Barça

El pes de Frenkie de Jong

El Barça ha enyorat Pedri, però l’absència que més l’està afectant és la del neerlandès, que reapareixerà després de l’aturada

El rendiment de l’equip ha baixat considerablement, i ha perdut el control dels partits

D’estar a punt de marxar l’estiu de l’any passat a ser el futbolista més enyorat per Xavi. Frenkie de Jong ha acabat donat la raó a tots els qui van apostar per ell quan va començar a despuntar a l’Ajax de Ten Hag. Aquell equip que va sorprendre i meravellar Europa amb jugadors joves que trucaven a la porta dels grans. Entre ells, De Jong, que somiava a vestir la samarreta blaugrana algun dia i que va veure com el somni es feia realitat l’any 2019. Va costar que el neerlandès rendís com s’esperava, coincidint amb un període crític des del punt de vista esportiu i institucional, però de mica en mica ha anat creixent, fins que les dues darreres temporades ha fet un salt qualitatiu bàsic per a l’equip, sobretot tenint en compte la idea de joc que té Xavi Hernández. En la possessió, el control, la combinació, la velocitat i l’atac, De Jong és un pilar fonamental. Sense ell, l’equip se’n ressent.

Que la lesió del migcampista neerlandès ha afectat el Barça és una realitat. Només les dades ja exemplifiquen que els blaugrana han abaixat el nivell. Les últimes setmanes, però, aquest problema ha quedat també palès en la forma de jugar. El conjunt de Xavi ha perdut el control del joc en molts partits i ha estat incapaç d’atacar bé i construir jugades. Ha tornat Pedri, sí, un futbolista “capital” per al tècnic i que en dos partits ja ha posat una mica de llum al joc, però Frenkie de Jong és el migcampista total que compleix amb el que vol Xavi. El neerlandès pot venir a construir la jugada i té la capacitat d’arrencar amb la pilota controlada i trencar línies. Genera desordre en el rival i això deixa lliures els companys, que poden rebre més i millor. Pot fer última passada i tenir arribada. Actualment, falta un futbolista capaç de fer tot això.

Dades evidents

De Jong es va lesionar el 23 de setembre passat en el duel contra el Celta. Fins llavors, el Barça havia disputat sis partits: cinc de lliga i un de Champions. El neerlandès havia estat titular en tots i només contra l’Anvers no havia completat els 90 minuts. Era, juntament amb Ter Stegen, Kounde i Lewandowski, un dels jugadors més utilitzats per Xavi. El balanç de resultats també era immillorable, ja que els blaugrana no coneixien la derrota: un empat a Getafe i cinc victòries. A més, l’equip va anar greixant la màquina i va firmar les dues golejades del curs contra el Betis i l’Anvers. Segurament, els dos partits més complets de la temporada. En total, l’equip havia marcat 18 gols, 17 dels quals amb De Jong sobre la gespa, que també havia col·laborat en els bons números de l’equip amb una diana al camp del Vila-real.

Aquell dissabte de la Mercè, però, tot es va torçar. El migcampista es va fer una lesió de la sindesmosi tibioperoneal distal del turmell dret mentre l’equip perdia 0-1 –acabaria guanyant 3-2 ja sense De Jong–. La lesió, que afirmen que és delicada i poc comuna, l’havia de tenir sis setmanes fora de combat, però acabaran sent nou quan pugui reaparèixer després de l’aturada. Tot és un tema de “sensacions”, i encara no són les millors. Des de llavors, el neerlandès s’ha perdut nou partits sencers i el balanç ha estat de cinc victòries, dos empats i dues derrotes. La capacitat ofensiva de l’equip també ha baixat, amb només 11 gols a favor. El pitjor de tot, les sensacions del Barça, que s’ha desdibuixat i ha patit en partits com per exemple contra el Mallorca, el Porto, el Granada, la Real Sociedad o el Xakhtar, a més de no sentenciar el clàssic. Les victòries contra el Sevilla i l’Athletic Club van ser per 1-0 i sense brillar. Només un gol en pròpia porteria de Ramos i un de Marc Guiu van aconseguir fer decantar la balança.

Gavi o João Félix van quedar sorpresos amb De Jong. “És un dels millors migcampistes del món. Els jugadors se sorprenen quan el veuen entrenar perquè l’entorn del Barça té la capacitat d’infravalorar-ho tot. Hi ha un jugador que és criticat i després veuen que té molt nivell”, deia Xavi fa uns dies. Una clara defensa del neerlandès, que està més a prop de tornar.

FONAMENTAL

De Jong era un dels millors de l’equip i un dels jugadors amb més minuts

SENSACIONS

Havia d’estar sis setmanes de baixa, però finalment seran nou

LES DADES

0
derrotes.
El Barça va jugar sis partits sencers amb De Jong, amb un balanç de cinc victòries i un empat.
11
gols
ha fet l’equip en els nou partits que s’ha perdut Frenkie. Amb ell al camp, el Barça en va fer 17.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)