del gol de la glòria d’Espanya en la final del mundial contra Anglaterra–, Mary Earps, Kadidiatou Diani i Sam Kerr, són algunes de les altres candidates, però cap d’elles iguala el palmarès d’Aitana en aquest 2023.

Etern Messi

En el cas de Leo Messi, als seus 36 anys, l’actual futbolista de l’Inter de Miami recollirà la seva vuitena Pilota d’Or. Una bogeria i lluny ja de les cinc de Cristiano Ronaldo. Leo ja va guanyar el premi el 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 i 2021. I el torna a guanyar ara, catorze anys després del primer. No és una dada menor. De fet, és la gran dada. Explica a la perfecció la dimensió del seu regnat durant tants i tants anys. Tot i que amb el PSG només va guanyar la lliga, en el seu cas pesa molt el títol amb l’Argentina en el mundial de Qatar, que sí que li va computar per guanyar l’any passat el trofeu The Best, però que no va ser valorat en la Pilota d’Or del 2022, que va anar a parar a les mans de Karim Benzema. El mundial computa per a l’edició de la Pilota d’Or del 2023 i això és el que situa Messi al davant d’Erling Haaland, que ho va guanyar tot amb el City. El noruec va aconseguir el triplet amb Pep, amb la Champions inclosa, però ell i Kylian Mbappé, subcampió del món i màxim golejador del mundial, hauran de continuar esperant almenys un any més.

André Onana
Josko Gvardiol
Karim Benzema
Jamal Musiala
Mohamed Salah
Jude Bellingham
Bukayo Saka
Randal Kolo Muani
Kevin De Bruyne
Bernardo Silva
Khvicha Kvaratskhelia
Nicolo Barella
Dibu Martínez
Rúben Dias
Erling Haaland
Yassine Bounou
Martin Odegaard
Julián Álvarez
Ilkay Gündogan
Vinícius
Lionel Messi
Lautaro Martínez
Antoine Griezmann
Robert Lewandowski
Rodri
Harry Kane
Kylian Mbappé
Kim Min-Jae
Victor Osimhen
Luka Modric
Alba Redondo
Kadidiatou Diani
Rachel Daly
Linda Caicedo
Fridolina Rolfö
Amanda Ilestedt
Olga Carmona
Hayley Raso
Georgia Stanway
Sophia Smith
Hinata Miyazawa
Salma Paralluelo
Lena Oberdorf
Millie Bright
Daphne Van Domselaar
Patri Guijarro
Sam Kerr
Ewa Pajor
Debinha
Guro Reiten
Yui Hasegawa
Aitana Bonmatí
Jill Roord
Alexandra Popp
Katie McCabe
Mary Earps
Wendie Renard
Mapi León
Asisat Oshoala
Khadija Shaw

Laporta serà avui a París

El president del Barça, Joan Laporta, encapçalarà la comitiva blaugrana a París. Aitana estarà acompanyada al Théâtre du Châtelet també pels vicepresidents Rafa Yuste i Elena Fort, els directius Xavi Puig i Joan Soler, i l’entrenador Jonatan Giráldez. Fridolina Rolfö, Salma Paralluelo, Patri Guijarro i Mapi León, les altres nominades, també hi seran, però no Asisat Oshoala, concentrada amb la selecció de Nigèria. Una històrica com Marta Torrejón també viatja.

Bellingham, favorit al Kopa

Ilkay Gündogan i Robert Lewandowski són els dos blaugrana que figuren entre els 30 nominats a la Pilota d’Or en la categoria masculina. Marc-André ter Stegen s’ha colat en la llista del trofeu Yashin, tot i que Dibu Martínez i Ederson són els dos grans favorits. Batalla oberta entre el porter de la selecció argentina i el porter del City. Gavi, Pedri i Alejandro Balde són els tres blaugrana nominats al trofeu Kopa, com a millor jugador sub 21. El madridista Jude Bellingham és el gran favorit a obtenir el premi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)