Internacional

JESÚS IMAZ

JUGADOR DE L’EKSTRAKLASA JAGIELLONIA BIALYSTOK (POLÒNIA)

“No saber el final d’aquest episodi provoca neguit”

“La sort és que a Polònia podem sortir al carrer a córrer, amb el condicionant que ho hem de fer sols”

“Vam pensar a tornar a casa però vam creure que el més normal i lògic era quedar-nos a lloc”

Un equip que jugava divendres passat va decidir no viatjar per por i la lliga va decidir suspendre la competició
Només espero que els casos vagin a menys i tot es controli. Hem de ser pacients, fer cas i esperar com a mínim 15 dies que tot millori

Jesús Imaz (Lleida, 26/11/90) fa quatre temporades que juga a la lliga de Polònia. Actualment al Jagiellonia de Bialystok, el jugador amb passat al Lleida Esportiu, el Llagostera, l’UCAM i el Cadis està paralitzat, com gairebé tot el planeta, per culpa del coronavirus. El de la Terra Ferma explica les peculiaritats d’aquest episodi des de Polònia, lluny dels familiars.

Com viu la situació complexa generada pel coronavirus des de Polònia?
Aquí estem molt millor que a Catalunya. De moment hi ha pocs casos i la gent s’està a casa. Com a molt es pot anar als supermercats i la resta, com ara restaurants o cinemes, està tancat. Tothom sap que s’ha d’estar a casa i com a mínim quinze dies confinats tot esperant que el nombre de casos es redueixi.
En l’àmbit esportiu, evidentment, tot aturat també?
Quan va començar a evolucionar el tema del coronavirus es va decidir que les properes dues jornades es jugarien a porta tancada, però un equip que jugava divendres passat va decidir no viatjar per por que pogués passar alguna cosa i la lliga va decidir suspendre la competició. Les dues jornades estan suspeses i al mes d’abril veurem què es decideix. De moment, estem en un cas semblant al d’Espanya, tot i que tothom sap que no seran quinze dies. Esperem esdeveniments.
Els entrenaments estan igual d’aturats o tenen alguna possibilitat d’exercitar-se mínimament?
Divendres ens vam entrenar, dissabte viatjàvem i diumenge jugàvem, però el mateix divendres el metge del club ens va explicar en què consistia tot i que era millor quedar-nos a casa dues setmanes. Tenim un pla individual, però la sort és que a Polònia podem sortir al carrer a córrer, amb el condicionant que ho hem de fer sols. A més, hem de fer altres treballs per no perdre la forma i si la perdem, que sigui el mínim possible.
Faltava molta lliga o anaven al mateix ritme que a Catalunya?
Aquí anàvem per la jornada 25 ja que juguem menys partits de fase regular perquè hi ha un play-off pel títol entre els vuit primers i els vuit posteriors.
No s’ha especulat res de com acabarà la competició?
De moment això no s’ha posat damunt la taula. Al mes d’abril tornaran a decidir alguna cosa.
Ja fa quatre anys que competeix a Polònia. Temps per conèixer el tarannà dels polonesos. Sembla que són previsors, no?
La gent està afectada i com que estan veient el que passa a Itàlia o Espanya, decideixen tallar-ho d’arrel i intentar que hi hagi el mínim de casos possible. Estic en una zona i una ciutat que no és turística i no ve gaire gent cap aquí. A Varsòvia o Cracòvia, que són les ciutats més grans, hi ha més casos que a Bialystok i això dona més seguretat.
Ho està vivint sol o amb companyia?
Tinc la meva dona aquí i ho passem com podem. Tot el dia a casa i intentem fer rutines diferents i passar els dies. Molt millor passar-ho amb parella, pots parlar, distreure’t una mica. No ho vull ni pensar si estigués sol.
S’han plantejat tornar a casa?
Sí que ho vam pensar quan ens van dir que hauríem d’estar quinze dies tancats a casa. Vist el problema que hi ha a Catalunya, vam creure que el més normal i lògic era quedar-nos a lloc, que estaríem més segurs.
Hi ha algun company català a l’equip per donar-se suport?
A la plantilla soc jo de Lleida i un altre de Jaén, en Juan Cámara, exjugador del Barça i del Vila-real. Vivim al mateix edifici i alguna tarda ens ajuntem, amb precaucions, per així fer-ho tot més amè.
El pitjor de tot és la incertesa que provoca el moment?
Exactament. Ens han dit que són dues setmanes a casa, però després què? El virus s’acabarà? O haurem d’ampliar la quarantena més? No saber el final d’aquest episodi provoca neguit.
Com està processant les informacions que arriben des de casa seva?
Es viu amb la incertesa que comentàvem. Llegeixes les xarxes socials i veus la televisió però realment no saps què passa. Saps que la teva família s’està a casa igual que nosaltres. Només espero que els casos vagin a menys i tot es controli. Hem de ser pacients ja que creixeran els casos i els símptomes sortiran a la llum, cal fer cas i esperar que en quinze dies tot millori.
Dos anys al Wisla Cracòvia i ara dos al Jagiellonia, en tots dos equips marcant molts gols i en plena forma. Està aprofitant molt bé l’aventura?
Sí. Quan vaig arribar em va costar adaptar-me al tipus de futbol i a la lliga però un cop adaptat al país m’està anant molt bé. Fa dues temporades que soc al Jagiellonia i està anant molt bé. Personalment estic guanyant premis com a golejador, millor jugador, i pel que fa a l’equip, portàvem uns partits irregulars però estàvem remuntant.
Amb tot això, ha pensat a tornar a prop dels seus i continuar la seva trajectòria aquí?
No. Això no em fa plantejar el fet de tornar ja cap a casa. No estic insegur a Polònia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)