ACB

Màlaga sempre al cor

El Barça ha guanyat dues copes al Martín Carpena, la del 2001 en l’eclosió descomunal de Pau Gasol i la del 2007 ofegant el Madrid amb una plantilla on hi havia Grimau i Lakovic, que ara l’afronten com a tècnic blaugrana i del Gran Canària

Màlaga, fundada pels fenicis el segle VIII abans de Crist, devota i religiosa fora mida amb una Setmana Santa multitudinària, ciutat natal de Pablo Picasso i que rebateja amb gràcia amb el nom de boquerón, un peix valorat i molt consumit, els seus ciutadans, es vesteix de gala a partir de demà i fins diumenge per ser el marc de la copa, la festa del bàsquet, que agafa el relleu de Badalona 2023 i en la qual, precisament, es trobarà a faltar la Penya. Els dos equips catalans que s’hi han classificat, el Barça i el Baxi Manresa, s’enfrontaran divendres repetint els quarts del 2022 a Granada amb triomf dels de Saras Jasikevicius, posteriors campions.

Mentre que la relació dels del Bages amb la copa a Màlaga és nul·la i s’hi estrenaran amb molt a guanyar i poc a perdre, el Barça, que atresora 27 corones –el Madrid en suma 28–, té un raconet en la història de la ciutat o a l’inrevés. No en va, hi ha guanyat dues copes, els anys 2001 i 2007, en finals contra el Madrid i n’ha perdut una també contra els blancs l’any 2014 (77-76). En l’altre, el 2020, el Madrid va derrotar l’Unicaja en la final per un escandalós 95-68 –la diferència més àmplia en una final de la competició– i els blaugrana van caure en els quarts davant del València. Ara, l’Unicaja arriba a la cinquena copa de Màlaga com a defensor del títol i amb onze mil ànimes que l’esperonaran al Martín Carpena.

El xou de Pau Gasol

La capital andalusa forma part de l’imaginari col·lectiu blaugrana. La història d’amor va començar el 2001 en el duel decisiu contra el Madrid (80-77) en una copa molt recordada per l’eclosió del fenomen Pau Gasol, un extraterrestre que no era titular en els júniors d’or campions del món, però que es va fer creditor de l’MVP i que va completar una exhibició espaterrant. Gasol va bastir posteriorment una carrera de figura a l’NBA.

Grimau-Lakovic

La segona final va ser una passejada blaugrana (69-53). El Barça va resoldre la final en els dos primers quarts contra un Madrid ennuegat en atac que no va tenir recursos per assaltar la gran defensa de l’equip de Dusko Ivanovic. L’1-10 de sortida, amb dos triples de Jaka Lakovic i amb dos taps premonitoris de Fran Vázquez en les dues primeres jugades, van deixar clar el domini. Completaven el cinc inicial Joan Carles Navarro, Gianluca Basile i Jordi Trias, el pivot que feia molt mal per la línia de fons i que va ser designat MVP. En la rotació, i amb 10 punts en la final, hi era Roger Grimau, l’actual tècnic del Barça, que va guanyar un total de tres copes (2007, 2010, 2011) en vuit temporades en l’equip (2003-2011) i que buscarà el seu quart trofeu. Lakovic, curiosament, també va alçar tres copes i ara és el tècnic del Gran Canària, un dels vuit conjunts que jugaran la fase final. Ells dos, com a jugadors, i el tècnic de l’Unicaja Ibon Navarro, assegut a la banqueta a Badalona 2023, són els únics entrenadors dels vuit que són a Màlaga que han alçat el trofeu en qualitat de primers. El català Àlex Mumbrú (València) va ser subcampió amb el Madrid el 2007. A Màlaga 2007, a més, el bàsquet blaugrana va signar el doblet i l’equip infantil, que també va batre el Madrid en la final, es va endur la Minicopa. De fet, la relació blaugrana amb el pavelló andalús va néixer ben aviat: el Martín Carpena es va inaugurar el setembre del 1999 amb un Unicaja-Barça (62-74).

33 jugadors campions

En les vuit plantilles, hi ha 33 jugadors campions, liderats pels del Madrid Rudy Fernández i Sergi Llull (6). Els segueixen amb 4 Sergio Rodríguez (Madrid) i el targarí del Baxi Manresa Pierre Oriola. Amb tres títols hi trobem Àlex Abrines i Ricky Rubio (Barça) i Víctor Claver (València).

El Barça ha recuperat efectius i arriba a la copa il·lusionat, delerós i enfortit pel triomf europeu contra l’Alba Berlín i la victòria justament contra el Baxi Manresa de diumenge al Nou Congost –la revenja de la victòria dels de Pedro Martínez al Palau–. Espera reconciliar-se amb la copa després de caure en els quarts a Badalona contra l’Unicaja (87-89), amb l’ara jugador blaugrana Darío Brizuela fent una estripada de 27 punts. Una galleda d’aigua freda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)