Eurolliga

La reconquesta europea

Bàsquet. L’Alba Berlín, ara sense Aíto, que fa un any sabàtic, serà avui la primera pedra de toc al Palau (21 h / DAZN) del segon intent del Barça de Saras per aixecar la tercera Eurolliga del club

L’Alba Berlín, un equip prou arreglat com tots els que disputen l’Eurolliga però que d’entrada no entra en les apostes de la lluita pel títol, serà avui la primera pedra de toc del Barça (Palau Blaugrana, 21h), que aspira absolutament a tot en una competició cada cop més valorada i complicada. El subcampió, que va cedir en la final contra el potent Anadolu Efes dels desequilibrants Larkin i Micic en la primera temporada de Saras Jasikevicius a la banqueta, afronta un exercici il·lusionant amb un bloc consolidat i fitxatges que, sobre el paper, l’enforteixen. El gran objectiu no és altre que celebrar la tercera Eurolliga del club a Berlín. La segona la va aixecar Roger Grimau el 2010 a París, ja fa massa temps. Per començar amb bon peu, el Palau podria reunir fins a 3.500 aficionats després de l’actualització dels darrers protocols sanitaris.

En aquesta primera jornada, l’equip blaugrana espera imposar la seva superioritat sota el cèrcol i en la rotació tal com va fer en la darrera visita de l’equip alemany al Palau el març passat (80-67). L’Alba, vigent campió de la lliga teutona llavors encara amb l’etern Aíto García Reneses a la banqueta, va aguantar fins al darrer quart, però la capacitat d’intimidació a la pintura de Mirotic i Davies va ser fonamental. Aíto, mestre de mestres de 74 anys i paradigma del bàsquet modern, ja no hi és –s’ha pres un respir sabàtic– i el cantàbric Israel González li ha agafat el relleu a la banqueta. Tot indica, però, que seguirà el camí marcat pel seu antecessor, amb un joc molt ràpid i vistós que obligarà el Barça a tenir cura del seu balanç defensiu per evitar problemes. “L’Alba manté la filosofia de joc que tenia amb Aíto, amb atacs ràpids de sis o vuit segons i intentant córrer després del rebot o de robar la pilota. Té molts jugadors que ho poden fer bé, tot i que ha tingut lesions a l’inici de la temporada. És un rival difícil, manté el bloc i hem d’estar concentrats”, recalca Saras.

L’estrella de l’Alba Berlín continua sent l’aler pivot Luke Sikma, però caldrà seguir de prop l’escorta Jaleen Smith. És un equip sense pressió i amb joves com Louis Olinde, Tamir Blatt –de qui Jasikevicius ha dit que el coneix des que tenia 4 anys de la seva etapa en el Maccabi i que li falta adaptar-se al to físic de l’Eurolliga– o Yovel Zoosmanque, que pretenen fer un salt qualitatiu en les seves carreres en un entorn procliu. Fins ara ha perdut un partit i n’ha guanyat un altre en la Bundesliga. El club està en fase de consolidació i s’ha assegurat plaça en l’Eurolliga fins al 2023.

Un bon moment

El Barça arriba bé a la cita tot i un inici d’exercici convuls. Ha fet els deures en l’ACB (3/3) a pesar de la irregularitat del primer partit, al qual va prosseguir una exhibició a Gran Canària amb Mirotic brutal en el rebot (16) en la segona jornada. Dissabte passat va saber rendibilitzar el joc interior i el talent de Higgins en el darrer quart contra el perillós Breogán, que va planar cara. Liderat per Mirotic, que evidentment torna a ser el pal de paller del grup, l’equip s’ha sobreposat amb determinació a les derrotes inesperades en la final de la lliga catalana contra el Baxi Manresa i, sobretot, a la baixada d’intensitat en la final de la supercopa contra el Madrid quan la duia perfectament encarrilada. Calathes ha dirigit bé el trànsit i l’equip ha fet un pas endavant en defensa.

Nigel Hayes, pletòric

Lògicament, Sanli, Laprovittola i Jokubaitis, tres dels nous fitxatges, estan encara en fase d’adaptació. El major rendiment dels nouvinguts l’ha aportat Nigel Hayes, que sembla que hagi jugat en el Barça tota la vida. Molt intens en defensa i amb bona mà, ha estat fonamental en l’ACB.

GASOL REVELARÀ DIMARTS EL SEU FUTUR AL LICEU

Pau Gasol revelarà dimarts que ve, a les cinc de la tarda, el seu futur al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, un escenari a l’altura del millor jugador català de tots els temps. El pivot de Sant Boi, de 41 anys, ha estat desfullant la margarida sobre si continuarà en actiu des que van acabar els Jocs, on va posar punt final a la seva etapa en la selecció espanyola al costat del seu germà Marc Gasol, el futur del qual encara no es coneix, tampoc. Serà un acte denominat “híbrid” al qual assistiran convidats i mitjans de comunicació, als quals Pau Gasol contestarà a les seves preguntes. Des del final dels Jocs, el Barça ha estat a l’expectativa que Gasol decidís si tornava a vestir la samarreta del Barça, equip al qual va tornar a l’abril després de dos anys d’inactivitat per una lesió al peu. Va demostrar que encara tenia corda per continuar, però les seves prioritats han canviat després de ser pare.

ELS PROTAGONISTES

L’Alba manté la filosofia de joc que tenia amb Aíto, amb atacs ràpids de sis o vuit segons i intenta córrer després del rebot o de robar

LA DADA

Comencem de zero i és especial. Tenim il·lusió renovada i cal controlar emocions, centrar-nos en el treball i millorar
Saras Jasikevicius
L’Eurolliga és molt especial perquè hi ha els millors; fa molts anys que no la guanyem, costa molt obtenir el títol
Pierre Oriola
Eurolliga
Jornada 1
AS Mònaco - Panathinaikòs
75 - 63
Maccabi - Bayern
69 - 68
AX Milà - CSKA
84 - 74
R. Madrid - Anadolu Efes
82 - 69
Unics Kazan - Zenit
18 h
Fenerbahçe - Estrella Roja
19.45 h
Asvel - Zalgiris
20 h
Olympiacòs - Baskonia
20 h
Barça - Alba Berlín
21 h
3.500
espectadors
podran veure el partit al Palau després de l’actualització dels protocols sanitaris.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)