Eurolliga

L’èpica s’instal·la al Palau

Bàsquet. El Barça encadena nou victòries i completa la primera millor volta de la història de l’Eurolliga amb una remuntada mai vista en la competició continental

18 equips

amb propera

Els rècords en una primera volta d’una competició com l’Eurolliga acaben a la paperera de la història si l’equip que els assoleix acaba fent figa en el play-off o en la final a quatre. La memorable victòria de divendres contra l’Unics Kazan (111-109) remuntant per primer cop 20 punts en el darrer quart ha permès al Barça no només completar la seva millor primera volta (15-2) des que es va instal·lar el format actual sinó igualar la que va fer el Fenerbahçe la temporada 2018/19 –amb millor average per als catalans–. Els turcs, amb tot, no van ser campions ja que van cedir en la final de Vitòria contra el CSKA (83-91).

Bona part de l’èxit de l’equip de Saras Jasikevicius, que ha encadenat nou victòries, rau en el fet d’haver convertit el Palau en una pista inexpugnable coincidint amb el retorn de l’afició als pavellons. La remuntada de divendres no s’explica sense aquest factor, com tampoc la que va protagonitzar l’equip contra el CSKA el 18 de novembre. Els blaugrana van afrontar l’últim quart amb un 51-60 i van acabar signant els deu millors minuts de la temporada (30-13).

El Palau també va empènyer de valent en un altre triomf espectacular l’11 de desembre en el clàssic contra el Real Madrid (93-80), l’altre equip més en forma del continent, segon classificat en la fase regular gràcies a la millora defensiva respecte a temporades anteriors.

El mèrit afegit sobretot en els últims partits de l’equip és que s’ha hagut de refer sobre la marxa de les nombroses baixes que ha anat acumulant. Des del principi de temporada Abrines està fora de combat; després s’hi van afegir dos titulars indiscutibles, Higgins i Calathes, i en els darrers partits Saras ha perdut Sergi Martínez, per un esquinç a Belgrad, i Nigel Hayes, confinat per haver donat positiu després del partit a la pista de l’Estrella Roja.

Dante Exum, l’últim a arribar, s’ha trobat de cop i volta amb el fet que ja és un jugador determinant –per força– i ha sabut aprofitar el seu moment posant-se l’afició a la butxaca en uns grans minuts en el darrer quart contra l’Unics defensant Hezonja. Saras, a més, s’ha vist amb l’obligació d’improvisar noves estratègies, com ara la de situar Mirotic durant molts minuts en la posició de 3 al costat de dos pivots més.

La paradoxa per a l’entrenador lituà és que els seus jugadors estan brillant sobretot en atac (85,2 punts per partit), quan ell insisteix sobretot en la defensa.

LA DADA

85,2
punts
per partit anota el Barça, que és l’equip més anotador al final de la primera volta.