Consistència en augment

Amb 26 gols encaixats després de 36 jornades, el Girona es consolida com l'equip més sòlid de segona A, a banda de ser el conjunt més en forma

Isaac Becerra, que només ha rebut un gol en els sis últims partits, està immers en la millor ratxa d'imbatibilitat de la temporada: 317 minuts

El porter, que va tenir dues sèries de més de 400 minuts sense ser batut el curs passat, encara està lluny dels 517 minuts de Jorquera i Mallo de l'exercici 2011/12

El botxí per excel·lència del Girona, Pablo Caballero (el davanter del Lugo que va frustrar l'estiu passat l'ascens a primera divisió) ha estat l'únic jugador capaç de batre Isaac Becerra en els sis últims partits de lliga. L'equip de Pablo Machín està en un moment molt dolç defensivament, com ho demostra el fet que només ha encaixat set gols en els quinze partits de la segona volta.

La solidesa ha jugat un paper cabdal en l'escalada del Girona, que s'ha situat a només quatre punts de l'ascens directe quan fa poc més de tres mesos tenia la segona plaça catorze punts per sobre. Des de fa algunes setmanes, el Girona és l'equip menys golejat de segona A, un aspecte que mai havia liderat en els vuit anys que fa que juga a divisió de plata. El curs passat va ser extraordinari des del punt de vista defensiu, i Isaac Becerra va aconseguir el rècord de zeros a la seva porteria: 21. Tot i això, el Girona va transitar per la jornada actual, la 36a, amb 31 gols encaixats (cinc més que ara).

317 minuts imbatut

Les tres victòries consecutives del Girona han coincidit també amb tres partits en què Becerra no ha estat batut. Als 270 minuts sense encaixar cap gol contra l'Alavés, l'Albacete i el Tenerife cal afegir-hi la segona part sencera a Anxo Carro i dos minuts de la primera (Caballero va fer l'1-1 en el minut 43). La ratxa s'allargarà a Còrdova mentre els locals no vegin porteria.

Tot i això, el rècord de minuts sense rebre cap gol encara està a més de dos partits. L'ostenta el Girona 2009/10, quan entre Albert Jorquera i Dani Mallo van aconseguir tancar amb cadenat la porteria durant 517 minuts. Resulta fins i tot paradoxal que el rècord sigui d'aquell curs, perquè va ser una de les temporades en què els blanc-i-vermells van encaixar més gols (59).

Becerra té un pèl més a l'abast el seu rècord d'imbatibilitat, que és de 469 minuts. El va establir la temporada passada entre les jornades 21 i 26 –entre el gol que va encaixar a Lugo (41') i al camp del Betis (60') hi va haver quatre partits a zero: Racing, Alcorcón, Tenerife i Sporting–, tot i que es va acostar moltíssim a aquest registre en la recta final de lliga, quan el Lugo –sempre el Lugo!– va frustrar l'ascens i, de passada, una ratxa d'imbatibilitat que es va aturar en els 449 minuts. El porter nascut a Santa Coloma de Gramenet havia encaixat un gol en el minut 1 contra el Saragossa (jornada 38) i ja no va ser batut fins que Pablo Caballero va aixafar la guitarra i alguna cosa més en l'afegit de la jornada 42.

Els rivals, ben lligats

El Girona està mostrant una solvència extraordinària a darrere que no va tenir en les primeres jornades, possiblement perquè Alcalá i Kiko Olivas no estaven encara familiaritzats amb el 3-5-2 i també perquè l'equip va passar una molt mala ratxa de gols encaixats a pilota aturada. De fet, en les nou primeres jornades, només va aconseguir mantenir imbatuda la porteria en dos partits (a San Mamés en el debut i a Montilivi contra l'Osca). Per acabar-ho d'adobar, va rebre dos gols del Llagostera (jornada 6) i del Leganés (9), i tres del Numància (2).

La dada que exemplifica millor que el Girona s'ha impermeabilitzat en defensa és que dels 27 últims partits, només en un ha encaixat més d'un gol. Va ser a Montilivi contra el Còrdova (1-2), justament fa una volta. Més enllà dels números, els de Machín també són un equip que concedeixen molt poques ocasions als rivals. Al trio de centrals gairebé inexpugnable –sobretot per dalt– cal afegir-hi la feina de la resta de l'equip i el moment dolç d'Isaac Becerra, que torna a marcar diferències sota els pals com va fer la temporada passada i ara mateix, després de superar Serantes (Leganés), és el porter amb més paperetes per endur-se el trofeu Zamora a divisió de plata.

102 zeros

En les vuit temporades del Girona a segona A, l'equip ha jugat 336 partits –330 de lliga regular i 6 de fase d'ascens– i ha mantingut la porteria imbatuda en 102 ocasions, cosa que significa un 30% dels partits disputats. Amb molta diferència, Isaac Becerra és el porter que més cops ha deixat la porteria a zero (47 vegades). En aquesta classificació de partits sense encaixar cap gol del Girona a segona divisió A, el segueixen Dani Mallo (21 vegades), Albert Jorquera (12) i Roberto Santamaría i Rafa Ponzo (tots dos amb 11).

PRECEDENT

L'últim equip que va marcar dos gols al Girona va ser el Còrdova, i d'això ja fa una volta sencera

EL MUR

Isaac Becerra ha mantingut el zero a la porteria quinze vegades, set en la primera volta i vuit en la segona