Ciclisme

Ciclisme

La Vuelta

Contador encén el pilot

El de Pinto va fer miques el gran grup amb una cadena d’atacs al Garbí i només el va seguir el líder, Froome, a més de Van Garderen, Betancur i Polanc. Al final, la resta de favorits van connectar. El polonès Marczynski va ser el vencedor

Es tractava d’una jornada catalogada de mitjana muntanya i aparentment tranquil·la pels aspirants a la victòria final. Però en els 204 km entre Vila-real i Sagunt hi va haver batussa entre els galls, impulsada per l’espanyol Alberto Contador (Trek) i atiada pel líder, el britànic Chris Froome (Sky). Amb tot, el terreny no era el més favorable per obrir una ferida profunda i els rivals es van aliar per no regalar més temps al vencedor del Tour. Mentrestant, el corredor polonès del Lotto Soudal Tomasz Marczynski (1984) superava a l’esprint el mallorquí Enric Mas (Quick-Step) i el seu compatriota Pawel Poljanski (Bora), i donava sentit a l’aposta que va fer als 19 anys, quan va abandonar el seu país i es va desplaçar a Itàlia per progressar com a corredor.

Les probabilitats que el vencedor es cuinés en una escapada eren altes i això va encarir el preu de la fuga del dia. Després de diversos intents es va consolidar un grup de més de trenta unitats on hi havia els catalans del Movistar Marc Soler i Antonio Pedrero. El pas dels quilòmetres va aprimar el grup i es va viure una autèntica selecció en el penúltim port del dia, a Oronet, de tercera categoria. El vilanoví Soler va acusar l’esforç de dimecres, quan va buidar el dipòsit participant en una altra escapada i buscant la victòria final, i es va despenjar. En canvi, el terrassenc Pedrero es va mantenir a davant fins que la cursa entrava en el moment decisiu, però, seguint ordres d’equip, va haver de deixar-se caure i esperar el grup dels perseguidors, on hi havia el seu company, José Joaquín Rojas, amb serioses possibilitats de victòria si podia disputar l’esprint final. El moviment va ser infructuós tot i l’esforç de Pedrero, ja que Marczynski, Mas i Poljanski van cooperar de manera efectiva i es van poder disputar el triomf.

Contador dinamita

Sense possibilitats en la general i havent recuperat les bones sensacions, Contador s’ha convertit en un corredor perillosament imprevisible i incendiari. Ahir ho va demostrar durant l’ascens al Garbí, de segona categoria i a més de trenta quilòmetres de meta. El de Pinto, tot sol, va accelerar i va desfer l’harmonia dels Sky, que controlaven el pilot i la diferència amb els escapats. Va encadenar un atac rere l’altre fins que va esmicolar el gran grup i se’n va formar un de selecte amb ell, que va trobar el suport del colombià Jarlinson Pantano (Trek), Froome, Tejay van Garderen (BMC), Carlos Betancur (Movistar) i Jan Polanc (UAE). El colombià Esteban Chaves (Orica), que fins ahir s’havia convertit en l’ombra de Froome, l’únic capaç de seguir-li tots els moviments, es va despenjar de la mateixa manera que els italians Fabio Aru (Astana) i Vincenzo Nibali (Bahrain), el francès Romain Bardet (Ag2r)... Amb tot, l’escletxa mai va ser àmplia. La diferència no va arribar al minut i finalment la resta de favorits van poder connectar. Excepte el francès Romain Bardet (Ag2r), que es va enfonsar i va acabar perdent quasi set minuts i totes les possibilitats de repetir l’excel·lent actuació del Tour, en què va acabar tercer.

Un dels principals damnificats de la jornada va ser Van Garderen, que va caure quan marxava escapat en el grup de Froome i més endavant va tornar a topar amb l’asfalt. Al final, no va defallir i només va perdre 13 segons amb el britànic, i va passar del segon al quart lloc. Més malparat va sortir Carlos Betancur (Movistar). Va caure en l’incident de Van Garderen i va acabar amb talls i cedint 12 minuts.

6a etapa
1r. T. Marczynski (Lotto) 4:47.02
2n. P. Poljanski (Bora) m.t.
3r. E. Mas (Quick-Step) m.t.
4t. L.l Sánchez (Astana) a 0:08
5è. J. Polanc (UAE) m.t.
6è. W. Barguil (Sunweb) a 0:26
7è. G. Visconti (Bahrain) m.t.
8è. C. Froome (Sky) m.t.
9è. F. Aru (Astana) m.t.
10è. J. Haig (Orica) m.t.
25è. D. de la Cruz (Q. Step) a 0:43
48è. A. Pedrero (Movistar) a 5:11
80è. A. Losada (Katuixa) a 10:36
159è. M. Soler (Movistar) a 23:11
General
1r. C. Froome (Sky) 22h54:38
2n. E. Chaves (Orica) a 0:11
3r. N. Roche (BMC) a 0:13
4t. T. van Garderen (BMC) a 0:30
5è. V. Nibali (Bahrain) a 0:36
6è. D. de la Cruz (Q. Step) a 0:40
7è. F. Aru (Astanà) a 0:49
8è. A. Yates (Orica) a 0:50
9è. M. Woods (Cannondale) a 1:13
10è. S. Yates (Orica) a 1:26
79è. A. Losada (Katuixa) a 29:12
88è. A. Pedrero (Movistar) a 33:14
92è. M. Soler (Movistar) a 33:40
Punts
1r. M. Trentin (Q. Step) 49 punts
Muntanya
1r. D. Villella (Cannondale) 38 punts
Equips
1r.Astana 68h11:35

L’etapa més maratoniana

Un clàssic perfil d’etapa de mitjana muntanya amb una successió d’obstacles muntanyosos que la converteixen en una autèntica trencacames, sense pràcticament un metre pla. Els 207 quilòmetres que uneixen Llíria amb Conca fan que la jornada sigui la de més quilometratge de la Vuelta 2017. La pujada al castell de Conca seleccionarà el grup d’aspirants a la victòria de la setena etapa. Es tracta d’una zona empedrada que contribuirà a seleccionar el grup. Els aventurers tindran una nova oportunitat com els dos últims dies, però també en podria tenir el velocista Matteo Trentin (Quick-Step) i els seus rivals si aconsegueixen plantar-se a meta a temps. És el vermut abans de dos dies amb finals explosius que precediran la primera jornada de descans.

De la Cruz cau i perd el cinquè lloc

El sabadellenc David de la Cruz (Quick-Step) va patir un calvari en el tram final de la jornada. Va resistir el moviment de Contador, però va caure durant l’ascens i es va despenjar. En l’ascens li va faltar confiança per arriscar i connectar amb el grup de Froome i amb el dels perseguidors. Al final, va trobar la col·laboració del seu company Trentin i va minimitzar la pèrdua a la línia de meta.

Al final, va perdre 43 segons amb el vencedor i tretze amb els altres favorits, i va passar de la cinquena a la sisena posició de la general. El balanç va ser positiu perquè en algun moment la pèrdua era superior. “És una llàstima perdre aquest temps, però el més important és que les cames són bones. He fet un esforç molt gran i espero que no em passi factura”, va manifestar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)