Esquí

NÚRIA PAU

SELECCIONADA EN EL GEGANT PER ALS JOCS OLÍMPICS D’HIVERN

“Ser olímpica és una gran recompensa a molts anys”

L’esquiadora ribetana ha aconseguit el seu objectiu, tot i estar al marge de l’equip de la Federació Espanyola d’Esports d’Hivern

“Vull fer dues bones mànegues a Pequín”

M’he hagut de buscar la vida en diverses ocasions i al final ho he fet perquè tenia molt clar quin era el meu objectiu. Tenia moltes ganes d’aconseguir-ho i no m’he rendit mai

Núria Pau (Ribes de Freser, 1994) serà olímpica en el gegant dels Jocs de Pequín 2022 i veurà recompensada la seva resiliència i els molts anys de sacrificis i dedicació, fins i tot estant al marge de l’equip de la Federació Espanyola d’Esports d’Hivern. Amb experiència en els mundials d’Are 2019 i Cortina 2021, té moltes ganes de continuar creixent com a esquiadora en la seva primera cita olímpica.

Ja té els Jocs a tocar. Què suposa ser olímpica a Pequín?
Absolutament tot perquè són molts anys perseguint aquest objectiu. Bé, l’oportunitat de tenir aquest objectiu, perquè ho faré quan competeixi allà i aconsegueixi el resultat. És una gran recompensa i estic molt emocionada.
Després d’anades i vingudes a l’equip de la federació espanyola, no ho ha tingut gens fàcil.
Sí, això ho ha fet més complicat perquè m’he hagut de buscar la vida en diverses ocasions i al final ho he fet perquè tenia molt clar quin era el meu objectiu i hi havia moltes ganes d’aconseguir-ho. El més fàcil hauria estat deixar-ho, i dir: “Ja ho he intentat i no ho he aconseguit.” En tot cas, no m’he rendit en cap moment i estic contenta que hagi estat així.
També és una manera de reivindicar-se.
Exacte. Tenia clar que si no sortien els resultats és perquè no tenia la millor situació o potser faltava tenir oportunitats diferents. I aquestes oportunitats me les he acabat buscant jo i al final ho he aconseguit així.
Va qualificar la temporada passada, amb la participació en el mundial de Cortina d’Ampezzo i el vuitè lloc en la copa d’Europa d’Andalo (Itàlia), com la millor de la seva carrera esportiva. Com arribarà als Jocs de Pequín?
Hi arribo molt bé. He tingut un parell de lesions, però he aconseguit bons resultats sense haver fet dues mànegues perfectes. He comès petites errades i sempre hi ha coses a millorar. En tot cas, els resultats són semblants als de l’any passat sense haver estat al meu màxim nivell i això em dona moltes esperances i ganes de continuar creixent cada dia per aconseguir els millors resultats possibles.
La va condicionar gaire la lesió a l’espatlla a l’inici de temporada?
Sí, perquè em vaig perdre la primera part de la pretemporada, tant de físic com de neu. Però estic contenta perquè l’evolució va ser boníssima, inclús més ràpida del que ens pensàvem. En cap cas vam forçar més del compte, però l’espatlla va respondre molt bé i el ritme va ser molt bo.
Quins requisits ha hagut de complir per guanyar-se la plaça olímpica?
Hi havia diferents alternatives. I jo vaig seguir els criteris de la copa d’Europa, que era fer dos top 15. Ja tenia un vuitè de la temporada passada i aquest any vaig aconseguir un divuitè lloc l’últim dia de termini, a només 15 centèsimes de la quinzena plaça. M’hi vaig quedar molt a prop. Suposo que la federació va valorar també els resultats de l’any passat i van considerar adient seleccionar-me per als Jocs, tenint en compte que m’havia hagut de saltar moltes proves perquè també havia tingut un problema en un peu.
Ha tingut totes les facilitats per preparar la temporada olímpica?
En tot cas, les facilitats que m’he proposat jo, que m’he buscat amb el meu club [La Molina], amb les companyes i els entrenadors per tenir tots els recursos i l’estructura necessària per aconseguir-ho, per entrenar i per competir. Tot ho hem fet de zero perquè necessitàvem un equip. He tingut un equip i els que s’han volgut sumar al carro d’aquest projecte.
Quin és l’objectiu a Pequín?
Fer dues bones mànegues, que això és el que realment depèn de mi. Ser capaç de gestionar la pressió que hi pugui haver per l’escenari perquè es tracta d’uns Jocs. En la primera mànega del mundial de Cortina vaig acabar la 24a, la segona no la vaig poder acabar, però anava molt bé. Puc superar el de l’any passat.
Aquests dies s’està parlant molt de la consulta de la candidatura dels Pirineus-Barcelona 2030. Què n’opina?
Hi estic a favor. Si pogués votar, ho faria pel sí. Seria positiu per al territori. Els Jocs de Barcelona 92 ens van ubicar al mapa i amb molt bona nota. Quan vaig pel món es pensen que vinc d’un lloc de sol i platja, i jo vinc de les muntanyes, el fred i la neu. Els Jocs ens anirien molt bé per donar-nos a conèixer, i donaria un impuls a tots els esports d’hivern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)