Barça

Un oasi al desert

Lamine Yamal, d’encara només 16 anys, s’ha erigit en una aparició divina per al Barça, que, en el moment de dificultat que viu, està aferrat al seu enginy

Amb els dos gols anotats en l’última jornada contra el Granada estableix un altre rècord de precocitat i ja en suma uns quants

Encara té a l’abast convertir-se en el golejador més jove de la Champions League

Un oasi al desert. Això és Lamine Yamal, ara mateix, en el Barça. L’atacant de només 16 anys –farà els 17 el 17 de juliol– ha resultat una aparició divina per a un equip que no funciona i, malgrat la seva escassa edat –encara és un adolescent–, és el principal argument ofensiu enmig de la crisi futbolística en què està immers el conjunt entrenat per Xavi Hernández. De fet, el tècnic, la persona que el va presentar el curs passat (2022/23) i el va convertir en el debutant més jove de la història del Barça amb 15 anys, 9 mesos i 16 dies, s’hi aferra i ja li ha posat l’etiqueta de titular. L’atacant de Mataró ha sortit d’inici en els últims sis partits que ha disputat el conjunt blaugrana i, en tots, ha tingut una actuació destacada.

Especialment afinat va estar en l’última jornada, en què el Barça va ensopegar (3-3) amb el Granada al Lluís Companys. Si no hagués estat per ell, que va fer dos gols, el grup culer no hauria ni empatat. Precisament amb el doblet va establir un altre rècord de precocitat –ja en suma uns quants– i amb 16 anys i 213 dies es va erigir en el jugador més jove de la història de la lliga a marcar dues dianes en el mateix matx. De retruc, també es va convertir en el primer futbolista de la història del campionat a assolir la xifra de tres gols abans de complir els 17 anys.

El dorsal 27 blaugrana està trinxant moltíssims registres, però en té un de pendent i que podria establir en la pròxima eliminatòria de lliga de campions contra el Nàpols: ser el golejador més jove de la història de la Champions League. Actualment, el record està en possessió d’Ansu Fati, que el 10 de desembre del 2019 a San Siro en un Inter- Barça (1-2) el va establir amb 17 anys i 40 dies. Per tant, perquè Lamine Yamal arrabassi aquest honor al davanter blaugrana actualment cedit al Brighton, haurà de veure porteria en aquesta edició de la Champions League. La pròxima oportunitat la tindrà en els vuitens contra el conjunt partenopeu, amb l’anada el 21 de febrer al Diego Armando Maradona i la tornada el 12 de març al Lluís Companys.

Golejador més jove en la lliga

El 8 d’octubre del 2023 va establir el rècord de golejador més jove en la història de la lliga. Ho va fer amb un gol al feu del Granada (2-2), en la que era la seva última oportunitat per establir el registre. Lamine Yamal, amb 16 anys i 87 dies, va batre Fabrice Olinga (Màlaga), que estava en possessió del rècord després d’anotar amb 16 anys i 98 dies, en un Celta-Màlaga, la temporada 2012/13.

Debutant més jove en un clàssic

Lamine Yamal es va convertir en el Barça-Real Madrid (1-2) disputat el 29 d’octubre del 2023 al Lluís Companys en el futbolista de menys edat a jugar un clàssic. Aquest rècord que fins llavors ostentava amb 16 anys i 280 dies el també blaugrana Vicenç Martínez, que va militar en el club culer la temporada 1941/42, va ser superat per l’extrem de Mataró a l’edat de 16 anys i 107 dies.

També amb la selecció espanyola, debutant i golejador més jove

Amb 16 anys i 57 dies, l’atacant es va convertir en el jugador més jove a debutar amb la selecció espanyola. Va ser el 8 de setembre del 2023 en un Geòrgia-Espanya (1-7), en què va entrar just abans del descans substituint Marco Asensio. El de Mataró va trencar el rècord, per més d’un any, que tenia Gavi, que havia debutat amb el combinat estatal amb 17 anys i 62 dies. Aquell dia també va marcar i, per tant, es va convertir en el golejador més precoç. L’extrem va anotar l’1-7 (74’) que va tancar el marcador en la victòria dels de Luis de la Fuente.

Assistent més jove de la lliga

Amb 16 anys i 45 dies es va penjar l’etiqueta de futbolista més precoç de la lliga al segle XXI a fer una passada de gol. Va ser en el Vila-real-Barcelona (3-4), el 27 d’agost del 2023. Aquell dia a l’estadi de la Ceràmica, Lamine va recollir l’esfèrica a la banda dreta després d’un córner i va fer una centrada mil·limètrica que va caçar Gavi, que va fer el 0-1. Sense marcar va ser nomenat MVP.

Debutant més jove en la supercopa

Amb 16 anys i 182 dies, Lamine Yamal es va consagrar com el futbolista més jove a jugar la supercopa. Va ser l’11 de gener passat, en la semifinal contra l’Osasuna (2-0) a l’Al-Awwal Park, quan va entrar al camp al minut 43. D’aquesta manera, va convertir-se en el debutant més jove de la competició, superant el registre anterior, que també era d’un jugador del Barça, Ansu Fati, 17 anys i 70 dies.

Debutant més jove en el Barça en la lliga

La temporada passada (2022/23), Lamine Yamal es va convertir en el futbolista més jove de la història del Barça a debutar amb el primer equip. Amb 15 anys, 9 mesos i 16 dies, en un partit de lliga contra el Betis (4-0) al Camp Nou, el 29 d’abril del 2023, en què va sortir al minut 83. Encara en edat de cadet, va superar Vicenç Martínez, que va debutar amb 16 anys i 280 dies la temporada 1941/42.

Titular més jove de la Champions

El 27 és el titular més jove de la història de la Champions League. Sortint d’inici a Do Dragão, el feu del Porto (0-1) el 4 d’octubre del 2023, amb 16 anys i 83 dies, va superar un rècord que era vigent des del 23 de novembre del 1994, quan Celestine Babayaro (Anderlecht) va ser titular amb 16 anys i 86 dies en un Steaua-Anderlecht.

Titular més jove en el Barça

Amb 16 anys i 38 dies, es va erigir en el titular més jove de tota la història del Barça en la lliga. Va ser el 20 d’agost passat al Lluís Companys contra el Cadis (2-0). Aquell dia, també es va convertiren el titular més jove de la lliga al segle XXI, comptant-hi tots els equips. Va superar Fabrice Olinge, que el setembre del 2012 va debutar com a titular amb el Màlaga amb 16 anys i 112 dies.

Debutant més jove en el Barça a Europa

El 19 de setembre passat, en el Barça- Anvers (5-0) de la lliga de campions, el de Mataró va esdevenir el debutant més jove del Barça en la màxima competició europea amb 16 anys i 68 dies, superant Ansu Fati, que aleshores tenia el rècord amb 16 anys i 321 dies. No és el més jove de la història, perquè Youssoufa Moukoko va debutar amb el Dortmund amb 16 anys i 18 dies l’any 2020.

Golejador més jove en la supercopa

En el dia del seu debut en la supercopa, en la semifinal, el 11 de gener en el Barça-Osasuna (2-0), ja va veure porteria. Per tant, si amb 16 anys i 182 dies, ja estava sent el debutant més jove de la història de la competició, també va convertir-se en el golejador més precoç. L’extrem va anotar el 2-0 (93’) que va tancar el marcador en la victòria del grup entrenat per Xavi Hernández.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)