Penal i expulsió

El Girona va neutralitzar el 0-1 en el derbi contra el Nàstic gràcies a una pena màxima sobre Mata que ell mateix va convertir en l'1-1

L'altre davanter, Lekic, havia buscat el penal en la primera part amb 0-0, però en va treure una falta en atac i la vermella

Una expulsió va complicar la vida al Girona i un penal el va reanimar. La parella d'atac escollida per Pablo Machín contra el Nàstic va acabar tenint un protagonisme extrem. Mata va ser la cara, amb un partit per emmarcar, ple d'intensitat i lluita i rubricat amb el penal que ell mateix va forçar i transformar en l'1-1. Lekic, decisiu feia només vuit dies a Sòria, va ser l'altra cara de la moneda. El serbi només va durar 20 minuts sobre la gespa, ja que va veure dues targetes gairebé consecutives, la segona de les quals per haver simulat un penal. Li va sortir el tret per la culata, perquè l'àrbitre li va veure el llautó i el Girona ho va pagar molt car. La falta en atac va ser el menys important, però haver de jugar una hora i deu minuts en inferioritat numèrica va ser un peatge d'un cost molt alt.

Els penals

No es pot dir que el Girona tingui en els onze metres una pedra a la sabata. Ben al contrari. Des que l'equip juga a segona A, cada temporada n'ha tingut més a favor que no pas en contra, sense excepció. I en alguns casos, la diferència ha estat abismal (el paradigma és l'11-1 de la temporada 2009/10, la segona a plata, com si es tractés d'un equip gran). La suma total (62 a favor i 34 en contra) no deixa cap dubte que els onze metres no han estat un punt fatídic per al Girona.

Per primer cop des que juga a segona A, la balança pel que fa a penals a favor i penals en contra pesava més del costat negatiu. Però amb la pena màxima a favor contra el Nàstic ha tornat l'equilibri aquest curs 2015/16 (tres a favor i tres en contra). Els sis llançaments des dels onze metres han acabat a dins la xarxa. Granell va marcar al camp de l'Oviedo (era l'1-1 i el Girona va acabar guanyant 1-2) i Mata ho va fer a Montilivi contra el Còrdova (el gol no va servir de res, 1-2) i contra el Nàstic (1-1). Les pilotes que ha recollit Becerra després dels llançaments de rivals des dels onze metres han costat sempre punts: Dani Aquino va marcar el 2-2 del Numància a Montilivi (2-3 final), Quique va fer el 0-1 per a l'Almeria (1-1 final) i Sergio León va transformar la pena màxima que va donar la victòria a l'Elx a l'estadi (0-1).

149 minuts amb deu

Lekic va anar-se'n a la dutxa abans d'hora sense poder ser substituït i va deixar el Girona amb deu durant 70 minuts. Va ser la sisena expulsió del curs d'un jugador de l'equip de Machín, totes per doble amonestació. Rubén Alcaraz havia estat expulsat a Oviedo (74'), Pere Pons a casa contra el Llagostera (80'), Jairo a Leganés (93'), Mata a Vitòria (72') i Álamo a Tenerife (55').

El Girona va pagar especialment cara la vermella a Pere Pons, primer perquè el Llagostera va fer el 2-2 i després perquè el comitè li va perdonar l'amonestació, cosa que va evidenciar que l'expulsió va ser injusta. També va ser molt frustrant l'expulsió de Mata a Vitòria, ja que va impedir al Girona afrontar els vint últims minuts de partit amb superioritat numèrica de dos jugadors (l'Alavés ja havia vist dues vermelles) i una alta possibilitat de remuntada.

Les sis vermelles que ha vist enguany el Girona ja superen les que va veure en tota la temporada 2014/15 (cinc), en tot el curs 2013/14 (quatre) o en el 2012/13 (tres). L'altre extrem són les dotze de la temporada 2010/11. I el jugador més expulsat, Albert Serra (tres vermelles el curs 2008/09 i dues el 2010/11).

A banda de les vermelles, quatre jugadors han descansat per acumulació de grogues: Lejeune (dues vegades) i Eloi, Pere Pons i Granell. Mata, si no obté el perdó, s'hi afegirà. I Alcalá i Aday estan advertits.

PUNT GENS FATÍDIC

Des que el Girona juga a segona A, el balanç de penals és de 62 a favor i 34 en contra

EQUILIBRI

Aquest curs li han xiulat tres penals a favor i tres en contra, i tots sis han acabat en gol