Més bàsquet

Època de pocs canvis

Internacional. Vuit dels tretze campions de les grans lligues europees han revalidat el títol. El València i el Venècia ho han estat per primer cop

Tot just fa tres dies que es va conèixer el nom de l’últim campió de lliga a Europa. És el Chalon, que va necessitar cinc partits per vèncer l’Estrasburg, etern segon a França ja que acumula cinc finals consecutives perdudes. Tan tard ha anat tot que Frank Ntilikina, el base de l’Estrasburg, va jugar el duel decisiu tot just unes hores després de ser in situ al draft, a Nova York, on seria escollit en el número vuit. L’actual és el segon títol del Chalon –el primer el va guanyar el curs 2011/12– i suposa el sisè campió diferent els últims vuit anys. El cas francès és rara avis en un mapa europeu amb alguna jerarquia molt consolidada i d’altres que, de mica en mica, ho estan fent.

El Brose

Si bé el Zalgiris és qui té la millor ratxa de títols entre les lligues de més relleu al vell continent (7), crida l’atenció el domini que està exercint l’equip de Bamberg a Alemanya. Ha alçat set de les últimes vuit Bundesligues –l’única que se li va escapar va ser la de l’exercici 2013/14, guanyada pel Bayern de Pesic– i cada cop exhibint més superioritat. En aquest play-off, el seu balanç ha estat de 9-1. Per posar-ho encara més en relleu, és el mateix bagatge del CSKA en la VTB. Als vermells, se’ls va escapar la del 2010/11, contra el Khimki quan es jugava a partit únic.

Als Balcans, la precarietat econòmica de clubs dominants en el passat ha facilitat un canvi de tendència i l’ha perllongat. El Cedevita mana ara a Croàcia –quatre títols seguits amb el Cibona sempre subcampió– i l’Estrella Roja a la lliga adriàtica i sèrbia (tres de seguits), sense que ni el Partizan arribi en algunes finals. A Turquia, la competitivitat és extrema, però Obradovic ja està consolidant el Fenerbahçe a dalt de tot. Ja són dos títols seguits i tres en quatre anys, en una competició que ha tingut cinc campions la darrera dècada.

Nouvinguts

De les competicions en què el campió no ha revalidat títol, destaquen la Lliga Endesa i la Lega. El València i el Venècia han tastat per primer cop el sabor de l’èxit. Els taronja, amb un camí impecable –va eliminar el Barça, el Baskonia i el Madrid– i, en els italians, en el sisè curs des del retorn a la Lega.

Xavi Pascual va posar fi a dos anys de jerarquia de l’Olympiacòs i va recuperar el tron imposant-se en el cinquè partit al Pireu. El cas més cridaner és el d’Israel. El Hapoel Jerusalem s’ha endut el títol, i el Maccabi s’ha quedat sense per tercer any seguit. L’últim que va guanyar va ser el 2014, amb Blatt de tècnic. Un fet mai vist.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)