Barça

Negat de cara a porteria

El polonès encadena sis partits consecutius sense marcar. Des de l’Eurocopa de França del 2016 que no encadenava una ratxa tan negativa

La temporada 2010/2011 va estar 10 partits seguits sense fer cap gol

És una evidència que el Barça està travessant el seu pitjor moment de la temporada, immers en una crisi de joc i resultats. El mateix vestidor ho ha reconegut públicament. També Xavi, que després de la derrota contra el Xakhtar va admetre que l’equip pateix un “bloqueig mental” i “falta de confiança”. Per això, cal fer un “reset” per “retrobar sensacions i recuperar els jugadors”. Un dels principals assenyalats és Robert Lewandowski. El polonès, cridat a marcar les diferències del conjunt culer, està vivint el seu pitjor moment des que va arribar al Barça l’estiu del 2022. Des que ha tornat de la lesió al turmell esquerre, que es va fer al camp del Porto i que l’ha tingut tres setmanes fora, no ha tornat a ser el mateix. Està lluny de la seva millor versió. De fet, encadena sis partits consecutius sense marcar i està molt a prop d’igualar la seva pitjor ratxa golejadora. Va ser amb el Borussia Dortmund, quan pràcticament començava la seva carrera. Entre el desembre del 2010 i el febrer del 2011 va estar fins a 10 partits seguits negat de cara a porteria rival.

En l’últim duel de la Champions contra el conjunt ucraïnès, Lewandowski va tornar a quedar retratat. Com en el dia del clàssic o la Real Sociedad, el davanter va passar inadvertit. En els 90 minuts que va estar sobre el terreny de joc, desconnectat i lent en cada acció, no va ser capaç de generar perill ni de provar Riznik. A més, només va intervenir en 29 ocasions, el que menys de tot l’equip blaugrana. Tampoc va estar fi en la combinació, ja que el seu percentatge d’encert en la passada va ser del 66,7%. Només per sobre de Gavi (60%) i Raphinha (60%), que tampoc van tenir el seu millor dia a l’oficina. Aquestes males sensacions, però, van més enllà d’aquests tres darrers partits posteriors a l’“aturada”. Aquest curs ja no és el davanter d’Europa que meravellava tothom. Pateix per guanyar duels, imposar-se i per baixar a buscar la pilota i crear ell mateix les ocasions.

Des que va rescatar el Barça contra el Celta el 23 de setembre amb un doblet en quatre minuts, certificant així una remuntada per recordar, no ha tornat a veure porteria. Davant el Mallorca, el Sevilla, el Porto, el Real Madrid, la Real Sociedad i el Xakhtar, els gols de l’ariet han brillat per la seva absència. Traduït en minuts sobre la gespa, en són 332. Aquest és el seu pitjor registre golejador des de l’Eurocopa de França del 2016, en què també va encadenar sis partits sense enviar l’esfèrica al fons de la xarxa. En la Champions, els números també criden l’atenció. Es compleixen dos anys des del seu últim gol fora de casa en la màxima competició europea. Va ser el 23 de novembre del 2021 en un Dinamo de Kíiv-Bayern (1-2).

Inici de curs irregular

La segona temporada de Robert Lewandowski com a blaugrana no ha arrencat de la millor manera. I és que en aquests primers mesos de competició no està sent tan efectiu com ens tenia acostumats. En aquest curs, fins ara el davanter ha participat en 13 partits, en els quals ha marcat 10 gols (cinc en la lliga i un en la Champions), i ha fet quatre assistències. Vist des d’una altra perspectiva, només ha “mullat” en cinc duels: Vila-real, Osasuna, Betis, Celta i Anvers. La seva mitjana golejadora està per sota dels 0,5 gols per partit. En aquest punt de la temporada, el curs passat havia anotat 17 gols, 12 en lliga i cinc en la Champions, en 19 participacions entre les dues competicions. A final de temporada, va acabar amb uns registres per emmarcar: 32 gols i vuit assistències en 46 partits.

El Barça necessita ara més que mai que el polonès faci un pas endavant, com també tots els jugadors que conformen la plantilla. Xavi els necessita endollats en aquest moment clau de la temporada. Més ensopegades podrien fer la ferida encara més gran i alimentar molt més els dubtes. El punt d’inflexió ha d’arribar de manera urgent. Sense pólvora a dalt, tot és més difícil. Als seus 35 anys, Lewandowski no es pot permetre estar un partit més desconnectat. El Barça necessita la millor versió de la màxima referència ofensiva de l’equip.

LES XIFRES

10
gols
en els 13 partits en què ha participat fins ara en aquest curs. En només cinc ha vist porteria
322
minuts
consecutius encadena el polonès sense marcar cap gol
Any 2016
Bayern-Borussia Dortmund 0-0
Copa d’Alemanya
Polònia-Països Baixos 1-2
Janssen (33’), Jedrzejczyk (60’) i Wijnaldum (76’)
Polònia-Irlanda del Nord 1-0
Milik (51’)
Alemanya-Polònia 0-0
Eurocopa França
Ucraïna-Polònia 0-1
Jakub Blaszczykowski (54’)
Suïssa-Polònia 1-1
Blaszczykowski (39’), Shaqiri (82’)
Any 2023
Mallorca-Barça 2-2
Muriqi (8’), Raphinha (41’), Prats (45’) i Fermín López (75’)
Barça-Sevilla 1-0
Sergio Ramos, en pròpia porteria (76’)
Porto-Barça 0-1
Ferran Torres (45’)
Barça-Madrid 1-2
Gündogan (6’), Bellingham (68’ i 92’)
Real Sociedad-Barça 0-1
Ronald Araujo (92’)
Xakhtar-Barça 1-0
Sikan (40’)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)